Glas in lood: de meest gebruikte loodprofielen op een rijtje

Loodprofielen zijn er in allerlei breedtes en diktes te koop. Heeft u al een ontwerp gemaakt, kies dan het best passende loodprofiel voor uw werkstuk. Hieronder een overzicht van de meest gangbare loodprofielen. De profielen worden altijd in lengtes van 2 meter verkocht.

Het U-profiel of randlood

Dit type lood is prima geschikt voor het gebruik bij raamhangers. Door de U-vorm kunt u een mooie gladde rand rondom uw raamhanger solderen. Ook de ophangoogjes zijn hier goed aan vast te solderen.

De meest gangbare breedtes zijn:
 • randlood U4, 4 mm. breed
 • randlood U6, 6 mm. breed
 • randlood U8, 8 mm. breed

Het H-lood

Het H-lood wordt gebruikt voor het maken van glas in lood ramen. Het glas kan aan beide zijden in het profiel worden gezet. Het meest gebruikte profiel is het H8-lood. De kern van alle standaard H-lood bedraagt 1,2 mm., dus er blijft aan beide zijden nog 3,4 mm. over voor het glas bij het gebruik van H8-lood.

De meest gangbare maten zijn:
 • H-lood 4 mm.
 • H-lood 5 mm.
 • H-lood 6 mm.
 • H-lood 7 mm.
 • H-lood 8 mm.
 • H-lood 10 mm.
 • H-lood 12 mm.
 • H-lood 15 mm.

Het staallood (H-lood)

Staallood bestaat uit H-lood met een stalen kern van 4 mm. en wordt gebruikt om de stevigheid van grotere ramen te bevorderen. Ze worden toegepast evenwijdig aan de breedte van het raam, bij de rechte lijnen in het ontwerp. Bij lichtgebogen lijnen kunnen ze ook nog toegepast worden. Het is echter niet eenvoudig om ze goed te buigen. Bij een profielbreedte van 8 mm. heeft u dus aan beide zijden nog maar 2 mm. over om het glas tussen te plaatsen.

De meest gangbare maten zijn:
 • staallood 8 mm.
 • staallood 10 mm.
 • staallood 12 mm.

Y-lood of isolatielood

Dit lood wordt gebruikt als randlood bij glas in lood ramen, die in dubbelglas geplaatst gaan worden. Houdt rekening met het feit dat er nog een (kit)rand van het dubbelglas bij komt en u het paneel aan alle zijden een vaststaand aantal mm. kleiner moet maken. Voor wie het nog niet weet, panelen die in dubbelglas geplaatst moeten worden, mogen nooit gekit worden in verband met de hitteontwikkeling tussen het dubbelglas en de uitzetting en inkrimping van het lood.

Het gangbare Y-profiel is 8 mm. breed.

Lantaarnlood

Dit lood is speciaal ontwikkeld voor het maken van lantaarns en andere 3-dimensionale ontwerpen. Dankzij zijn hoek van 90 graden kunnen hier prima resultaten mee bereikt worden. De schuine kant van het gangbare lantaarnlood is 8 mm. breed (daar gaat de kern nog vanaf). Lantaarnlood wordt ook wel daklood of haakslood genoemd.

Plaklood

Een nieuwe ontwikkeling is het plaklood. Een loodstrip op de rol (10 meter) met een kleeflaag. Te gebruiken voor de hele kleine lijntjes of als reparatie van een gescheurd ruitje. Een gebroken ruitje kan echter voor de stevigheid van het raam, beter vervangen worden door een nieuw stukje glas.
Het is te verkrijgen in de breedtes 6 mm. en 9 mm.

Uiteraard is bovenstaande een meest gangbare selectie van de mogelijkheden. Bij de gespecialiseerde vakhandel zijn de loodprofielen buiten de diverse breedtes, ook nog in een aantal verschillende diktes te verkrijgen. Indien u extreem dik of speciaal dun glas gaat verwerken kan dit nodig zijn. De meest gangbare dikte voor loodprofielen is 4,5 mm. dik.

Lees verder

© 2009 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken, symptomen en behandeling van loodvergiftigingLood is een zwaar metaal dat voornamelijk in industrieën wordt gebruikt. Lood komt voor in batterijen en in verf. Lood b…
Metalen: lood kopen en verkopenMetalen: lood kopen en verkopenHet is mogelijk om lood te verkopen aan een metaalhandelaar. Lood werd tot de jaren tachtig veelvuldig gebruikt in wonin…
Zware metalen: gevolgen voor de gezondheidDe meeste zware metalen zijn erg slecht voor ons, een van de ergste op dit moment is lood. Lood is een gevaarlijk stof d…
Lood: Het elementLood: Het elementLood wordt al 7000 jaar gebruikt. Aanvankelijk een bijproduct want het ging om het zilver dat meestal in het looderts aa…

Tellen in het JapansLeren te tellen in het Japans is aan de ene kant heel eenvoudig, maar heeft aan de andere kant een behoorlijk pittige di…
Karpervissen met de pen, de basisDe basis van karpervissen ligt nog altijd bij het vissen op karper met de pen, struinend langs de waterkant, alleen gewa…
Reacties

H. Eskes, 27-07-2017
Is er loodprofiel H van 2mm en plat model zoals vroeger wordt gebruikt? Reactie infoteur, 27-07-2017
H profiel is een plat profiel met een kern van 1,2 mm.
Deze profielen worden al sinds jaar en dag gebruikt.
Informeer even bij een leverancier bij u in de buurt naar specifieke maten.

Willem Koot, 09-11-2016
Waar kan ik deze loodstrips kopen? Reactie infoteur, 10-11-2016
Foka in st. Oedenrode. Sturen het ook op volgens mij.
Maar google eerst even voor een zaak bij u in de buurt.
Scheelt vast in de kosten. Succes.

Novw, 13-10-2016
Waar is de u vorm voor 3mm te bestellen, en wat zijn de kosten inclusief BTW en verzenden? Het betreft hier een glasschildering van 40-50cm, 2 glasplaten van 1,5mm op elkaar. Deze dient nog afgewerkt te worden en voorzien van een ophangsysteem.

Graag uw advies per omgaande.
Met vriendelijke groet,
NOvW Reactie infoteur, 13-10-2016
Beste NovW. Zoek even een leverancier in de buurt voor advies op maat en de huidige prijzen.
Succes!

Aerts, 24-11-2014
Wil een kubus maken in loodglas elk stuk ligt in een u profiel, deze u profielen worden aaneen gezet, nu is de vraag moet ik die u profielen met verstevigd lood doen? Dank voor antwoord
Vriendelijke groeten Reactie infoteur, 24-11-2014
De contructie van een kubus is stevig genoeg. Natuurlijk is de grootte
belangrijk voor de stevigheid. Worden de zijkanten uit een stuk glas gemaakt, dan is het zeker geen probleem.
De ribben van staallood maken, maakt het project onnodig duur en is zinloos.
Succes met de kubus.

Jan, 20-08-2014
Hallo :
Ik heb wat profielen nodig maar weet nog niet exact wat ik nodig heb, ik heb wat oude glas in lood ramen die moet ik nog demonteren en aan de hand van wat ik aan glas over houd maak ik een profielschets wat ik er van kan maken, nu wil ik wel allemaal nieuw lood gebruiken en ook een deel bewapend lood profiel omdat het een langwerpig raam wordt, en nu is mijn vraag om een kleine rekensom te maken wil ik graag een beetje weten wat het mij gaat kosten.

Kunt U mij een om en na bij zeggen wat het per meter kost? Groetjes Jan Reactie infoteur, 21-08-2014
Beste Jan,
Prijzen kan ik je zo niet geven. Is ook erg afhankelijk van de breedte van het profiel dat je wil gaan gebruiken en de leverancier. Staallood is erg prijzig en het wordt altijd aangeraden om die in de breedte van het paneel te verwerken en niet in de lengte.
Oud lood nooit opnieuw gebruiken daar dit erg slecht te solderen is.
Als je weet wat je nodig hebt kun je het beste even informeren bij de leverancier wat het gaat kosten. Succes.

Jan, 04-09-2013
Kan je ook zelf loodprofielen gieten? Reactie infoteur, 05-09-2013
Misschien wel, hangt af van de juiste materialen, mallen en de toegepaste techniek.
Ik zou er zelf nooit aan beginnen. U wilt toch een goed eindresultaat, ook na vele jaren dat een glas in lood raam meegaat…

Miranda, 23-01-2013
Hoi, die randen kan je die gewoon bij een doe het zelf zaak krijgen? Reactie infoteur, 23-01-2013
Helaas niet, alleen in gespecialiseerde winkels met glas in lood artikelen of bij glazeniers.
Even googlen op glas in lood en je woonplaats. Succes.

Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 06-11-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.