Postkaarten: inspiratiebron om je vakantie te plannen

Postkaarten: inspiratiebron om je vakantie te plannen Postkaarten schrijven is iets dat veel mensen niet meer doen wanneer ze met vakantie zijn. Het gaat veel sneller om een foto door te sturen naar vrienden en familie met de smartphone. Maar heb je er al eens aan gedacht om de postkaarten te bekijken van de streek waar je op vakantie bent? Postkaarten zijn een echte schat aan informatie. Op een overzichtskaart kan je zien wat er allemaal in de buurt te doen is en hoe ver het ongeveer is. Op kaarten met afbeeldingen kan je leuke plekken ontdekken waar je misschien op het eerste zicht niet aan had gedacht. En last but not least: op postkaarten over voeding kan je ideeën opdoen wat je kan kopen of gaan eten in een restaurant!
Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay

Postkaarten opsturen

Een postkaart opsturen naar vrienden of familie wanneer je met vakantie bent, heeft iets oubollig. Slechts weinig mensen doen het nog. Je moet de postkaart kopen, je moet er aan denken om de adressen van iedereen mee te nemen en je moet naar de post voor postzegels. Daarna moet je de tijd nemen om de postkaarten te schrijven en voor iedereen een interessante tekst te verzinnen. En als dat allemaal gedaan is, moet je de postkaarten nog op de bus doen. Vermoeiend! En dan te bedenken dat naargelang je vakantiebestemming, de postkaart ten vroegste twee dagen later bij de bestemmeling zal zijn. Ben je in een ver land of in een afgelegen gebied, dan krijgen je vrienden en familie de postkaart misschien twee weken later in de bus. Of misschien nooit als de postkaart verloren gaat. Wat is het toch eenvoudiger om een foto of een selfie te nemen en hem onmiddellijk door te sturen met je smartphone.

Postkaart als inspiratiebron om je vakantie te plannen

Toch zijn postkaarten best interessant en kunnen ze dienen als inspiratiebron om je vakantie te plannen. Loop op je vakantieplek eens naar het rekje met de postkaarten en bekijk ze eens. Postkaarten bevatten een bron aan informatie. Op overzichtskaarten zie je in één oogopslag wat er allemaal in de streek te doen is. Andere postkaarten laten je de belangrijke en minder belangrijke monumenten zien. Soms bij elkaar op een postkaart, soms elk op een aparte postkaart. Nog andere postkaarten laten je kennismaken met de fauna en de flora van de regio. Prachtige foto's van bloemen, planten en dieren. En dan heb je ook nog de postkaarten met recepten of met foto's van lokale gerechten en lekkernijen. Koop je de postkaarten niet om ze op te sturen, dan kan je ze nog altijd kopen om er je reisverslag mee op te leuken of om er een scrapbook mee te maken. Of om te bewaren als leuke herinnering aan die toffe en interessante vakantie!

algemene overzichtspostkaart / bron: Mapa algemene overzichtspostkaart / bron: Mapa
Route naar Compostela / Bron: Tiburi, PixabayRoute naar Compostela / Bron: Tiburi, Pixabay
plaatselijke flora / bron : Mapaplaatselijke flora / bron : Mapa

De overzichtspostkaart

Een overzichtspostkaart is een postkaart waarop je een kaart van de streek ziet. Meestal is het een getekende versie. Soms zelfs met de voornaamste wegen erop. Op deze overzichtskaart staan de belangrijkste bezienswaardigheden van een regio. Getekend of met een kleine foto. Aan de hand van een overzichtskaart zie je dus in een oogopslag waar je naartoe kan en waar deze plekken zich ten opzichte van elkaar bevinden.

De thema-overzichtskaart

Sommige overzichtskaarten geven enkel een overzicht van bepaalde monumenten weer. Kastelen of burchten bijvoorbeeld. Al de kastelen of burchten staan dan netjes bij elkaar op een overzichtskaartje met een tekening of foto. Interessant wanneer je in iets bepaald geïnteresseerd ben.

Route-postkaart

In sommige streken heb je bepaalde routes. Denk maar aan wijnroutes in Frankrijk of Duitsland of aan de sprookjesroute van Grimm bijvoorbeeld. Op andere plaatsen zal je dan weer een historische route kunnen volgen, al dan niet met een bepaald thema. Oorlogen bijvoorbeeld. Ook deze routes worden op overzichtskaarten afgebeeld, met tekeningen van waar alles zich bevindt. Ook wandelingen kan je op postkaarten uitgestippeld vinden, de wandelwegen naar Santiago de Compostela bijvoorbeeld.

Algemene overzichtspostkaart

Soms zijn de overzichtskaarten algemener. Er staat wat van alles op: de monumenten die je kan bezoeken, de natuurgebieden in de buurt en de plaats waar je een culinaire specialiteit kan eten. Deze kaarten zijn minder gedetailleerd en algemener dan de thema-overzichtskaart of de route-postkaart.

Postkaarten met fauna en flora

Voor postkaarten worden mooie foto's gebruikt. Ook van bloemen, planten en dieren. Op de natuurpostkaarten zie je de plaatselijke fauna en flora in al zijn glorie. Zo weet je waar je op moet letten wanneer je op pad bent. Andere foto's tonen natuurgebieden of speciale hoekjes in de streek. Aangezien het mooie en soms speciale foto's zijn, kunnen postkaarten ook een inspiratiebron zijn voor je eigen foto's. Nog andere postkaarten tonen natuurfenomenen die je misschien niet te zien zal krijgen. Denk maar aan het noorderlicht bijvoorbeeld of aan dezelfde streek in de winter onder een dik pak sneeuw. Misschien doet dit je wel zin krijgen om op een ander moment nog eens terug te keren.

Postkaarten met monumenten

Op sommige postkaarten staat een monument afgebeeld. Op andere staan alle monumenten die een stad of een streek rijk is. Soms is de afbeelding vanuit een origineel standpunt getrokken. Vanuit de lucht bijvoorbeeld. Of met oog voor bepaalde details waar je anders niet op zou letten. Soms staat er ook een tekst op de kaart met geschiedkundige uitleg. In sommige gevallen staat die tekst vooraan op de kaart, in andere gevallen achteraan, in de linkerboven- of onderhoek.

bron: Mapa / Bron: Mapabron: Mapa / Bron: Mapa

Postkaarten met plaatselijke gebruiken

Een jai alai in het Baskenland, een typische klederdracht, volksdansen, merklappen en ga zo maar door. Vele postkaarten tonen de trots van de streek of een plaatselijk gebruik in al zijn glorie. Zoek eens op of er musea over zijn in de buurt of ga naar een spektakel met plaatselijke dansen.

Postkaarten met recepten en foto's van specialiteiten

Postkaarten met recepten

Op sommige postkaarten vind je een plaatselijk gerecht en daarnaast in een kadertje het recept. Je kan deze postkaarten kopen om zelf het gerecht uit te proberen, ter plaatse of nadien thuis. Of je kan je er gewoon door laten inspireren wanneer je uit eten gaat.

postkaart met plaatselijke specialiteiten / bron: Mapapostkaart met plaatselijke specialiteiten / bron: Mapa
Postkaarten met plaatselijke specialiteiten
In sommige streken zijn heel wat specialiteiten. Snoepgoed, zoetigheid, een speciale soort fruit, typisch brood. Ook dit kan een inspiratiebron zijn wanneer je gaat winkelen.

Postcrossing

Voor wie toch graag postkaarten schrijft, is er nog altijd postcrossing. Een systeem waarbij je postkaarten stuurt naar en random persoon ergens op de wereld en daarna een postkaart terugkrijgt van iemand anders op een andere plaats. Op die manier kan je postkaarten sturen en iets meer vertellen over je eigen land of streek of over de plaats waar je op vakantie bent geweest. Daarna krijg je een postkaart terug met even interessante weetjes over een land dichtbij of veraf. Ook deze postkaarten kunnen je inspireren. Voor het plannen van je volgende vakantie bijvoorbeeld!
© 2016 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Postkaarten: goede leermeesters op allerlei vlakkenPostkaarten: goede leermeesters op allerlei vlakkenIn het digitale tijdperk waarin iedereen steeds in de weer is met zijn smartphone en zijn iPhone worden er steeds minder…
Postcrossing: wat is het en hoe werkt het?Postcrossing: wat is het en hoe werkt het?Zoek je een hobby waarbij je je talen kan oefenen? Een hobby waarbij je geregeld veel postkaarten en mooie postzegels in…
Postkaarten verzamelen, stockeren en kopenPostkaarten verzamelen, stockeren en kopenSommige mensen houden er een postkaartenverzameling op na. Niet verwonderlijk aangezien postkaarten verzamelen op de der…

Leuke gehaakte kralenketting: effen of met gedraaide strepenLeuke gehaakte kralenketting: effen of met gedraaide strepenHeeft je outfit kleuren waarbij je in de winkel geen bijpassende bijous kunt vinden? Dan kun je zelf de gewenste kleurtj…
Schilderen met acrylverf, olieverf of gecombineerdSchilderen met acrylverf, olieverf of gecombineerdSchilderen is een leuke hobby waarin je veel creativiteit kwijt kunt. Ook werkt het rustgevend. Er zijn verschillende ve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Hans, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Tiburi, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Mapa
Mapa (704 artikelen)
Gepubliceerd: 27-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.