LEGO Ninjago: ninja-speelgoed van kleine tot grote sets

LEGO Ninjago: ninja-speelgoed van kleine tot grote sets Ninjago is een reeks van LEGO rondom het thema ninja's. Deze reeks sluit aan bij de animatieserie Lego Ninjago: Masters of Spinjitzu, die ook in Nederland op DVD verschenen is. De Ninjago-reeks bestaat inmiddels uit vele sets, variërend van heel klein (19 onderdelen) tot heel groot (bijna 2.000 onderdelen). LEGO, dat vaak op menig verlanglijstje voor Sinterklaas of een verjaardag prijkt, staat bekend als vrij prijzig. Kleine setjes met figuurtjes of kleine voertuigen uit deze reeks zijn echter al voor minder dan € 10 te koop in de winkel en online.

Inhoud


LEGO en het thema ninja's

Naast onder andere brandweer, ridders, superhelden, robots en astronauten vormen ninja's een thema dat bij kinderen erg tot de verbeelding spreekt. De ninja kennen we als Japanse krijger met een groot eergevoel en een grote vastberadenheid om zijn taak te voltooien, waarbij gebruik gemaakt wordt van een breed arsenaal aan wapens waaronder het samoeraizwaard, de nunchaku en de werpster.

LEGO speelde hier al in 1998 op in door het lanceren van een ninja-lijn. De Deense fabrikant van kunststof blokjes en figuurtjes kent diverse lijnen rondom thema's waarbij het mogelijk is veel verschillende LEGO-sets met elkaar te combineren. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met een groot LEGO-pakket bestaande uit een grote plaat of groot gebouw dat het centrum vormt van je verzameling. Vervolgens kan dit worden aangevuld met kleinere pakketten met bijvoorbeeld een bijgebouw, voertuig of meerdere figuurtjes en attributen.

De door LEGO in 1998 gelanceerde oorspronkelijke ninja-lijn was geen lang leven beschoren. Na het uitbrengen van enkele sets werd de lijn al gestopt en vervangen door de Knights Castle-lijn. Het thema ninja's werd echter in 2011 weer nieuw leven ingeblazen door de release van de animatieserie Lego Ninjago: Masters of Spinjitzu, die draait om de avonturen van de zes ninja's Kai, Cole, Jay, Zane, Lloyd en Nya. Deze serie is aangekocht door Netflix en ook met Nederlandse ondertiteling verkrijgbaar op DVD.

LEGO Ninjago-speelgoed

Alhoewel de franchise van LEGO inmiddels al onder andere een pretpark, videogames en diverse animatiereeksen beslaat, draait het natuurlijk vooral om speelgoed voor kinderen. De release van de reeks Lego Ninjago: Masters of Spinjitzu is dan ook opgevolgd door een nieuwe reeks van bijbehorende speelblokjes-sets. Anders dan in de oorspronkelijke ninja-reeks wordt bij Ninjago gebruik gemaakt van modernere voertuigen en attributen waardoor er minder een link is met de feodale Japanse setting waarin veel ninja-verhalen zich normaal vaak afspelen.

Tussen 2011 en 2016 zijn in de Ninjago-reeks tientallen LEGO-sets uitgebracht, waarbij de grootste set uit 1.963 onderdelen bestaat en de kleinste uit 19 onderdelen. Het speelgoed is geschikt voor kinderen van 7 tot en met 14 jaar (er zijn ook enkele junior-edities voor jongere kinderen). Een van de populairste sets uit de reeks - de Ninjago Vuurtempel - werd in 2012 in de Verenigde Staten gekozen tot speelgoed van het jaar in zijn categorie bij de 12th Annual Toy of the Year Awards. Grote sets (450 onderdelen en meer) uit de Ninjago-reeks zijn onder andere:
 • Ninjago Tempel (1.963 onderdelen)
 • Ninjago Laatste Vlucht van de Destiny's Bounty (1.253 onderdelen)
 • Ninjago Samurai X Grottenchaos (1.253 onderdelen)
 • Ninjago De Slag om Ninjago City (1.223 onderdelen)
 • Ninjago Ultra Stealth Raider (1.093 onderdelen)
 • Ninjago De Stad Stiix (1.069 onderdelen)
 • Ninjago Belegering van de Vuurtoren (767 onderdelen)
 • Ninjago Ninja DB X (756 onderdelen)
 • Ninjago Misfortune's Keep (754 onderdelen)
 • Ninjago Titanium Mecha Duel (754 onderdelen)
  Bron: BagoGames, Flickr (CC BY-2.0)Bron: BagoGames, Flickr (CC BY-2.0)
 • Ninjago Luchtschip der Ongeluk (720 onderdelen)
 • Ninjago Nindroid Mecha-draak (691 onderdelen)
 • Ninjago De Draak van Meester Wu (575 onderdelen)
 • Ninjago De Groene NRG Draak (567 onderdelen)
 • Ninjago Tempel van het Licht (565 onderdelen)
 • Ninjago Aanval van de Morro (658 onderdelen)
 • Ninjago Ronin's R.E.X. (547 onderdelen)
 • Ninjago Slangenpoort (529 onderdelen)
 • Ninjago Spinner Duistere Fort Garmadon (518 onderdelen)
 • Ninjago Battle Arena (463 onderdelen)
 • Ninjago Tiger Widow Eiland (450 onderdelen)

Het in elkaar zetten

LEGO staat erom bekend dat het zeer duidelijke en nauwgezette instructies bijsluit bij elke set. De Ninjago-reeks is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 7 t/m 14 jaar oud. Voor kinderen in deze leeftijd moet het bij gebruik van de instructies dan ook mogelijk zijn om alles zelf in elkaar te zetten. Voor de wat jongere kinderen die nog niet zo veel ervaring hebben met het in elkaar zetten van LEGO kan het handig zijn wanneer je als ouder een oogje in het zeil houdt en waar nodig de helpende hand toesteekt. Het leuke van LEGO is echter dat je alles ook zo weer uit elkaar kunt halen en niets geeft natuurlijk zo veel voldoening als de wetenschap dat je een pakket als kind helemaal zelf in elkaar hebt gezet.

Prijs van LEGO Ninjago

LEGO staat bekend als vrij prijzig speelgoed. De duurste Ninjago-set kost circa € 260. Voor deze prijs heb je de Ninajago Tempel met 1.963 onderdelen. Voor € 10 of minder koop je kleine onderdelen in een polybag zoals een Kai Drifter of Cole's Draak. Het aantal onderdelen hoeft overigens niets te zeggen over de prijs. Sommige kleinere sets kunnen best duurder uitvallen dan grotere. Zo is bijvoorbeeld Ninjago Titanium Mecha Duel goedkoper dan Ninjago Aanval van de Morro terwijl het bijna honderd onderdelen meer heeft. Soms heeft het ook te maken met hoe lang een set al uit is. Nieuwere pakketten zijn vaak duurder dan pakketten die al meer dan een jaar in de winkel verkrijgbaar zijn. (Prijzen zijn voor het laatste gecheckt bij Brickshop en Bol.com in 2016).

Nieuw in augustus 2016

In augustus 2016 is weer een negental LEGO-sets uit de Ninjago-lijn verschenen. In tegenstelling tot de sets die in 2015 op de markt gebracht zijn gaat het om overwegend grote sets. Zo bestaat de LEGO Ninjago Samurai X Grottenchaos uit wel 1.253 onderdelen. Andere sets uit de reeks zijn bijvoorbeeld Ninjago Redding M.E.C., Ninjago Ontsnapping Uit de Kryptarium Gevangenis en Ninjago Ultra Stealth Raider. Laatstgenoemde is een verbetering van de Super Sonic Raider en wordt in de serie gebruikt in de strijd tegen Meester Yang, Meester Chen en Eyezorai. Het bevat ook een Chenosaurus en zeven figuurtjes met bijbehorende wapens.
© 2016 - 2023 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De LEGO film is een groot succesDe LEGO film is een groot succes‘The Lego Movie’, een film gebaseerd op het LEGO speelgoed was een groot succes. De recensies waren lovend en een vervol…
LEGO Juniors: voor kinderen vanaf 4 jaarLEGO Juniors: voor kinderen vanaf 4 jaarIs jouw kind gek op het bouwen met DUPLO? Dan is de kans groot dat je hem of haar ook blij kunt maken met LEGO. Maar de…
Lego, maar dan goedkoperLego, het bekendste bouwsteentje en kinderspeelgoed ter wereld, krijgt (eindelijk) legale concurrentie. Sinds september…
Sluban LEGO speelgoed: bouwstenen, thema's jongens/meisjesSluban LEGO speelgoed: bouwstenen, thema's jongens/meisjesSluban review! Sluban LEGO speelgoed, niet alleen leger spullen voor jongens, maar ook thema's voor meisjes! LEGO heeft…

Zelf speelgoed maken van recyclebaar materiaalZelf speelgoed maken van recyclebaar materiaalVoor sommige mensen is het niet weggelegd om speelgoed voor hun kind(eren) te kopen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebbe…
Speelgoedauto's voor meisjesSpeelgoedauto's voor meisjesWie aan speelgoedauto’s denkt, denkt aan jongens. Toch zijn er verrassend veel meisjes die gek zijn op auto’s. Ze pakken…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tips For Travellers, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.brickshop.nl/lego/ninjago/Pagina-1-30.html
 • https://www.bol.com/nl/s/speelgoed/zoekresultaten/N/7934/sc/toys_all/searchtext/ninjago/index.html?sort=price_l
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Lego_Ninjago
 • Afbeelding bron 1: BagoGames, Flickr (CC BY-2.0)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 17-05-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.