Leuke gehaakte kralenketting: effen of met gedraaide strepen
Heeft je outfit kleuren waarbij je in de winkel geen bijpassende bijous kunt vinden? Dan kun je zelf de gewenste kleurtjes bij elkaar zoeken in de vorm van kralen en daarmee een leuke ketting en/of armband maken. Helemaal naar je eigen smaak. Ook kun je experimenteren met verschillende strepen. De grondbeginselen van haken worden gebruikt voor het maken van deze ketting.
Er zijn vele soorten kraaltjes te koop. In kralendozen zitten leuke kleurtjes, maar dan heb je soms niet genoeg kralen per kleur. Er zijn winkels die de kralen los verkopen, of in flesjes en potjes vanaf tien gram per kleur.
Wat je nodig hebt voor de kralenketting
- Sterk garen of dun haakgaren
- Kralen naar keuze in één kleur of in meerdere kleuren
- Haaknaald passend bij het garen
- Naald
- Slotje
Bepaal de kleuren
Kies je favoriete kleuren, of kies de kleuren die passen bij je kleding. Ook de verkrijgbaarheid van kraaltjes is natuurlijk bepalend voor de kleuren van de ketting en/of de armband.
Ga voor effen of gestreept
Het maken van een effen ketting is gemakkelijker met rijgen en het maken van de ketting. Dan hoef je niet op kleuren te letten tijdens het haken. Doorzichtige, kristalachtige kralen zijn ook mooi voor een effen ketting. Grote of kleine witte 'pareltjes' zoals op de afbeelding doen het ook altijd goed en passen bij vrijwel alle kledingstukken of gelegenheden. Zwart of zwart met wit is ook neutraal, evenals aardetinten. Maar de strepen geven een leuk effect, zeker omdat het gedraaide strepen zijn in plaats van rechte. Dus wat extra werk met rijgen is zeker de moeite waard! Maar je kunt ook een bonte ketting maken met allerlei kleurtjes, waarbij je niet op een patroon hoeft te letten. De kleurkeuze bepaalt de uitstraling: ingetogen of bont en extravert. De armband kun je precies hetzelfde als de ketting maken, of eventueel iets dunner.
Bron: Annca, Pixabay Grote of kleine kralen
Kies je voor kleinere kralen, dan zal de ketting smaller worden, of je moet hier al tijdens het rijgen van de verschillende kleurtjes rekening mee houden en meer kralen per kleur rijgen. Als je van een hele dunne ketting houdt dan kan dat natuurlijk ook. Kies je voor bijvoorbeeld grotere balletjes kralen dan wordt de ketting dikker en hoef je een kleiner rondje te haken. Vaak is dan een rondje van zes lossen al genoeg. Wel is het aan te bevelen dat de kralen ongeveer even groot zijn, anders wordt het een rommelig geheel. Wel kun je voor een fijn streepje een kraal kiezen die een fractie groter is, dan zal het streepje iets boven de rest uitsteken en er als het ware bovenop liggen. Dat kan een leuk effect geven.
Het rijgen van de kralen
Maak een lange sliert want anders moet je later weer aanhechten. Dat is meer werk en het staat minder mooi, dan wanneer je aan een stuk door kunt werken. Dus rijg liever te veel dan te weinig.
Bepaal dan de strepen
Heb je bijvoorbeeld drie kleuren kralen die een gemiddelde grootte hebben dan kun je rijgen: drie kralen van kleur A, drie kralen van kleur B en drie kralen van kleur C. Herhaal dit telkens. Het rondje wordt dan negen lossen. Maar je kunt ook kiezen voor dikkere strepen en een fijner streepje ertussen. Rijg dan bijvoorbeeld: drie kralen van kleur A, één kraal van kleur B, drie kralen van kleur C en één kraal van kleur D. Of maak allemaal fijne streepjes van één of twee kralen. Hiermee kun je naar eigen smaak en creativiteit experimenteren. Op de afbeelding zijn grotere balletjes gebruikt. Bij het haken met balletjes zijn zes lossen genoeg. Dit is slechts een voorbeeld, je kunt dit natuurlijk zelf aanpassen.
Sterk garen
Kies voor sterk garen of haakgaren. Let erop dat het garen wel door de gaatjes van de kralen moet gaan. Alleen dunne soorten haakgaren zijn geschikt. Neem een gedekte, neutrale kleur of een kleur die past bij de kralen.
Haak één richting uit
Haak linksom en keer nergens om, anders ontstaan er rechte strepen en geen gedraaide. De gedraaide strepen maken het juist apart. Werk altijd tegen de klok in..
Alle begin is moeilijk
In de eerste toeren is het lastig werken, maar als je werkstuk verder gevorderd is dan zal het gemakkelijker gaan. Geef de moed dus niet te snel op. Maak het kettinkje van lossen niet te strak, maar ook niet heel los want dat staat niet mooi.
De werkwijze
- Bepaal aan de hand van de geregen kralen de dikte van de ketting. Maak je de ketting bijvoorbeeld met normale kralen (niet te klein en niet te groot) dan haak je negen lossen en sluit deze tot een rondje. Voor beginnende haaksters: maak een lusje en steek de haaknaald er in. Haal nu met de haaknaald de draad door het lusje dat al op de haaknaald stond. In dit geval moet je deze handelingen negen maal herhalen. Nu heb je negen lossen gehaakt. Steek dan de haaknaald in het uiteinde van het kettinkje en haal de draad er doorheen. Nu staan er twee lusjes op de haaknaald. Haal het tweede lusje door het lusje dat al op de haaknaald stond. Het kettinkje van lossen is nu gesloten.
- Schuif de geregen kralen naar achteren zodat je genoeg draad hebt om mee te werken.
- Steek de haaknaald van achter naar voren in een losse.
- Schuif een kraal naar voren en houdt deze met de linkerhand vast tegen het kettinkje van lossen aan.
- Pak met de haaknaald de draad die zich links naast de kraal bevindt en haal deze van voor naar achteren door de losse heen. Haal daarna het draadlusje door het lusje op de haaknaald.
- De eerste kraal zit nu vast en bevindt zich aan de voorzijde van het haakwerkje. Let erop dat bij elk gehaakt rondje de kleuren goed boven elkaar voorkomen, bijvoorbeeld: rode kralen boven rode kralen, blauwe kralen boven blauwe kralen, enz.
- Is de kraal naar binnen geschoten, werk deze dan met de haaknaald naar buiten.
- Herhaal deze handelingen met alle kralen.
Afwerking
Werk zo verder totdat je de gewenste lengte hebt bereikt en knip de draad af. Zorg ervoor dat de afgeknipte draad lang genoeg is voor de afwerking. Je kunt de ketting op twee verschillende manieren afwerken. Is de ketting lang genoeg om deze over het hoofd aan te doen, dan kun je de uiteinden simpelweg aan elkaar knopen. Doe dit stevig met meerdere knopen en hecht de draden verder af met een naald en werk deze naar binnen. Of je kunt een slotje aan de uiteinden van de ketting bevestigen. Dit is handig als de ketting korter is en niet over het hoofd aangetrokken kan worden.