Diamond painting: werkwijze, waar te bestellen en tips

Diamond painting: werkwijze, waar te bestellen en tips Diamond painting is een hobby voor jong en oud. Je plakt een canvasplaat gedeeltelijk of helemaal vol met plastic diamantjes. Het wordt ook wel borduren met steentjes genoemd. Er zijn verschillende afbeeldingen en formaten diamond paintings verkrijgbaar bij diverse webshops en winkels. Je kunt extra accessoires aanschaffen om het diamond-painten gemakkelijker en leuker te maken.

Diamond painting


Wat is diamond painting?

Diamond painting is te vergelijken met bijvoorbeeld schilderen op nummer, ministeck of mozaïeken. Op de canvasplaat zit een folie. Zodra je deze folie verwijdert, kom je aan bij de plaklaag. Over de hele plaat zie je gekleurde kleine vakjes met een symbool. De symbolen zijn gelinkt aan een kleurnummer dat je kunt vinden in het meegeleverde kleurenlijstje. De kleuren hebben allemaal een uniek kleurnummer. Er bestaan ontzettend veel afbeeldingen in verschillende formaten. Bij sommige webshops is het zelfs mogelijk om je eigen foto als diamond painting te bestellen.

Hoe werkt het?

Bij aanschaf van een diamond painting ontvang je standaard:
 • Een pincet: een tool om de diamantjes mee op te pakken
 • Een speciale pen: een tool om de diamantjes mee op te pakken
 • Wax: een strookje lijm. Zodra je met de pen in de wax drukt, blijven de diamantjes aan de pen vast kleven
 • Diamantjes: deze leg je met de pen of pincet op de canvasplaat
 • Een bakje: hier leg je de diamantjes in zodat je ze makkelijk kunt pakken met de pen of pincet

Werkwijze

 1. Rol de canvasplaat uit op een tafel
 2. Pak het lijstje met de kleurnummers erbij en kies een kleur om mee te beginnen
 3. Leg de diamantjes van deze kleur in het bakje
 4. Druk met de pen in de wax en druk vervolgens op het diamantje. Je kunt ook de diamantjes oppakken met de pincet. Hier heb je geen wax voor nodig. Het is net wat je makkelijk vindt om te gebruiken
 5. Haal het folie een klein stukje van de canvasplaat af en leg het diamantje in het juiste vakje
 6. Zodra je alle diamantjes hebt gelegd, is het aan te raden om er iets zwaars op te leggen zodat de diamantjes goed kunnen hechten

Ronde en vierkante diamantjes

Diamond painting is verkrijgbaar met vierkante en ronde diamantjes.

Vierkante diamantjes

De vierkante diamantjes sluiten goed op elkaar aan waardoor er geen openingen ontstaan. Doordat er geen openingen zitten tussen de diamantjes, vereist het precisie om de diamantjes netjes in de vakjes te leggen. Zodra je de laatste diamantjes in de vakjes plakt hoor je een grappig 'plop-geluid'. Dit komt doordat de diamantjes tussen de andere diamantjes vast worden geklemd.

Ronde diamantjes

De ronde diamantjes sluiten minder goed op elkaar aan doordat er openingen tussen zitten. Werken met ronde diamantjes vereist minder precisie omdat iedere kant van het diamantje hetzelfde is. Hierdoor hoeft je niet na denken hoe je het diamantje in het vakje plakt. Diamond painting met ronde diamantjes is dan ook het makkelijkst voor kinderen.

Waar kun je diamond painting kopen?

Er zijn veel verschillende webshops waar je diamond painting kunt bestellen. Je kunt het anno 2020 bijvoorbeeld bestellen bij Bol.com, Vouchervandaag.nl, Aliexpress, Wish en een tal van andere webshops die alleen op diamond painting zijn gericht. Diamond painting die je bij Chinese webshops zoals Aliexpress en Wish kunt kopen, zijn vaak goedkoper dan de diamond painting bij Nederlandse webshops. Soms is de kwaliteit bij Chinese webshops minder dan bij Nederlandse webshops. Nederlandse webshops werken vaak samen met verkopers in China waarvan ze weten dat ze hoge kwaliteit diamond paintings leveren. De prijzen zijn ook vaak duurder omdat zij invoerrechten en btw moeten betalen. Je kunt ze ook kopen bij winkels zoals Pipoos, Xenos en Action. Bij deze winkels is echter het assortiment een heel stuk kleiner.

Handige accessoires

Naast de benodigdheden die je standaard ontvangt bij aanschaf van een diamond painting, kun je ook andere accessoires aanschaffen om het jezelf gemakkelijker te maken. Dit zijn bijvoorbeeld een led-lichtplaat zodat je diamond painting belicht wordt, een multi-diamond-applicator waarbij je meerdere steentjes in één keer op kunt plakken, een roller om de diamantjes goed aan te drukken, een opbergbox met bakjes om je diamantjes in te sorteren en een velletje blanco stickers om de bakjes van de opbergbox te voorzien van een kleurcode.

Handige tips

Hoe groot of hoe klein een diamond painting is, het is altijd fijn om zo ontspannen mogelijk te beginnen. Een aantal tips zijn:
 • De diamond painting komt opgerold binnen. Rol de canvasplaat uit en leg het minstens een dag onder een matras of iets anders zwaars zodat de canvasplaat vlak wordt.
 • Het is aan te raden om voordat je begint het aantal zakjes aan de hand van het meegeleverde kleurenlijstje te controleren. Het komt wel eens voor dat er zakjes ontbreken. Je kunt deze missende zakjes aanvragen bij de winkel/webshop waar je de diamond painting hebt gekocht. Je kunt de zakjes ook bestellen via webshops die losse diamantjes verkopen. Éen zakje van een bepaalde kleur bevat ongeveer 200 diamantjes. De kosten voor een zakje diamantjes variëren van een paar cent tot een paar euro.
 • Omdat er altijd diamantjes extra bijgeleverd worden, is het wellicht makkelijk om op de canvasplaat aan de zijkant bij elk kleurnummer het bijbehorende diamantje te plakken. Je kunt dan direct zien welke kleur je nodig hebt.
 • Zodra je de diamantjes sorteert, is het handig om de diamantjes eerst op een droogdoekje te leggen. Je kunt hiermee voorkomen dat de diamantjes statisch zijn.
© 2019 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diamond painting of diamond dotting: werking, kopen en tipsDiamond painting of diamond dotting: werking, kopen en tipsOp zoek naar een nieuwe en ontspannende hobby? Dan moet je zonder twijfel meer informatie inwinnen over diamond painting…
Diamond dotting: een schitterende hobbyDiamond dotting: een schitterende hobbyDiamond dotting, ook wel diamond painting genaamd, was een jaar geleden nog volledig onbekend. Sinds 2017 is het een gek…
Diamond-Blackfan anemie: zeldzame aangeboren bloedafwijkingDiamond-Blackfan anemie: zeldzame aangeboren bloedafwijkingDiamond-Blackfan anemie is een zeldzame aangeboren bloedafwijking die kan leiden tot een reeks aan lichamelijke afwijkin…
Jared Diamond: portret van de schrijverJared Diamond: portret van de schrijverHij is de auteur van het boek Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed (Nederlandse titel: ondergang) en van Gu…

Wenskaarten: teksten met dieren voor elke gelegenheidWenskaarten: teksten met dieren voor elke gelegenheidOp vele wenskaarten staan dieren afgebeeld. Dieren hebben hun specifieke eigenschappen: ze zijn schattig, zijn trouw, ku…
Bronnen en referenties
 • https://www.mythofasia.nl/blogs/diamond-painting-blog/zes-handige-diamond-painting-tips
 • https://www.strass-steentjes.nl/diamond-painting/diamond-painting-handleiding
 • https://diamondpaintingwereld.nl/pages/ronde-of-vierkante-steentjes
 • https://www.strass-steentjes.nl/diamond-painting-in-nederland
 • https://diamondpaintingwereld.nl/pages/tips-van-onze-klanten
Rozanne (218 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.