Karpervissen met de pen, de basis

De basis van karpervissen ligt nog altijd bij het vissen op karper met de pen, struinend langs de waterkant, alleen gewapend met een schepnet, tas en voer, mobiel zijn, vaak verplaatsend van stek naar stek, het water afzoekend naar tekenen van aanwezig vissen, deze pure vorm van het karpervissen zou iedereen een keer beoefend moeten hebben, dit artikel geeft een overzicht van de basis van de pen karpervisserij.

De uitrusting

Welke hengel hebben we nodig?, wat zijn noodzakelijke spullen die we bij ons moeten hebben?

Om met de hengel te beginnen, liefst een zo lang mogelijke werphengel, boven de 3.60m, sommige speciaal gemaakte penhengels zijn zelfs 4.20m, deze lengte is nodig om zover mogelijk van de oever vandaan te blijven om mogelijk aanwezige vissen niet teveel af te schrikken, de hengel moet licht zijn met een mooie parabolische actie, zwaarte het liefst tussen de 1.25 en 1.75LBS, dit is om de actie die zich toch vaak net onder de hengel bevindt goed op te kunnen vangen.

De molen die op de hengel gemonteerd wordt is persoonlijk, de een geeft de voorkeur aan een baitrunner, de ander aan een gewone molen, zaak is alleen om het gewicht van de molen laag te houden, aangezien de hele dag met de combinatie gestruind gaat worden en een te zware combinatie aan de eind van de dag wel in de polsen gevoeld gaat worden.

De keuze voor de lijn kan het beste gaan naar nylon met een dikte tussen de 0.24 en 0.28mm, deze dikte is genoeg om de klappen van de vissen op te kunnen vangen, bij obstakels in het water kan gekozen worden voor iets zwaarder en bij water waar totaal geen obstakels aanwezig zijn zelfs iets lichter.

Verder hebben we nodig, een schepnet, liefst een zo groot mogelijke qua breedte,90cm a 100cm is een mooie breedte, dan kan de karper er zonder moeite inglijden en wordt stress vermeden doordat we niet de hele tijd naar de vis hoeven uit te halen, maar de karper er gewoon in kunnen laten glijden. Een onthakingsmat, belangrijk omdat op iedere ondergrond er uitstekende scherpe dingen kunnen liggen die de karper onnodig kan beschadigen. Verder een tas met het aas, een doosje met haakjes, loodjes, verschillende soorten pennen,onthakingstang en allerlei andere kleine spulletjes, meer is er eigenlijk niet nodig voor deze pure vorm van karpervissen.

Het optuigen van de hengel

Eerst wordt de nylon van de molen door alle ogen van de hengel heen getrokken tot er een meter lijn over is, dan wordt een licht pennetje op de lijn geschoven, het mooiste is om de pen uit te loden met maar 1 loodhageltje, waarmee de pen langzaam zinkt, dit loodje komt dan op de bodem te liggen en als de vis het aas verschuift kan het meteen aan de pen gezien worden, als laatste wordt de haak gemonteerd, niet al te zwaar qua maat, een maat 6 tot 4 is genoeg, de haak komt op zo`n 20 a 25 cm van de loodhagel, dat geeft de vis genoeg ruimte zonder dat het in aanraking komt met het lood, voor bevestiging van het aas kan gekozen worden voor direct op de haak of door middel van een zogenaamde hair, een stukje draad die naast de haak hangt, hierdoor blijft de haak leeg en is er een grotere kans op het haken van de vis.

Stek keuze

We gaan niet wachten tot de karper langs komt, maar juist actief naar de karper op zoek, ieder water heeft plekken waar een karper gewoon liever verblijft als op andere plekken, de kunstmatig aangelegde obstakels in de vorm van bruggen, steigers, palen, sluizen enz. kunnen hotspots zijn, de natuurlijke obstakels zoals omgevallen bomen, grote rietkragen zijn ook zeer aantrekkelijke plekken, waar genoeg voedsel voor de karper te vinden is en beschutting, onder water kan het juist een glooiing in de bodem zijn, of juist een plateau met daar omheen veel dieper water, een plateau kan veel vis opleveren als in het voorjaar er een zonnetje op staat en het juist daar een beetje warmer maakt dan het omliggende gebied.

Ieder van deze plekken kan met een pennetje systematisch en secuur afgevist worden, gewoon alvorens er wordt gestart met vissen een paar handjes voer op enkele veelbelovende plekken gooien, beetje verspreid zodat er een voertapijtje ontstaat, afhankelijk van de tijd die tot beschikking is van de visser, bijvoorbeeld, een visdag van 6 uurtjes, bij geen vis op de plek verkassen na een uur naar een volgende, kan eerst nog wel een handje voer erbij op de plek die verlaten wordt, zo blijft er altijd wat liggen als later op de dag weer teruggekeerd gaat worden naar de eerdere plekken, misschien ligt de karper er op dat moment wel op.

Aassoorten

Eigenlijk kan hiervoor de mogelijkheden eindeloos zijn, van mais uit blik, mais die zelf geweekt en gekookt is, brood, kattevoer, deegbal, maden, een grote tros wormen, aardappel, boillies natuurlijk, kaas, smac, stukjes gekookte worst enz.
© 2009 - 2024 Everest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karpervissen op een kanaalKarpervissen op een kanaal kan een tijdrovende klus zijn, vaak is de omgeving ook niet zo aantrekkelijk als aan een mooi…
Karpervissen in de winter, hoe pak je het aan?Karpervissen in de winter, hoe pak je het aan?Vissen op karper in de koude periode van het jaar is heel wat anders als wanneer de zon schijnt in de warme maanden. De…
Karpervissen op openbaar water in Frankrijk, MorvanKarpervissen op openbaar water in Frankrijk, MorvanIedere karpervisser droomt van die geweldige karper, dat nieuwe PR. Een favoriet vakantieland van vele karpervissers is…
Karpers kweken, karpers vissen, een regelrechte verslavingKarpers kweken, karpers vissen, een regelrechte verslavingKarpervissen in Nederland, België of Frankrijk. Het is verslavend. Karpers zijn dan ook geen gewone vissen, maar in vrij…

Glas in lood: de meest gebruikte loodprofielen op een rijtjeLoodprofielen zijn er in allerlei breedtes en diktes te koop. Heeft u al een ontwerp gemaakt, kies dan het best passende…
Knutselen met kinderen: eenvoudige vouwwerkjesKnutselen met kinderen: eenvoudige vouwwerkjesHet leuke van vouwen is; je maakt je eigen speelgoed. De kinderen moeten het echter wel leren. Heb je de technieken één…
Everest (10 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.