Schildertechniek: acryl

Acrylverf is een soort makkelijkere versie van olieverf. Acrylverf droogt sneller en het resultaat is soms nauwelijks van olieverf te onderscheiden. De technieken lijken erg op elkaar, en je kunt dezelfde materialen gebruiken als bij olieverf. Acrylverf is goedkoper en in grotere hoeveelheden verkrijgbaar. Bovendien heb je geen dure oplosmiddelen nodig: acrylverf is verf op waterbasis en is dus te verdunnen met water. Werken met acrylverf stikt niet zo als olieverf en geeft ook iets minder rotzooi. De kleuren van acrylverf zijn vaak veel feller, daarom wordt deze verf vaak voor moderne kunst gebruikt. Je kunt de kleuren uiteraard mengen waardoor ze minder fel worden.

Wat heb je nodig?

 • Acrylverf
 • Penselen (Alle maten en soorten, bijvoorbeeld zachte, harde, dikke, dunne, waaierpenselen, scherpe en stompe. Goedkope penselen bijvoorbeeld van de plaatselijke boekhandel zijn zeker voor beginners van voldoende kwaliteit.)
 • Palet (Er bestaan afscheur-paletten, oftewel wegwerp-paletten. Deze zijn heel handig, want dan hoef je het palet niet steeds schoon te maken.)
 • Ondergrond: hout, karton of schildersdoek op spieraam (= houten raster waarop het doek wordt gespannen)
 • Schildersezel (= schuine standaard waarop het schilderij staat) met eventueel een tekenbord
 • Schildersmessen / paletmessen
 • Schildersstok (om je hand op te laten rusten tijdens het schilderen)
 • Water
 • Potlood of houtskool

Acryl opzetten

Het opzetten van een acryl gaat eigenlijk net zoals het opzetten van een olieverf. Als je een acryl op doek wilt gaan maken, moet je het eerst op een spieraam of spanraam spannen. (Dit is een houten frame.) Je kunt ook een kant-en-klaar canvas kopen. Je kunt als ondergrond ook ander materiaal gebruiken.

Als je op doek werkt is het belangrijk dat je eerst een grondlaag aanbrengt. Dit is een basislaag die je maakt met acrylverf. Deze grondlaag is nodig omdat anders de verf direct in het doek trekt. Voor deze grondlaag gebruiken de meeste mensen gewoon wit. Aangezien de grondlaag soms een beetje door de schildering heen kan schijnen, kan je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld okergeel te gebruiken. Dit is minder saai en geeft een warme gloed.

Als de ondergrond droog is kun je de schets gaan maken. Je kunt dit doen met houtskool of potlood. De lijnen hoeven nog niet perfect te zijn, want acrylverf dekt goed dus de lijnen zijn uiteindelijk niet meer zichtbaar.

Technieken

De technieken voor acryl wijken niet heel veel af van olieverf. Er zullen een paar aanpassingen zijn omdat deze verf sneller droogt. Je kunt het schilderij met penselen en/of messen maken.

Kwasten bewaren

Zet tijdens het schilderen altijd je kwasten in een flinke pot water. Acrylverf droogt erg snel en als je dit niet doet, drogen je kwasten in. Dan zijn je kwasten dus niet meer bruikbaar. Maak na het schilderen je kwasten altijd goed schoon met water en een beetje afwasmiddel.

Van donker naar licht of andersom?

Acrylverf is minder dekkend dan olieverf. Je kunt wel lichte kleuren over donkere kleuren schilderen, maar vaak zal de kleur (zelfs onverdund) niet in één laag dekken. Aangezien acrylverf erg snel droogt en over het algemeen goed dekt zijn hier verder weinig richtlijnen voor.

Waar beginnen?

Hoewel acrylverf erg snel droogt, is het toch verstandig om in een hoek te beginnen waar je handpalm niet direct in de natte verf hangt. Als je dus linkshandig bent is het verstandig om rechts bovenin te beginnen en als je rechtshandig bent is het verstandig om links bovenin te beginnen. Als je dit niet fijn vindt werken zou je ook een schildersstok kunnen gebruiken, om te voorkomen dat je in de verf hangt. Een schildersstok is een lange, platte stok met aan beide kanten een ophoging die je dan neer kunt zetten op een plekje op het doek wat nog niet beschilderd is.

Als je van plan bent om het schilderij in veel stapjes te maken, met veel tijd tussen deze stapjes, is het eigenlijk niet relevant in welke hoek van het canvas je begint. Als de tijd tussen het schilderen in lang genoeg is om de verf te laten drogen, hoef je niet bang te zijn dat je arm in de natte verf komt.

Mengen

Mengen kan acrylverf eigenlijk alleen op het palet. De verf droogt heel snel dus de kans is groot dat de verf te vroeg droog is, als je het mengen op het schilderij probeert.

Glaceren

Glaceren is met verdunde verf over een andere (gedroogde) kleur heengaan. Door de verf te verdunnen wordt de verf doorschijnend. Acrylverf is een verf op waterbasis, dit wil dus zeggen dat je de verf kan verdunnen met water. Met deze techniek kun je schaduwen maken, maar maak schaduwen altijd als laatst!

Droge kwast

De 'droge kwast methode' is dat je met een harde kwast verf aanbrengt op een droge ondergrond. Als je weinig verf op je kwast doet, kun je zo een waaier-effect krijgen. (Bijvoorbeeld handig voor het maken van blaadjes aan bomen.) De ondergrond mag onder de verf zitten maar moet wel kurkdroog zijn.

Nat in nat

Nat in nat wil zeggen dat je twee natte lagen verf tegen elkaar aan legt, waardoor de verf in elkaar overloopt. Zo kun je hele zachte overgangen maken. Om nat in nat te kunnen werken met acrylverf, moet je wel erg snel zijn. Als de verf al droog is werkt dit trucje niet meer.

Scraffitty

Scraffitty is een krasmethode waarbij je op een droge ondergrond verf aanbrengt en daarin krast met een mes.

Doppen

Een leuke techniek is 'doppen'. Doppen geeft een leuk effect op je schilderij, maar gebruik de techniek overal want dan wordt het saai. Je hebt een kurkdroge penseel nodig die rond van vorm is. De haren moeten licht uit elkaar op de verf worden gedrukt, waarna je de penseel, met de haren nog steeds uit elkaar, een paar keer op het schilderij drukt. Doppen kan leuk zijn om struikjes en plantjes aan te geven. Je moet oppassen voor te grote klodders verf.

Let op dat de verf niet in je kwast droogt. Voor doppen gebruik je een droge kwast, en je verf is ook onverdund. De kans op indrogen van de verf is dus groot.

Scherpe randen

Om met acrylverf scherpe randen te maken, kan je het beste met een mes werken, met onverdunde verf. Je kunt dit ook met een kwast doen als je grote vlakken schildert. Met een mes kun je hele scherpe, rechte lijnen maken.

Vage overgangen

Er zijn met acrylverf maar weinig mogelijkheden om vage overgangen te maken. Dit komt omdat de verf zo snel droogt waardoor de verf niet zo makkelijk overloopt en niet zo makkelijk te mengen is. Voor vage overgangen kun je voor nat in nat kiezen, of je kunt schilderen met een droge penseel met heel weinig verf, en zo de ondergrond een beetje 'aaien'. Zo verdeel je de verf over je ondergrond. Het resultaat lijkt soms veel op een tekening met pastelkrijt.

Droogproces vertragen

De vloeistof "acrylic retarder" van het merk "Amsterdam" vertraagt het droogproces van acrylverf. Dit geeft meer tijd om te mengen en om nat-in-nat te werken.

En verder...

De enige grens die acrylverf kent, is dat het zo snel droogt. Dit kan in je voordeel zijn, maar ook in je nadeel. Technieken bestaan, maar dit wil niet zeggen dat je deze perse moet toepassen om tot een goed eindresultaat te komen. Wees niet bang om zelf iets uit te proberen, want als iets niet goed is kun je er altijd nog met andere verf overheen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Panda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilderen met acrylverf, olieverf of gecombineerdSchilderen met acrylverf, olieverf of gecombineerdSchilderen is een leuke hobby waarin je veel creativiteit kwijt kunt. Ook werkt het rustgevend. Er zijn verschillende ve…
Acrylverf voor kunstschilders, hobby en professioneelAcrylverf voor kunstschilders, hobby en professioneelAcrylverf is een verfsoort die door zeer veel kunstschilders, zowel beroeps als amateurs, wordt gebruikt. Het is een syn…
Bewaren van de verf, kwasten en rollers bij het schilderenBewaren van de verf, kwasten en rollers bij het schilderenTips bij het bewaren of over laten staan van de verf, de kwasten en rollers tijdens en na het schilderen. Als je thuis a…
Schilderen als creatieve zelftherapieEr is een ruim aanbod van ontspanningstherapieën. Een bekende therapie is de schildertherapie. Het scheppen van een kuns…

Linkshandig tekenenLinkshandige mensen worden vaak bestempeld als creatieve mensen. Naar mijn mening klopt dat wel, aangezien ik zelf links…
Marsepein figuurtjes maken: smurfenMarsepein figuurtjes maken: smurfenMaak smurfen van marsepein, bijvoorbeeld voor op een taart of een cupcake. Deze zullen zeker in de smaak vallen op bijvo…
Bronnen en referenties
 • Droogproces vertragen:Reactie van R. Schilder
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Acrylic_retarder
Reacties

Theo Gobes, 26-08-2015
Hallo,
Ik schilder onder andere regelmatig koeien waarbij ik de (groet) ogen erg belangrijk vind. Ik gebruik dan een zwart als basis en meng met iets van blauw en/of bruin en een beetje wit en breng zo glans en spiegeling in het oog. Nu zie ik dat de ene keer het zwart als doffe/matte plek opdroogt (duidelijker wanneer je langs het schilderij kijkt) en de andere keer blijft het oog mooi en lijkt het of de ogen je volgen bij het "langslopen".

Kan dat aan de soort zwart liggen en wat raden jullie mij dan aan. Reactie infoteur, 05-10-2015
Hi Theo,
Misschien kun je bij de keren dat de verf mat opdroogt een glanzende vernis gebruiken op die plek. Anders zou je ook eens kunnen experimenteren met het gebruik van donker grijs i.p.v. zwart, dit oogt wat minder dof en levenloos.

Smits, 16-02-2014
Ik zoek een penseel waar ik scherpe dunne lijnen mee kan maken. Denk hierbij aan dierenharen
Welk penseel komt hiervoor in aanmerking
Bedankt voor uw reactie
Gr henk smits
Hobby schilder Reactie infoteur, 31-03-2014
Beste Henk,

Voor strakke, scherpe lijnen zou ik normaal gesproken een mes aanraden, maar dit is voor beharing minder geschikt. Dit wordt meer gebruikt bij abstracte kunst om bijvoorbeeld een strakke kubus te tekenen. Soms wordt een "waaierpenseel" aangeraden: https://www.google.nl/search?q=waaierpenseel&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=s1U5U-jCHeKAywOxjoAQ&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1376&bih=663
Verkrijgbaar bij hobbywinkels, Action (zeer betaalbaar, goed om eens te proberen) en Xenos.
Je kunt de penseel dan zo houden dat je één lijn tekent of zo houden dat je meerdere haren tegelijk tekent. Ik schilder zelf ook dieren en ik ben fan van dikkere ronde kwasten voor haren. Zoals deze:
http://www.gerritse.nl/~images/products/gerritse/642-477/185319.jpg?dialog=true&height=530&width=660&modal=true
Verkrijgbaar bij bouwmarkten zoals de Karwei, maar uiteraard ook bij schilderszaken.
Dan zorg ik dat er maar weinig verf aan de kwast zit (even in de verf dopen en daarna nog een aantal keer op een doek stippen zodat de klodders van de kwast af gaan). Dit geeft een wat losser effect, niet geschikt om haren één voor één te tekenen maar dat vind ik juist erg prettig werken. Als u haren één voor één wilt schilderen dan raad ik een dun penseeltje aan of de waaierpenseel (ligt iets steviger in de hand), als u graag een wat losser effect wilt kunt u ook een waaierpenseel gebruiken (maar dit geeft niet zo'n "vol" effect) of een dikke ronde kwast.

Ik hoop dat u hier iets aan heeft! Succes!

R. Schilder, 04-07-2012
In het artikel over acryl schildertechniek mis ik een tip om het snelle droogproces van de verf te vertragen. Er is in de handel een vloeistof die dit proces vertraagt de "acrylic retarder" van het merk "Amsterdam" Reactie infoteur, 13-07-2012
Bedankt voor uw reactie! Ik heb de tip in het artikel geplaatst.

Panda (28 artikelen)
Laatste update: 13-07-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.