Het spel 'Landveroveraar'
Spelletjes spelen is leuk, uitdagend en gezellig. Voor veel spellen heb je tegenwoordig apps (gratis of voorzien van reclame) of dure bordvarianten. Maar soms kan het veel simpeler en ook véél goedkoper. Voor het spel 'landveroveraar' heb je alleen papier en een paar stiften of pennen nodig. Dat heb je eigenlijk altijd wel in huis. Hoe maak en speel je landveroveraar?
Hoe speel je het spel landveroveraar?
Landveroveraar speel je op een speelveld met allemaal hokjes. De speler die aan de beurt is, plaatst een hekje langs één kant van een hokje. Zo'n hokje is een stukje land. Als met een hekje een hokje of landje gesloten wordt, wordt dit hokje gemarkeerd als veroverd gebied, en mag deze speler nogmaals een hekje plaatsen. Wordt in een speelbeurt geen gebied veroverd, dan is de tweede speler aan de beurt. Het principe is dus nogal simpel. Uiteraard zal degene, die op het einde de meeste landjes heeft veroverd, de winnaar zijn.
Benodigdheden voor landveroveraar
Voor
landveroveraar heb je geen duur speelbord met hekjes nodig. Wat je nodig hebt is simpel:
- Papier
- Potlood of pen
- twee kleurpotloden of twee stiften
Het kan zelfs nóg simpeler: papier met twee verschillende kleuren stiften, pennen of potloden.
Opzetten van het spel
Op het papier teken je een rooster. Hoe groot je het maakt, kun je helemaal zelf bepalen. Te klein is niet leuk, want dan heb je te weinig mogelijkheden en het spel is erg snel uit. Maak je het veld te groot, dan ben je erg lang (té lang) bezig. Begin met een simpel rooster van bijvoorbeeld 10 bij 10 vakjes. Na dit spel kun je kijken of je het volgende rooster groter of kleiner wil hebben. Om het tekenen gemakkelijker te maken, kun je misschien gebruik maken van papier waarop hokjes zijn voorgedrukt, zoals in een reken- of wiskundeschrift. Zet een kader om het stuk van dit hokjespapier dat je wilt gebruiken, en klaar!
Het spel begint
De eerste speler begint. Je plaatst een hekje door een zijkant van een hokje over te trekken. Je zet dus een horizontaal of verticaal lijntje. Afspraak is, dat elk hekje, elk lijntje altijd ergens aan vast moet zitten. Dus het hekje dat je plaatst zit ofwel aan een hekje van je tegenstander vast, ofwel aan de zijkant van het rooster. Het eerste lijntje moet bij een hoek beginnen. In de praktijk betekent dat, dat beide spelers na een paar rondes al ieder een landje veroverd kunnen hebben.
Speler Rood en Blauw hebben ieder al een landje veroverd
Landje veroverd
Als je met jouw hekje, jouw lijntje een hokje dicht kunt maken, dan is dat hokje jouw gebied. Kleur het in met jouw kleur, of zet er een kruis in. Als je de lijntjes met een gekleurd potlood hebt gezet, kun je hetzelfde potlood gebruiken voor het inkleuren. Kies kleuren die duidelijk zijn, zodat je op het eind van het spel goed kunt tellen hoeveel landjes (hokjes) elke speler veroverd heeft. Als je een landje veroverd hebt, dan mag je meteen nog een hekje zetten. Soms heb je geluk, dan kun je in één beurt een hele reeks landjes veroveren. Kun je geen landje sluiten, dan gaat de beurt naar de tegenstander.
Aantal spelers
Je speelt landveroveraar meestal met twee spelers. Maar natuurlijk kun je het ook met drie of vier spelen, als je maar genoeg duidelijk verschillende kleuren gebruikt. Nadeel van meerdere spelers is, dat er soms afspraken worden gemaakt, waardoor je één tegen twee gaat spelen. Dat is natuurlijk niet leuk! Je kunt dit al wat voorkomen, door bij een volgend spel in een andere volgorde te gaan zitten, waardoor ook in een andere volgorde hekjes worden geplaatst. Ben je met vier spelers, dan kun je beter twee spellen spelen met twee spelers.
Speelveld met in het midden een vijver. Spelers Rood en Groen hebben al ieder een landje kunnen veroveren.
Moeilijker maken
Je kunt landveroveraar interessanter maken door het speelveld te veranderen. Dat kun je doen door het rooster groter of kleiner te maken, waardoor het aantal hokjes bij elk spel anders is. Je kunt ook een rooster maken, waarop je bijvoorbeeld vijvers intekent of andere gebieden waar geen land te veroveren valt. Arceer die gebieden, of geef ze een duidelijke kleur zodat iedereen snapt dat daar geen hekjes mogen staan. Let op, in landveroveraar hebben alle landjes rechte kanten, dus géén schuine lijnen tekenen!