Tips om budgetvriendelijke kaartjes te maken

Tips om budgetvriendelijke kaartjes te maken Je hebt vette jaren en je hebt magere jaren. In de magere jaren moet je een beetje je plan trekken met wat je in de vette jaren hebt vergaard qua materiaal om kaartjes te maken. Met een beetje fantasie kan je daar wel een tijdje op teren. Ruim eens op en je zal zien wat je nog allemaal vindt en kan gebruiken. Herlees oude tijdschriften en pluis ze uit. Ga met vrienden naar een beurs en haal daar je profijt uit. Wacht op de koopjesperiode of op einde-seizoensopportuniteiten. En niet te vergeten: geniet van wat de natuur je aanbiedt!

Budgetvriendelijke kaartjes maken

Het ene jaar is het andere niet. Soms heb je veel geld, andere jaren moet je elke euro twee keer omdraaien. Toch kan je makkelijk budgetvriendelijke kaartjes maken. Materiaal vind je overal en heb je vaak in overvloed in huis. Of je kan goedkoop materiaal kopen op beurzen of tijdens de koopjesperiode.

Beurzen

Plan een tripje naar een hobby- of kerstbeurs met vriend(inn)en. Dat komt vaak goedkoper uit. Immers, handelaars hebben dikwijls aanbiedingen op grote hoeveelheden. En om te knutselen heb je vaak maar een beetje nodig. Denk maar eens aan papier. Tien vellen vellum bijvoorbeeld voor de prijs van 7. Maar wat doe je in godsnaam met tien vellen? Ben je met twee, snijd ze dan gewoon doormidden. Jij hebt meer materiaal en meer keus en je vriend(in) ook en ... de prijs is gehalveerd! Hetzelfde geldt voor ornamenten. In een doosje of een potje zitten er dikwijls enorm veel: kerstboompjes, sterretjes, kerstmannen, glitter, bloemetjes. Dikwijls ook in de aanbieding: 1 doosje 1 , 3 doosjes 2. Koop ze gewoon in groep en verdeel ze. Je hebt 3 verschillende modelletjes en je bent gesteld voor minder dan 1 !

Oude tijdschriften

Oude tijdschriften kopen

Winkels houden geregeld opruiming van oude tijdschriften voor geen geld. Koop er een stapeltje en je slaat twee vliegen in één klap. Je kan de magazines uitpluizen voor nieuwe ideeën. Meestal gaat het om verouderde voorbeelden of dingen waar je nu het materiaal niet meer voor vindt, maar met een beetje fantasie kan je het heus wel aanpassen aan het huidige materiaal en aan de huidige trends. Gebruik tekeningen, lettertypes en achtergronden om nieuwe kaarten mee te maken. Het zijn oude tijdschriften dus je kan ze helemaal verknippen. Bovendien, in de meeste van de magazines zitten gratis knipvellen. Voor geen geld heb je dus je voorraadje knipvellen aangevuld! En als je heel veel geluk hebt, zit er zelfs nog een gratis hebbedingetje bij! Snuisteren dus maar!

Herlees je eigen oude tijdschriften

Vele hobbyisten gooien hun tijdschriften niet weg. Snuister dus eens door je oude tijdschriften. Ideeën aanpassen, gratis knipvellen gebruiken en je bent gratis en voor niets bezig aan nieuwe dingen!

Koopjesperiode

Koop geen spullen vóór het feest, of het nu gaat om Kerst, Valentijn of Pasen. Enkele dagen na het feestgedruis liggen al die mooie spulletjes in de afvalbakken voor geen geld. Sla je slag en vul je voorraad aan! Doosjes met glitters, knipvellen, stempels, pluimen, veren, hartjes in alle kleuren en maten. Kerstkaartjes à volonté, aan spotprijsjes. Ideaal om te gebruiken voor remakes. Dit is het hergebruiken van een stuk of een geheel van een oude kaart om een nieuwe te maken. Ook de stoffenwinkel is een bezoekje waard. Werk je graag met stofjes? Kijk dan ook eens even in de afvalbakken. Stoffen met leuke printjes kunnen dienen om kaarten mee te maken. En alles voor een prikje. Nog even wachten tot de koopjesperiode en dan, grabbelen maar!

Opruimen

Enkele jaren geleden ging de economie nog erg goed en toen heb je vast vanalles gekocht dat nu in een hoekje van een kast ligt. Vergeten schatten. Ruim eens flink op in je knutselhoek of -kamer en je zal versteld staan van wat er allemaal tevoorschijn gaat komen! Stapels blanco kaarten, allerlei soorten papier, vellum, vergeten stempels, servetten, stukjes van knipvellen en dozen vol ponsjes. Hergroepeer alles, sorteer en je kan weer aan de slag met materiaal dat je al jaren niet meer hebt gebruikt. Met een beetje fantasie levert dat weer een hoop leuke kaarten op, met something old and something new!

Kopiëren

Je hebt net een mooie tekening gevonden voor op dat ene kaartje, maar nu past het toch net niet zeker! Te groot of te klein, je zal het altijd wel zien. Loop nu niet onmiddellijk naar de winkel voor een nieuw knipvel of een nieuwe tekening. Neen, gebruik gewoon eens je kopieermachine. Even verkleinen of vergroten en je kan zo aan de slag. Ook leuk om achtergronden te maken met verkleiningen. Of om labeltjes te maken met hetzelfde motief als de hoofdkaart, maar dan in het klein. Een voordeel is ook dat je je tekening donkerder of lichter kan maken. Vind je de tekening mooi maar iets te flets? Maak ze donkerder! Vind je je tekening te hevig? Maak ze lichter! Wil je het gebruiken als achtergrond? Maak het heel licht. Heb je maar een zwart-wit kopieermachine? Geen nood, ook hiermee kan je prachtige resultaten bekomen. Black en white is helemaal in!

Natuur

De natuur heeft in elk seizoen wel iets bruikbaars om mee aan de slag te gaan. In de herfst vind je mooie bladeren in de tinten geel, oker, oranje, rood en bruin. In de lente een overvloed aan bloemen in alle mogelijke kleuren en frisse, jonge, groene bladeren. In de zomer een explosie van kleuren in bloemen en planten en bovendien ook nog leuke dingen als zand en schelpen. Maak hier dankbaar gebruik van. Laat de bladeren en bloemen drogen en gebruik ze om mooie composities op je kaarten te maken. Wist je dat je zand kunt kleuren door er eenvoudigweg een beetje fijngemalen gekleurd krijt tussen te roeren? Zo kan je mooie zandtafereeltjes maken in verschillende kleuren. En wat nog beter is, gratis en voor niets!

Einde seizoen

Sommige winkels zijn maar wat blij dat ze van hun rommel verlost zijn. Denk maar eens aan schilder-en behangerswinkels. Ieder seizoen krijgen zij nieuwe voorbeeldboeken en moeten de oude bijgevolg weer weg. Voor een hobbyist een schat aan materiaal! Leuke printjes, leuke materialen, waar je weer heel wat mee kan doen. Want het is vaak niet alleen behangpapier, soms zitten er ook nog stofjes of suède-achtig papier tussen. Loop eens langs en vraag het gewoon. Neen heb je, ja kun je krijgen!

Downloads en fonts

Van verschillende sites kan je gratis 3D- of achtergrondpapier printen. Een hele leuke is bijvoorbeeld www.freecraftdownloads.co.uk/paper. Maar ook de verschillende hobbymagazines hebben vaak een site waar je gratis papier kan downloaden. Meestal staan er op hun sites ook heel wat voorbeeldkaarten, zodanig dat je tegelijkertijd ook nieuwe ideeën kan opdoen. Ook fonts kan je hier en daar gratis downloaden. Fonts zijn lettertypes. Zo heb je bvb. cowboyletters of heel sierlijke letters, bijna kalligrafie. Schrijf eens een tekstje met zulke mooie letters en verwerk hem op je kaartje.
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstkaarten - een populaire en geliefde traditieKerstkaarten - een populaire en geliefde traditieDe kerstkaart: elk jaar ontvangt het merendeel van ons in de decembermaand kerstkaarten van kennissen, vrienden en famil…
Wenskaarten: kerstkaarten maken met gerecycleerd materiaalWenskaarten: kerstkaarten maken met gerecycleerd materiaalHet is weer bijna zover! Kerst. En natuurlijk de bijhorende kerstwensen. Voor diegenen die niet houden van al die elektr…
Alle tekst cursief in Word en op Internet? De oplossingAlle tekst cursief in Word en op Internet? De oplossingHeb je last van het probleem dat alle tekst in MS Word en op het Internet ineens cursief staat? Hoe krijg je die vervele…
Het kiesbord bij kleutergroepenKleuters leren vooral spelenderwijs zich te ontwikkelen. Het kleuteronderwijs speelt zich af in de hoeken. Kinderen lere…

Modeltreinen, stap in en reis meeDe computer brengt veel vreugde in de huiskamers. Op internet zijn talloze spelletjes te vinden en te downloaden die een…
Zelf wenskaarten makenZelf wenskaarten makenAls u een originele kaart wilt geven, maak er dan eens zelf één. Het neemt wat tijd in beslag, maar het kan een leuke ho…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 28-06-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.