Vaders blijven altijd kind, de Duplotrein, spelen is fijn!
Spelen met de Lego Duplotrein, ook vaders kunnen er niet genoeg van krijgen. Ruim veertig jaar geleden was Lego Duplo nog maar net ontwikkeld als speelgoed voor heel jonge kinderen en waren de speelmogelijkheden nog beperkt. Vandaag de dag is Lego Duplo volwassen geworden en is het assortiment enorm uitgebreid. Er zijn allerlei zaken uit het dagelijks leven nagebootst en de fantasie wordt op alle mogelijke manieren geprikkeld. Eén van de allerleukste onderdelen is toch wel de Duplotrein, er is weinig ander speelgoed dat al vanaf zeer jonge leeftijd weet te boeien en wat zo lang aantrekkelijk blijft om mee te spelen. Rij met ons mee, stel u voor dat u dat kleine kindje bent in het groene bloesje op dat locomotiefje!
Vaders blijven altijd kind
De meeste vrouwen zullen de uitspraak vaders blijven altijd kind beamen, zeker als ze hun man zien spelen met de Duplotrein. Zelfs als de kinderen al naar bed zijn gaat hij er mee door! Op zich is dat niet verwonderlijk want het is fascinerend speelgoed wat zich terecht in een grote belangstelling mag verheugen en blijft boeien. Vrijwel iedereen begint met een startset met locomotief op batterijen, wat rails en twee wagons. En wie kiest voor die startset als in de winkel een verjaardags- of Sinterklaas cadeau moet worden uitgezocht? Ja, dat is papa natuurlijk want in gedachten ziet hij zichzelf er al mee spelen zodat hij zich ook weer even kind kan voelen. Is dat wellicht een van de redenen dat een echte vader graag met zijn kinderen speelt? Het is wel aannemelijk! En als de start met de Duplo trein eenmaal is gemaakt dan ontstaat er al gauw behoefte aan meer rails en locomotieven en wagons.
Grote collectie
Aan die vraag naar meer wordt door Lego ruimschoots voldaan want de collectie is enorm groot. Neem bijvoorbeeld de locomotieven en wagons uit de Thomas de trein serie zoals de sneltreinlocomotief Spencer. Het is heel knap hoe de ontwerpers van Lego een typisch Engelse gestroomlijnde sneltrein stoomlocomotief weten neer te zetten en deze een, letterlijk, eigen gezicht weten mee te geven! Thomas de trein is in Engeland trouwens nog meer een begrip dan hier in Nederland, duizenden kinderen bezoeken met hun ouders het Thomas de trein stoomfestijn in het Engelse spoorwegmuseum in de stad York waarbij dus ook de grote echte stoomlocomotieven rondrijden met een naam en voorop een gezicht.
Favoriet
Elk kind en iedere papa heeft zo zijn eigen favoriete locomotief, Thomas zelf is verreweg het meest populair maar ook James, de rode locomotief met losse tender, Spencer de kleine groene tenderloc en Stanley de witte zadeltankloc zijn zeer geliefd. Ook Stanley is weer een heel mooi voorbeeld van een echte locomotief, vooral in Engeland reden dit soort kleine locomotiefjes op rangeerterreinen, zij hadden de watertank als een soort zadel over de ketel heen liggen waardoor het water vast voorverwarmd werd. Heel knap nagebootst, er is echt over nagedacht bij Lego. Dat is ook wel de reden dat het zulk aantrekkelijk speelgoed is, het is zo levensecht! Het prikkelt de fantasie van het kind om scenes uit de realiteit na te spelen.
Batterijen
De hier boven genoemde locomotieven moeten zelf geduwd worden, ze zijn niet van een aandrijving voorzien. Kinderen vinden dat geen enkel bezwaar, ze lijken het zelfs leuker te vinden dan de door een motortje op batterijen aangedreven locomotieven. Vaders vinden vaak juist de laatste categorie leuker, het benadert toch wat meer de werkelijkheid. Ook deze locs zijn slim gebouwd, ze kunnen zowel voor als achteruit en aan de onderzijde zitten daarvoor twee kleine schakelaars die reageren op een codesteen die tussen de rails gelegd wordt. Bij het passeren van de steen maakt de locomotief een leuk belgeluid! Bovenop de loc zit een drukknopje om de locomotief aan en uit te zetten, ze stopt na een tijdje vanzelf om de batterijen te sparen.
Veel wagons
Het assortiment wagons is ook erg groot, er zijn platte wagons, kiepwagons, gesloten wagons, tankwagons, personenwagons, noem maar op. De wagons zijn vaak ook functioneel, dat wil zeggen dat je ze kunt kiepen of beladen. Er zijn er met schuifdeuren of met klepjes die open en dicht kunnen. Je kunt natuurlijk ook de wagons zelf bouwen zoals de wagon voor levensmiddelen, ook daarbij kun je je fantasie de vrije loop laten. Er zijn verschillende soorten personenwagons, van een beetje kinderachtige tot aan zeer volwassen exemplaren die niet misstaan achter een stoere sneltreinlocomotief zoals Spencer of Gordon. De personen wagons waar je ook echt poppetjes in kan doen die je ziet zitten zijn het leukst.
Verzamelen
Juist het realistische aspect zet menig vader aan tot het verzamelen van Duplo treinen, er zijn zelfs al verzamelaars met behoorlijk wat zeldzaam geworden Duplotrein wagons en locomotieven. Als je dat nodig zou vinden is het naar de buitenwereld toe ook een prima argument om te verdoezelen dat je er als papa graag mee speelt. Net als vaders die met modeltreinen spelen wordt er toch een beetje meewarig gedaan over vaders die met de Duplotrein spelen. Ach, kijk wat zielig, hij wordt nu al seniel. Lach er maar om want u weet dat de vaders die spelen er jong bij blijven en het kind in zichzelf waarderen, bovendien geeft het ze toegang tot de fantasiewereld van hun eigen kinderen en dat is juist leuk. Kinderen vinden het fijn om met papa te spelen!
De rails
Een belangrijk onderdeel is natuurlijk de rails. Op zich is de rails niet natuurgetrouw uitgebeeld maar ze is als speelgoed wel heel functioneel. Ook hier is goed over nagedacht, dat kun je wel aan de ontwerpers van Lego overlaten. De wielen van de treinen rijden niet over een spoorstaaf maar over een platte strook met een hoge rand aan de binnenzijde om de wielen op het spoor te houden. De wielen hebben daarom geen zogenaamde flens om in het spoor te blijven zoals bij echte treinen en dat maakt ze dus een stuk minder kwetsbaar. Al is het niet heel realistisch toch ziet de rails er goed uit en er zijn ook wissels en stootblokken. Bijzonder is het stop/keer element waarop de locomotieven reageren met de schakelaar aan hun onderzijde.
Poppetjes
Een erg leuk element in het Duplo assortiment zijn de figuurtjes. Deze zijn natuurlijk niet alleen voor bij de trein maar ook voor bijvoorbeeld de brandweer, politie en ziekenauto. Ze hebben eigenlijk allemaal wel een functie toebedacht gekregen, er zijn oma's, opa's, papa's en mama's. Ook allerlei beroepen zijn uitgebeeld zoals ober, boer en natuurlijk ook machinisten. Verder hebben we cowboy Hank en indiaan Zilvervoet. Kleine kinderen zijn er ook zoals bijvoorbeeld de kleine Steyn die mee mag rijden op de diesellocomotief. Het leuke van al deze verschillende figuurtjes is hun relatie met de grote mensenwereld, als u speelt met de boer praat die een beetje Gronings, cowboy Hank praat met een Amerikaans accent en oma roept: wil je nog koffie jongen?
Duplo is duur
Welnee, oké, echt goedkoop is het allemaal niet, dat is Lego nooit geweest maar het is wel heel duurzaam, behoudt zijn waarde en het overleeft vele generaties. Dat is absoluut een pluspunt en het is ook iets wat zeker niet van veel andere soorten speelgoed gezegd kan worden. Bovendien hebben we tegenwoordig advertentiesites als Marktplaats waar een levendige handel is in Duplo speelgoed en er zelfs een aparte zoekterm Duplotrein is die toch al gauw zo'n 600 items laat zien. Met wat geduld en een beetje speurzin loopt u op een dag tegen een voordelige set aan en kan het spelen beginnen. Het is ook zeker niet alleen voor jongens, meisjes en ook hun mama's spelen er met net zo veel plezier mee en er zijn ook sets speciaal voor ongeëmancipeerde meisjes ontwikkeld zoals het roze kasteel. Dit kasteel staat trouwens ook heel leuk langs de spoorbaan, veel plezier en spelen maar!
Lees verder