Zelf wenskaarten maken

Zelf wenskaarten maken Als u een originele kaart wilt geven, maak er dan eens zelf één. Het neemt wat tijd in beslag, maar het kan een leuke hobby zijn en het hoeft niet veel te kosten. U kunt spullen uit huis hergebruiken waaronder oude kaarten, plaatjes uit tijdschriften enzovoorts. In dit artikel vind u tips over de benodigdheden om zelf kaarten te maken. Er is heel veel mogelijk dus wees creatief.

Knipvellen

U kunt knipvellen in hobbywinkels of via internet kopen. Dit zijn dezelfde plaatjes in verschillende formaten die u kunt uit knippen met bijvoorbeeld een nagelschaartje(sommige plaatjes zijn namelijk erg klein). Deze plaatjes plakt u op elkaar met daar tussen een stukje karton geplakt. U kunt ook eventueel een stukje afknippen van een pak waar vlees in verpakt zat, dit gele soort schuim voldoet ook prima. Zorg uiteraard wel dat het bakje goed gewassen is. Een knipvel kost rond de 50 cent. Vaak zijn hier plaatjes voor twee kaarten uit te halen.

Kunstig met draden

Zorg dat u een zachte ondergrond onder de kaart hebt die eventueel beschadigt mag worden. Prik met een naald gaatjes in de kaart. Op deze manier kunt u door met naald en draad van gaatje naar gaatje te gaan allerlei patronen maken. Zo kunt u een zigzaggende rand om een plaatje heen maken maar u kunt het ook als hoofdplaatje gebruiken op de kaart door bijvoorbeeld een kerstboom te maken. De slingers kunt u ook van draad maken, gebruik hiervoor verschillende felle kleuren op bijvoorbeeld een kaart met donkere ondergrond.

Een kaart met kralen

Hierbij werkt u ook met draden, begin dus eerst weer met gaatjes maken in de kaart. Zodra u van het ene gat naar het andere gaat met een draad(kies hiervoor een wat stevigere draad) kunt u op de kaart een kraal leggen en de naald ook daar door heen rijgen. Kralen zijn er in vele soorten en maten, wellicht heeft u zelfs nog een oude ketting liggen die u niet meer gebruikt waarvan u de kralen voor uw kaart kunt gebruiken.

Andere kaarten hergebruiken

Vaak weten mensen niet eens meer wat voor kaart ze naar wie hebben gestuurd. Laat staan dat ze het merken als u een deel van de kaart hergebruikt. Als er een mooi plaatje op zit kunt u deze uitknippen en op een nieuwe kaart plakken. Ook kunt u eventueel kleine details gebruiken zoals kerstsokjes, zonnetjes of pakjes uit verschillende kaarten knippen en deze gebruiken. Zo hoeft u de oude kaarten ook nooit weg te doen.

Kijk wat u nog heeft

Vaak hebben mensen meer in huis om kaarten mee te versieren dan ze denken. Wellicht heeft u ergens nog lint liggen van cadeaus die uitgepakt zijn of die u zelf in moest pakken. Tijdschriften liggen vaak ook maar in de weg. Ook oude cd's kunnen een uitkomst bieden. In stukjes geeft de onderkant van een cd een erg leuk effect op een kaart. Als één van de laatste voorbeelden kan ik oude kledingstukken aanraden. Mocht u bijvoorbeeld een groene oude trui hebben kunt u daar een hele leuke kerstboom uitknippen, maak een blauwe zee van spijkerstof of maak blauwe of roze strikjes van een zachte stof voor een geboortekaart. De stof zorgt vaak ook voor een lief, kleurrijk zacht uiterlijk.

De tekst

Op de meeste kaarten is een tekst toepasselijk. Om het er netjes uit te laten zien kunt u eventueel sjablonen maken waarbij u de letters met stift inkleurt. Zo zullen de letters er allemaal hetzelfde uitzien. U kunt ook met een liniaal uittekenen hoe groot de letters moeten zijn en hoever deze uit elkaar moeten komen te staan. Voor een leuk effect kunt u een tekst schilderen. Er zijn in hobbywinkels ook vellen te koop met plakletters die u kunt gebruiken op een kaart.

Maak het passend

Zoals u kon lezen is er veel dat u kunt gebruiken om weer een nieuwe kaart te maken. Om een goede kaart te maken is buitenom de perfectie van het knip en knutselwerk de combinatie erg belangrijk. Let op of de kleuren bij elkaar matchen en of de plaatjes wel geschikt zijn bij elkaar. Zorg dat het eruit ziet als één geheel.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
3D kaarten maken: wat heb je nodigIedereen kent ze wel: 3D kaarten. Het is leuk om ze zelf te maken en ze zijn ideaal om cadeau te doen. Wat heb je nodig…
Kaarten maken in 3dAls ik even de tijd heb, pak ik mijn knip en plak spulletjes om kaarten te maken. Niet zomaar kaarten, maar kaarten in 3…
Zelf Pokémon kaarten makenKinderen kunnen ook hun eigen pokémon kaarten maken. Naast het geld dat aan pokémon kaarten wordt uitgegeven, nu besteed…
Een leuk kaartspel: OorlogjeEen leuk kaartspel: OorlogjeOorlogje is een kaartspel waarbij je geluk nodig hebt. Het is een kansspel dat over de hele wereld gespeeld wordt. Het k…

Tips om budgetvriendelijke kaartjes te makenTips om budgetvriendelijke kaartjes te makenJe hebt vette jaren en je hebt magere jaren. In de magere jaren moet je een beetje je plan trekken met wat je in de vett…
Knutselen met peuters: rijgenRijgen is een pittig klusje voor peuters en eigenlijk niet geschikt voor de jongste onder hen. Kinderen beleven er wel e…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 20-07-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.