Glas in lood: reparatie van een gebroken ruitje

Glas in lood is een verfraaiing van uw huis. Of het nu bovenlichten zijn, of een raamhanger die voor de voorruit hangt. Maar door allerlei omstandigheden kan er wel eens een ruitje breken. Dit kunt u zelf repareren als u onderstaande tips in acht neemt.

Staat van het lood

Allereerst moet er gekeken worden naar de staat van de loodprofielen. Of het H-lood versleten is kun je zien aan scheurtjes in het lood, meestal net naast de soldeerpunten. Komen die veel voor, dan zal het het raam niet veel stevigheid meer hebben. Hiervoor is eigenlijk maar één goede oplossing. Het raam zal geheel opnieuw in het lood gezet moeten worden. Misschien dat de glas in lood minicursus je van dienst kan zijn om het lood te vernieuwen. De oude ruit uit elkaar halen en de glaasjes eerst goed schoonmaken.

Is het lood nog stevig, dan loont het de moeite om alleen het ruitje wat stuk is te vervangen.

Minimaal benodigde materialen

  • loodmes
  • glassnijder
  • rolmaat
  • platbektang of knabbeltang
  • glas in loodkit
  • lood open- en dichtstrijker
  • enkele poetsdoeken of tissues

Oude glaasje verwijderen

Met het loodmes de soldeerpunten schuin (diagonaal) insnijden tot het midden van het soldeerpunt. Soldeer is harder dan het lood, dus het mes dient wel scherp te zijn. Als dit op alle soldeerpunten van het glaasje gedaan is, het loodmes onder het loodprofiel steken met de punt en van soldeerpunt naar soldeerpunt het lood zoveel mogelijk omhoog duwen. Dit kan wat moeilijk gaan als het raam gekit is, maar het zal vermoedelijk geen echt probleem opleveren.

Zit er nog een stuk gebroken of gescheurd glas in, dan dit stuk glas met de glassnijder een aantal insnijdingen (stervorm) geven om het makkelijker te kunnen breken. Nu een doek over het ruitje leggen en met een hamertje een paar tikjes geven zodat het glas verder breekt. Als er een gat ontstaan is, de stukjes gebroken glas voorzichtig een voor een verwijderen, totdat het hele ruitje eruit is.
Nu met de lood openstrijker het lood loodrecht omhoog zetten, zodat er maximale ruimte is voor een nieuw glaasje. Bij de soldeerpunten kan de platte tang behulpzaam zijn, voor het omhoog zetten van het gesoldeerde lood.

Met het loodmes de oude restanten van kit en splintertjes glas wegsteken van de loodprofielen en verder alles stofvrij maken.

Nieuw glaasje snijden

Is het glaasje rechthoekig, dan opmeten op een paar punten tussen de loodprofielen en van de kleinste gemeten waarde ongeveer1 á 1,5 mm. aftrekken. De scherpe hoekpunten van het glaasje met de tang wat afronden (knabbelen). Het nieuwe glaasje is daardoor wat gemakkelijker te plaatsen.

Is het glaasje niet rechthoekig, dan een papiertje op de ruit plakken en langs de loodprofielen aftekenen. Het te snijden glaasje op het papier leggen en aftekenen op het glas met een stift. Wel 3 mm. groter snijden dan afgetekend is.

Nieuw glaasje plaatsen en kitten

Als je goed opgemeten hebt, past het ruitje netjes tussen de loodprofielen. Wringt het nog ergens dan kan met het loodmes, waar nodig, voorzichtig het lood nog wat verder weggeduwd worden totdat het wel past.

Nu met beleid, met de lood dichtstrijker, de omhoog staande randen grotendeels weer terugbuigen tot 1,5 mm. boven het glas. Daarna met een spatel, plamuurmes of stug kartonnetje, wat glas in lood kit onder de randen brengen.

Als dit gedaan is, de loodranden verder omlaag drukken, tot op het glas. Ook aan de achterzijde van het raam dienen de loodprofielen aangedrukt te worden. Het dichtduwen van de opengesneden soldeerpunten kost wat meer kracht en kan het beste aan de achterzijde ondersteund worden, door de wijsvinger op het soldeerpunt te leggen. De overtollige kit wegpoetsen met een doek of tissue. Heeft u het raam uit de sponning gehaald of betreft het een losse raamhanger, dan kunt u het soldeer van de ingesneden soldeerpunten even met de soldeerbout aanraken om het weer dicht te smelten.

Bij een nog in de sponning zittend raam valt niet meer te solderen, daar het soldeer loodrecht niet kan vloeien. Maar dit levert op zich geen problemen op voor de stevigheid.

Weer als nieuw

Ook al blijft het een noodreparatie, het glas in lood raam kan weer vele jaren mee en uiterlijk zal het niemand opvallen, omdat het vakkundig gerepareerd is.

Lees verder

© 2009 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dubbelglas plaatsen: tips en informatieWil jij dubbelglas plaatsen? Dan wil je dat waarschijnlijk voor betere veiligheid, een betere isolatie en natuurlijk lag…
Oorzaken, symptomen en behandeling van loodvergiftigingLood is een zwaar metaal dat voornamelijk in industrieën wordt gebruikt. Lood komt voor in batterijen en in verf. Lood b…
Metalen: lood kopen en verkopenMetalen: lood kopen en verkopenHet is mogelijk om lood te verkopen aan een metaalhandelaar. Lood werd tot de jaren tachtig veelvuldig gebruikt in wonin…

Sportvissen: een leuke hobby voor jong en oudSportvissen op zoet water is een leuke hobby, die door jong en oud gedaan kan worden. Het geeft biedt mensen ontspanning…
Hoe teken je een portret dat echt lijkt?Hoe teken je een portret dat echt lijkt?Zo bezien is je waarneming van een gezicht strijdig met de in het geheugen opgeslagen symbolen van twee ogen, een neus e…
Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 05-11-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.