Diamond dotting: een schitterende hobby

Diamond dotting: een schitterende hobby Diamond dotting, ook wel diamond painting genaamd, was een jaar geleden nog volledig onbekend. Sinds 2017 is het een gekende hobby waarbij diamanten op een canvas worden geplakt om zo een mooi doek te bekomen. Daarna worden ze vaak ingelijst en in huis opgehangen. Zowel jong als oud kan er uren plezier aan beleven.

Diamond painting, een woordje uitleg

Bij diamond dotting plaats je met een pennetje diamantjes op een doek. Als het doek gevuld is heb je een mooie en schitterende afbeelding. Deze kan je dan inkaderen en ophangen of gewoon bewaren.

Je hebt twee soorten diamond dotting. De eerste is een doek waarbij je het doek volledig moet bedekken met diamantjes om een afbeelding tevoorschijn te laten komen. De andere is een doek waar al een afbeelding op staat maar bij bepaalde stukken diamantjes worden aangebracht om de afbeelding meer te laten schitteren.

Hoe werkt het?

Bij diamond dotting krijg je een pakket dat alles bevat om een mooi werkje te maken. Een pakket bestaat uit:
 • Een doek dat bedekt is met een lijmlaag. Daarover bevindt zich nog een laagje beschermende plastic
 • Diamantjes
 • Een potje wax
 • Een pennetje om de diamantjes op te tillen
 • Sorteerbakje
 • Extra kleine zakjes om de diamantjes daarna in te bewaren

Instructie

Eerst leg je het doek neer met de afbeelding naar boven. Je ziet een afbeelding met allemaal pictogrammen. Naast de afbeelding zie je de pictogrammen nog een keer met een nummer ernaast. Dit nummer is gekoppeld aan een zakje met een kleur en grootte van diamantjes. Je plooit een deel van het plastic naar achteren zodat het stukje waar je diamanten wilt zetten bloot ligt. Dan kijk je naar de pictogrammen die er staan. Je neemt het zakje met de diamanten die overeenkomen met de nummers naast het pictogram en doet er een aantal in het sorteerbakje. Dan neem je het pennetje en ga je met de punt van het pennetje door de wax. Dit hoef je niet elke keer te doen. Enkel in het begin en daarna af en toe. Door de wax blijft de diamant aan de pen plakken. Je neemt de diamant op met de blinkende gekleurde kant. Dan plaats je de diamant op het pictogram dat overeenkomt met het nummer van het zakje diamanten. Door de lijm blijft de diamant aan het doek kleven. Zo werk je verder tot de doek klaar is.

Waar kan ik ze kopen?

Je kan deze pakketten bijna overal kopen. Op het internet vind je verschillende sites met pakketten. Het is ook mogelijk om aparte materialen te kopen zoals extra pennetjes of extra diamantjes. In een hobbywinkel of een speelgoedwinkel vind je ze zeker. Wanneer je even zoekt vind je ook wel een site waarbij je een zelfgemaakte foto kan laten omzetten in een diamond painting.

Tips

Enkele algemene tips:
 • Haal het plastic er beetje bij beetje af. Wanneer je dit er helemaal afhaalt kan de lijm drogen op de plaatsen waar je nog geen diamanten plaatst.
 • Wanneer je stopt met je werkje doe je het beste de plastic er opnieuw overheen zodat het niet uitdroogt.
 • Het is makkelijker om per plek te werken dan per pictogram.
 • Voor een beginner is het makkelijker om een doek te kiezen waarbij je niet heel het doek moet maken maar een gedeelte met een tekening. De rest van de tekening is opgevuld met een afbeelding. Hierdoor komen de diamantjes meer tot hun recht en leer je werken met de pictogrammen en de nummers.
 • Nadat je werk af is druk je nog een keer de diamanten goed aan zodat je zeker bent dat ze blijven zitten.
 • Het is soms moeilijk om tussen twee diamanten nog een te plaatsen. Toch kan het geen kwaad om ze er een beetje tussen te duwen. Door de lijm kunnen ze nog een beetje opschuiven en blijft het toch mooi.
© 2018 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diamond painting of diamond dotting: werking, kopen en tipsDiamond painting of diamond dotting: werking, kopen en tipsOp zoek naar een nieuwe en ontspannende hobby? Dan moet je zonder twijfel meer informatie inwinnen over diamond painting…
Diamond painting: werkwijze, waar te bestellen en tipsDiamond painting: werkwijze, waar te bestellen en tipsDiamond painting is een hobby voor jong en oud. Je plakt een canvasplaat gedeeltelijk of helemaal vol met plastic diaman…
De 4 C's van diamantDe 4 C's van diamantOm de kwaliteit van een diamant te bepalen maakt men gebruik van de 4 C's van diamant: Carat, Colour, Clarity en Cut. De…
Minecraft: Hoe vind je gemakkelijk en snel diamanten?Minecraft: Hoe vind je gemakkelijk en snel diamanten?Minecraft is een spel waarbij je zelf van alles kunt bouwen. Je moet dan wel de spullen minen waar je mee wilt bouwen. D…

Schilderen op nummer, een mooi plaatjeSchilderen op nummer, een mooi plaatjeSchilderen was vroeger enkel voor kunstenaars weggelegd. Dit is niet langer zo. Met 'schilderen op nummer' kan iedereen…
Maak je eigen slijm! Tips en variatiesMaak je eigen slijm! Tips en variatiesKinderen vinden het leuk om met slijm te spelen. Je kunt het dan ook in veel winkels kopen. Het speelslijm dat hier bedo…
Bronnen en referenties
 • http://www.diamondpainting.nl/handleiding/
 • https://www.xitin.nl/c-3308798/uitleg-gebruiksaanwijzing/
 • Ervaring met Diamond Painting
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 27-05-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.