Lianka, 14-07-2015
Beste Berrie, weet u of er een methode is, om bij een nieuw te maken wybertjes raam, uit te rekenen wat de maat van de aparte ruitjes moet worden?
Alvast bedankt voor uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Lianka
Reactie infoteur, 15-07-2015
Nee, eerlijk gezegd weet ik het niet.
Als het raam niet te groot is, zou ik het op ware grootte uittekenen.
Succes!
Christina van der Schaaf, 02-07-2015
Beste meneer/mevrouw. ben blij dat ik dit op internet tegen ben gekomen. ben ook ramen in oude salon deuren aan het restaureren. ik heb alleen nog nooit n oud raam op moeten lappen. maar heb hier op deze site erg nuttige tips gekregen. mijn dank is groot. vriendelijke groeten uit harlingen friesland
Reactie infoteur, 03-07-2015
Graag gedaan, blij dat er gebruik van dit artikel gemaakt wordt.
Dan heb ik het in elk gaval niet voor niks geschreven.
Toon van Boxtel, 13-06-2011
Geachte heer/mevrouw, bedankt voor alle bijzonder aanwijzingen. Ik woon in een ouder huis met het nodige glas in lood, zoals bijvoorbeeld in het trappenhuis. Daarin zitten 15 raampjes van 25 x 38cm die elk voorzien zijn van glas in lood. In de winterdag lijkt het erop of het er dwars doorheen waait. Ik ben nu bezig om al die raampjes er uit te halen. Dat gaat prima, al moet ik bij elk raampje eerst wel één glaslat doorhakken (binnenzijde). De sponning maak ik eerst grondig schoon waarna ik er een ruitje van blank glas in plaats. Daar zet ik het glas in lood raampje aan de binnenzijde weer tegen, glaslatten weer ertegen en klaar is kees. Er zijn her en der wat gekleurde glaasjes stuk (was al lang), maar dank zij uw minicursus ga ik die nu feilloos vervangen. Hartelijk dank dus. Ik had de raampjes eerst in dubbelgals willen zitten, maar dat liep met de kosten de spuigaten uit, vooral ook omdat de ramen niet meer in de sponningen zouden passen en het hele kozijn vervangen zou moeten worden. En ja, het levert nu inderdaad die schittering a.d. buitenzijde op, maar omdat alles boven de drie meter zit, zal het alleen mijzelf opvallen denk ik. Oh ja: voor de ventilatie tussen het glas in lood en het vensterglas heb ik in de kern van het H-profiel boven en onder een paar gaatjes geboord van 2mm. Je ziet er niets van.
Reactie infoteur, 13-06-2011
Het klinkt als een prima plan en ik ben blij dat er weer wat glas in lood bewaard blijft voor het nageslacht. Veel succes met de werkzaamheden!
K. de Boer, 13-02-2010
Geachte heer/ mevrouw,
Kunt u mij aangeven aan welke eisen de soldeerbout moet voldoen. Ik heb 2 rechterhanden en wil graag mijn oude glas in lood ramen in de binnendeuren (1938) restaureren.
Met vriendelijke groet,
K. de Boer
Reactie infoteur, 13-02-2010
Hallo Koen,
Leuk dat je reageert op een van mijn artikelen.
De soldeerbout die ik gebruikt heb is een Weller 200 watt met thermostaat. Deze is vanwege de thermostaat uitstekend geschikt voor glas in lood. Heb je er een zonder thermostaat, dan loop je het risico bij te lang verwarmen van het soldeerpunt, dat het lood gaat smelten. Deze Weller heeft, zoals je op de foto bij het artikel kunt zien een T-vorm met een platte kant en een kant met een schroevendraaiervorm. Die laatste kant heb ik zelf nooit gebruikt en altijd die met de platte kant gebruikt.
Heb je nog helemaal geen ervaring dan zou ik beginnen met het oefenen met wat rechthoekjes vensterglas om het solderen onder de knie te krijgen.
Zijn de glas in loodpanelen erg groot, dan is het raadzaam voor de stevigheid een aantal staalloden te verwerken. Zie de special en lees de artikelen allemaal een keer door. Staan vast nog wel wat tips voor je in.
Die rechterhanden komen bij dit werk zeker van pas, maar nadenken wat je doet is natuurlijk ook belangrijk. Een soldeerbout heeft overigens een 10-tal minuten nodig om op de juiste temperatuur te komen.
Succes met de ramen!