3D kaarten maken: wat heb je nodig

Iedereen kent ze wel: 3D kaarten. Het is leuk om ze zelf te maken en ze zijn ideaal om cadeau te doen. Wat heb je nodig om deze kaarten te maken?

Benodigdheden

Je hebt niet heel veel spullen nodig om 3D kaarten te maken. Dit heb je in ieder geval nodig:

Klein schaartje

Het kleine schaartje is nodig, om de kleine details te kunnen knippen.

Plakkertjes

Er zijn speciale plakkertjes voor het maken van 3D kaarten die aan beide zijden plakken. Zo kan je makkelijk het effect van diepte creëren. Er bestaan plakkertjes met verschillende dikten. Hoe dikker de plakkertjes, hoe minder natuurlijk het effect van diepte is. Het wordt dan wel opvallender en het is ook makkelijker om met dikke plakkertjes te werken.

Lijm

Ook lijm is een must-have. Het volledige plaatje onderaan de 3D laagjes moet met lijm op een kaart worden geplakt.

Materiaal om te knippen

Om een 3D kaart te maken heb je natuurlijk plaatjes nodig die je kunt knippen en plakken. Je kunt hier boeken met knipvellen voor kopen, maar het is ook mogelijk om zelf plaatjes van internet of een eigen tekening te gebruiken.

Lege kaarten en enveloppen

Bij de knipvellen zit geen kaart, die moet je zelf regelen. Als je de kaarten wilt opsturen zijn enveloppen erg handig. Ook zorgt een envelop ervoor dat er geen randjes van de laagjes omvouwen.

Tip: Een goedkope oplossing voor de kaarten is hobbykarton. Dit is stevig karton, en in verschillende maten verkrijgbaar. Als je dit dubbel vouwt is dit vaak een mooie maat voor een kaart!

Verder zijn deze dingen ook erg handig:

Gewone schaar

Voor het knippen van grote of rechte oppervlaktes kan deze ook erg handig zijn.

Dubbelzijdig tape

Voor het plakken van grote oppervlaktes is het gemakkelijk een rolletje dubbelzijdig tape te hebben. Dan hoef je geen hele rits plakkertjes op te plakken.

Soorten knipvellen

In de winkel kun je verschillende soorten knipvellen kopen.

Met of zonder achtergrondje

Er zijn knipvellen met of zonder achtergrondje. De achtergrondjes zijn dan passend bij de 3D figuren. Dit is erg handig als je de kaarten serieus wilt gebruiken, want kaarten met een eenkleurige achtergrond zijn vaak wat saai.

Tip: In plaats van een achtergrondje kan je ook gebruik maken van een stukje behang. Deze hebben vaak een leuk reliëfje of patroontje die de kaart wat spannender maakt.

Knippen of uitdrukken

Er bestaan ook vellen waarbij je helemaal niet hoeft te knippen. Je kan de figuurtjes dan ‘uitdrukken’. Dit lijkt vaak makkelijker dan het is, want bij het uitdrukken is er wel kans op scheuren. Ook zitten er vaak witte puntjes op de plek waar het figuurtje vastzat aan het vel. Het wegknippen van deze puntjes kost heel wat tijd.

Gewone of piramidekaarten

Als laatst wordt er ook nog onderscheid gemaakt in de figuren. Vaak worden de figuren in het plaatje opgebouwd. Het lijfje is dan eerst heel, daarna zonder benen, en vervolgens alleen een arm en hoofd. Maar er zijn ook kaarten waarbij het plaatje in z’n geheel wordt opgebouwd. Dit heet een piramidekaart. Er wordt dan gekozen voor een vorm, bijvoorbeeld een cirkel of vierkant. Onderaan is de vorm groot, en naar boven toe wordt deze steeds kleiner. Het knippen van piramidekaarten is makkelijker, maar het plakken vaak moeilijker.

Extra accessoires

Om de kaarten nog net iets specialer te maken kun je kleine accessoires gebruiken. Er zijn bij knutselwinkels plakparels te koop in verschillende maten, of roosjes in verschillende kleuren. Bij sommige knipvellen wordt de plek van een plakparel al aangegeven door een zwart stipje.

Tip: Lintjes uit kleding zijn ook erg geschikt om te gebruiken. Hier kan je een schattig strikje mee maken of randje mee beplakken.

Kinderen

Ook kinderen kun je leuk bezighouden met 3D kaarten. Er zijn makkelijke knipvellen te koop, met leuke kinderfiguren zoals Hello Kitty of Winnie the Pooh. Naast kaarten bestaan er ook vellen om kerstballen in 3D te maken. Deze zijn vaak een piramide en makkelijk om te maken.

Veel succes en knipplezier!
© 2014 - 2024 Lhas98, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een leuk kaartspel: OorlogjeEen leuk kaartspel: OorlogjeOorlogje is een kaartspel waarbij je geluk nodig hebt. Het is een kansspel dat over de hele wereld gespeeld wordt. Het k…
Take 5! Een vlot kaartspel met een heleboel koeienkoppenTake 5! is een leuk en makkelijk te leren kaartspel, waarbij je zo min mogelijk koeienkoppen wilt verzamelen. Met eenvou…
Verdien geld aan je oude pokemon kaartenEind jaren negentig was het de grote hype: pokemon. De televisieserie werd grijsgedraaid en kinderen spaarden massaal de…
Zelf Pokémon kaarten makenKinderen kunnen ook hun eigen pokémon kaarten maken. Naast het geld dat aan pokémon kaarten wordt uitgegeven, nu besteed…

Hulpmiddel bij tekenen, kijk naar de restvormenHulpmiddel bij tekenen, kijk naar de restvormenBij het tekenen of bij het opzetten van een schilderij kan het kijken naar restvormen een handig hulpmiddel zijn. Op dez…
Knutselen met natuurlijke materialen: leisteen en wrakhoutKnutselen met natuurlijke materialen: leisteen en wrakhoutHeb je het land in tijdens een druilerige namiddag? Haal eens wat materiaal boven dat je tijdens de vakantie bij elkaar…
Lhas98 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.