Geomag: figuren en constructies maken naar hartenlust

Geomag: figuren en constructies maken naar hartenlust Geomag is speelgoed waarmee allerlei figuren en ingenieuze constructies kunnen worden gemaakt. Het bestaat uit magnetische staafjes en verchroomde stalen bolletjes. De magnetische kracht is echter zodanig dat uitgebreide constructies gebouwd kunnen worden waarbij eventueel verstevigd kan worden met panelen. Geomag is in twee formaten verkrijgbaar namelijk de normale Geomag Pro (staafjes 2,6 centimeter) en de uitvoering met grotere staafjes de Geomag Kids (staafjes van 5,8 centimeter).

Talrijke figuren en constructies

Het principe van het Geomag-speelgoed is uitgevonden door Claudio Vincetelli en gepatenteerd in mei 1998. Vincetelli had ervaring in technische toepassingen van permanente magneten en kwam zo op het idee van het speelgoed. Met het speelgoed, dat hoofdzakelijk gebaseerd is op magnetische staafjes en verchroomde stalen bolletjes, kunnen geometrische figuren en constructies gemaakt worden. Die figuren en constructies kunnen groot of klein zijn en zowel tweedimensionaal als driedimensionaal.

Goed voor ontwikkeling van kinderen

Geomag, logisch denken en creativiteit horen eigenlijk bij elkaar. Daarnaast wordt door het bouwen met de materialen de handvaardigheid van de spelers ontwikkeld en ook het ruimtelijk inzicht. Aanvankelijk was Geomag alleen verkrijgbaar voor iets oudere kinderen maar het is inmiddels ook voor de allerkleinsten vanaf drie jaar verkrijgbaar. Door jong te beginnen en ervaring op te doen kunnen later de moeilijkste bouwwerken worden gemaakt. Kinderen van diverse leeftijden kunnen zich urenlang vermaken met Geomag en hun creativiteit botvieren.

Productie van Geomag

De productie wordt anno 2018 uitgevoerd door Geomagworld SA. Die firma heeft daarvoor productievestigingen in het Zwitserse Novazzano welke kleine gemeente ligt in het kanton Ticino en deel uitmaakt van het district Mendrisio. Het oorspronkelijke model uit de beginjaren werd later Geomag Pro genoemd en is nog steeds in iets gewijzigde vorm onder die naam verkrijgbaar. Het wordt geleverd in dozen van 75 tot 174 onderdelen. Maar sinds de introductie van dat model zijn ook andere modellen toegevoegd.

Voldoen aan wettelijke normen

Overigens heeft een onderdeel van het oorspronkelijke model een belangrijke wijziging ondergaan na invoering van de wet 2009/48/EG. In die wet wordt bepaald dat speelgoed aan speciale eisen moet voldoen. Om die reden werden de bolletjes van het speelgoed voortaan van een bronzen coating voorzien waarna het speelgoed aan de wet voldeed.

Ontwikkeling van Geomag in jaartallen

Na de uitvinding van het speelgoed is de productie ervan niet bij dezelfde firma gebleven. Ook heeft het product te maken gehad met namaak.

1998 licentie

Na zijn uitvinding heeft Vincetelli in augustus 1998 de licentie verleend aan het Italiaanse bedrijf Plastwood. Die firma mocht daarna de producten wereldwijd in de handel brengen. Inmiddels had Vincetelli de technologie van het product reeds geperfectioneerd.

1999 introductie speelgoed

Na het ontvangen van de licentie werden de eerste Geomag-producten eind 1999 door Plastwood geïntroduceerd in een Italiaanse speelgoedwinkel Città del Sole.

2000 succes op beurzen

Een jaar later werden de producten met veel succes ontvangen op de beurzen voor speelgoed in Milaan, Neurenberg en New York.

2002 einde relatie

In 2002 komt er echter een eind aan de relatie tussen Vincetelli en het bedrijf Plastwood. Verschil over de ontwikkeling van de producten lag daaraan ten grondslag.

2003 Geomag SA

Dit leidde in 2003 tot de ondertekening van een overeenkomst tussen Geomag SA en Vincetelli waarna Geomag SA de gepatenteerde speelgoedlijn voortaan mocht produceren.

2008 nieuwe groep

Na diverse strubbelingen op het gebied van namaak ontstond in 2008 een nieuwe groep ondernemers onder de naam Geomagworld SA.

Jaren daarna tot 2018

In de jaren daarna werden diverse nieuwe producten ontwikkeld zoals onder meer:
 • Producten met diverse nieuwe kleuren met lichtgevende gloed.
 • Inzetstukken met glitter en metallic.
 • Kinderlijn vanaf drie jaar met een 5,8 centimeter magneetstaaf.
 • Roze lijn die gericht is op meisjes.

Bron: Jobu0101, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Jobu0101, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Bron: Mike1024, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Mike1024, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Bron: Maproom, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Maproom, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Levering van de producten

De producten worden in dozen geleverd. Er bestaan dozen met zeer veel onderdelen. De dozen zijn verkrijgbaar in de rubrieken:
 • Geomag Classic
 • Geomag Color
 • Geomag Education Set
 • Geomag KOR
 • Geomag MagiCube
 • Geomag Mechanics
 • Geomag Panels
 • Geomag Pro
 • Geomag Proteon
 • Geomag Wheels
 • Geomag Tazoo

Bijzondere producten

Tot de bijzondere producten van Geomag behoren Geomag Mechanics, het Geomag Magnetisch Kompas en de Geomag Wheels Raceauto.

Geomag Mechanics

De modellen die gemaakt worden met de Geomag Mechanics hebben de bijzondere eigenschap dat ze in beweging kunnen worden gebracht en prikkelen daardoor nog meer de creativiteit van de bouwers.

Magnetisch Kompas

Een ander bijzonder model dat gemaakt kan worden is een magnetisch kompas. Dit kompas kan vrijuit draaien doordat het op de punt van een naald balanceert. Het aangegeven noordpunt wijst uiteraard altijd naar het noorden.

Raceauto

Met een set dat uit 29 onderdelen bestaat kan een stoere raceauto worden gemaakt die zeker tot de verbeelding van kinderen spreekt.

Lees verder

© 2018 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Little Tikes: soorten speelgoed en verkooppuntenLittle Tikes: soorten speelgoed en verkooppuntenLittle Tikes speelgoed is zeer populair kinderspeelgoed. Het speelgoed kenmerkt zich door de uitgesproken vrolijke kleur…
Bumba de clown (Studio 100)Bumba is een succesvolle creatie van Studio 100. In dit artikel lees je alles over Bumba de Clown. Kom alles te weten ov…
Speelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersSpeelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersPeuters spelen heel veel, het is de belangrijkste bezigheid van een peuter. Wat is nu geschikt en veilig speelgoed voor…
Teddyberen, poppen & Co.: Hoe gevaarlijk is speelgoed?Of plastic figuren of knuffelbeesten: Kinderspeelgoed kan tot verwondingen, vergiftingen of zelfs tot de dood leiden. Zo…

Aquabeads: hoe te gebruiken en overzicht uitbreidingenAquabeads: hoe te gebruiken en overzicht uitbreidingenAquabeads maken de ouderwetse strijkkralen overbodig. Met Aquabeads kunnen kinderen met behulp van gekleurde parels op e…
Bunchems, kleurrijk en zelfklevend speelgoed voor kinderenBunchems, kleurrijk en zelfklevend speelgoed voor kinderenBunchems zijn kleurrijke bolletjes die door middel van een gepatenteerd systeem aan elkaar vast blijven kleven. Hierdoor…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Silviogz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Geomag
 • https://www.bol.com/nl/p/geomag-raceauto-s-1-25-stukjes/1004004010723182/?suggestionType=browse&bltgh=r-QZ1k8x8C-dMAysKlhNMg.i74L9VAm5EdSTPzD9E9DuA_0.24.ProductPage
 • Afbeelding bron 1: Jobu0101, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Mike1024, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Maproom, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.