Wenskaarten zelf maken: leuke ideetjes en inspiratie tips

Wenskaarten zelf maken: leuke ideetjes en inspiratie tips Kaartenmaaksters zijn steeds op zoek naar nieuwe, originele ideeën. Met eenvoudige middelen en materialen kan je je kaarten opleuken. Gebruik eens een sketch om je klassieke kaart nieuw leven in te blazen. Maak zelf ijsschaatsen om op je kaart te bevestigen. Hergebruik je raamdecoratie van kerst of Pasen. Met dotjes watten kan je leuke Paasdecoraties aanbrengen op je kaartje en van lucifersdoosjes maak je cadeauverpakkingen. Ideetjes genoeg voor een nieuwe collectie wenskaarten!

Sketches: een handig hulpmiddel bij kaarten maken

Een sketch is een basistekening om een kaart te maken. Zo kan je bijvoorbeeld een brede band in het midden hebben, daarop een cirkeltje met je tekening en links onder een tekststripje. Op basis van deze sketch kan je dan gaan experimenteren met verschillende materialen en verschillende tekeningen. Je kan je sketch ook draaien, met een kwart of ineens met een halve draai of je kan je sketch spiegelen. Zo krijg je telkens weer een ander kaartje. Sommige sketches zijn echt heel ingewikkeld, met wel zes of zeven lagen. Voor voorbeelden kan je terecht op www.hobbyvision.nl (sketches), http://skippingstonesdesign.com (meer dan 150 sketches met veel voorbeelden) of op http://houseofsketches.blogspot.be (sketches rechts).

Accessoires voor op een winterkaart

Ijsschaatsen

Neem dunne, witte wol en een haakpen. Zet zes steken op. Haak met vasten twee rijtjes op de ketting. Haak vervolgens nog vier rijen op drie steken. Je hebt nu de laars van de schaats. Zet af maar laat zo'n 5 cm van het touw hangen. Haak een tweede identiek. Neem nu twee zilvergrijze paperclips. Steek de schaatslaars door de paperclip en maak vast een paar puntjes doorzichtige lijm. Idem voor laars twee. Goed laten drogen. Neem nu de twee touwtjes, leg er een knoopje in vanboven en maak ze vast op je kaart met een strikje vanboven. Voor jongens of mannen kan je ook een stoere zwarte schaats maken met zwarte wol.

Sneeuwvlokken

Met witte sequins kan je leuke sneeuwvlokken maken. Of gebruik glitterlijm om er puntjes mee te maken. Of nog witte beads die je op je kaart naait.

Wat te doen met doorschijnende tekeningen?

Dikwijls heb je met Kerst of Pasen mooie figuren om op de ruiten te kleven. Natuurlijk kan je die niet zo gebruiken op een kaart, want dan is er niets mooi meer aan. Kleef ze daarom eerst op doorschijnende plastiek (van een insteekmapje, van een cadeauverpakking, etc). Kleef het plastiek nu achter de opening van je kaart en je figuurtje schittert in het zonlicht!

Speciale wensen

Kruiswoordraadselwensen

Heel eenvoudig, toch effectief! Snij een kruiswoordraadsel uit een tijdschrift of een krant. Liefst eentje met wat kleur in. Schrijf nu je wensen in de vakjes. Dat kan "Happy New Year" zijn, maar ook "Gelukkige verjaardag", "Veel plezier op kamp" of iets anders. Je kan de wens zelf schrijven of stickerlettertjes gebruiken. Een grappig 3D-figuurtje er bij, en je kaartje is klaar!

Scrabble wensen

Neem blokjes van de scrabble en maak hier een wens mee. Kleef op de kaart. Vind je dit te dik en te zwaar voor je kaart? Leg de letters dan op de kopieermachine. Kopieer en snij dan de verkregen blokjes uit.

Simpel en stylisch

Neem een witte pen of wit potlood. Schrijf je wens in grote, dikke letters op een donkere achtergrond (zwart, donkerblauw, donkerrood). Nog een bloemetje in wit en dezelfde tinten van je achtergrondpapier er bij en je hebt een heel stijlvolle kaart die helemaal geen moeite heeft gekost.

Vliegende wensen

Grappig op een kinderkaart. Je ponst ballonnen uit in vrolijke kleuren. Kleef ze op de kaart. Nu kan je verschillende dingen doen. Of je hangt een bordje met je wensen aan de touwtjes die je onder de ballonnen tekent. Of je hangt aan elk getekend touwtje een uitgeponste letter, zodanig dat je een volledige tekst krijgt. Of je schrijft je wens in de ballonnen die dan zogezegd door de lucht vliegen om je wens per luchtpost te brengen. Keuzemogelijkheden en variatie genoeg.

Met dotjes watten

Met wat kan je leuke details creeëren. Je kan er dotjes van maken en dan gebruiken op een paaskaartje om de staartjes van de konijntjes te maken. Of je kan de watten uit elkaar trekken en er bijvoorbeeld een schaapje mee bekleden. Of een winters tafereeltje mee maken.

Met lucifersdoosjes

Kleine lucifersdoosjes op je kaartje laten het toe om kleine cadeautjes te geven. Neem een lucifersdoosje en kleef op de buitenkant een mooi papiertje . Kleef het lucifersdoosje op je kaart en werk je kaart verder af met lintjes of een 3D-afbeelding. In het bakje kan je nu kleine snoepjes zoals Smarties leggen, een klein ruikertje bloemen of waarom niet, wat centjes. Dit kaartje kan je natuurlijk niet opsturen, het zijn er om zo af te geven.

Zelf borduurpatronen maken

Heb je een leuk idee, vind je natuurlijk niet het gepaste borduurpatroontje om het uit te werken! Geen nood! Borduurpatroontjes kan je immers zelf heel gemakkelijk maken. Neem een duidelijke tekening, bijvoorbeeld uit een kinderkleurboek, leg het op de juiste plaats op je kaartje en prik over de omtrek. Je hebt nu je zelfgemaakt borduurpatroon en kan zo aan de slag!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstkaarten maken, gratis en snelKerstkaarten maken, gratis en snelKerstkaarten en nieuwjaarskaarten maken is eenvoudig en goedkoop. Een ander voordeel van zelfgemaakte wenskaarten is dat…
Wenskaarten makenEen wenskaart is wanneer je iets duidelijk wilt maken dat je je een andere persoon graag ziet, om die geluk te wensen me…
Wenskaarten: wat te doen met zelfgemaakte kaarten?Wenskaarten: wat te doen met zelfgemaakte kaarten?Je maakt graag kaartjes, maar je weet niet voor wie of waarvoor. Je hebt geen grote familie en je vrienden appreciëren j…
Waarom is Pinterest leuk?Waarom is Pinterest leuk?Pinterest is een Social Media platform wat enkel en alleen gebruik maakt van afbeeldingen. Wat heb je eraan zou je zegge…

Toneelspelen een leuke hobby voor jong en oudBij het toneelspelen kunt u zich helemaal inleven in een rol, schaamteloos oefenen en samenwerken om een goed toneelstuk…
Hip haken met Hoooked zpagettiBreien en haken kan allang weer. Woon- en lifestylebladen staan vol met zelfgemaakte accessoires en ook het huidige mode…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 16-06-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.