Knutselen met Play-Doh en andere kinderklei

Knutselen met Play-Doh en andere kinderklei Boetseerklei is oorspronkelijk een natuurproduct waar je veel van kunt maken. Klei is uitermate geschikt om mee te boetseren. In de kunst is klei ook nog steeds populair. Beeldhouwers maken er sculpturen van en keramisten maken er kunstzinnige objecten van. Pottenbakkers maken van klei volledige serviezen. Naast gewone klei is er veel materiaal op de markt gebracht dat de naam klei draagt, en dat ook geschikt is om iets van te boetseren. Voor kinderen zijn er verschillende soorten kinderklei, zoals bijvoorbeeld Play-Doh Wat kun je allemaal van dit soort klei maken? Kinderklei is speciaal op de markt gebracht voor kinderen, om ermee te kleien. De voordelen van kinderklei zijn o.a. dat het minder rommel geeft, dat de klei felle kleuren heeft die tot de verbeelding spreken, en de klei wordt meestal vanzelf hard zonder bakken. Gewone klei uit de grond moet na wekenlang drogen eerst nog gebakken worden in een speciale keramiekoven, anders heb je niet veel aan hetgeen je gemaakt hebt. Kinderklei wordt vanzelf hard, en is daarom gemakkelijker in gebruik. Er zijn ook kinderkleisoorten die kneedbaar blijven. Kinderklei zoals bijvoorbeeld Play-Doh is niet geschikt om gebruiksvoorwerpen van te maken.

Wat is kinderklei?

Kinderklei heeft eigenschappen waardoor er meestal geen oven meer nodig is, alhoewel dit niet voor alle kinderkleisoorten geldt. Kinderklei is om meerdere redenen geschikt voor kinderen.
 • de klei hoeft bijvoorbeeld niet afgebakken te worden.
 • de klei wordt snel hard of blijft juist lang kneedbaar (afhankelijk van het soort klei).
 • de klei heeft vaak felle kleuren.
 • het geeft weinig rommel.
 • gemakkelijk weer kneedbaar te maken.
 • overige.

Wat kun je zoal met kinderklei knutselen?

De mogelijkheden van het bewerken van kleisoorten zijn natuurlijk groot. Je kunt gebruikmaken van (indien in het pakket) bijgeleverde vormpjes, maar je kunt ook zelf aan de gang en je fantasie loslaten op de klei. Kinderen vinden het vaak leuk om zelf iets te maken. Laat ze dus zelf verzinnen wat ze willen maken. Klei is gemakkelijk te hechten. Handjes, beentjes, ogen, neus. Je drukt het gewoon op de plaats waar je het bevestigen wilt en het zit meteen goed. Populair om te maken van felgekleurde kinderkleisoorten zoals Play-Doh, zijn:
 • dierentuin- en boerderijdieren zoals olifanten, koeien of varkentjes.
 • poppetjes in vele soorten en maten.
 • namaak eten, zoals taartjes, pizzapunten en hamburgers of cupcakes.

Figuurtjes uitsteken

Kinderklei is meestal ook geschikt om figuurtjes uit te steken. Je maakt daarvoor een homp klei plat, door het plat te drukken met spatel of er overheen te rollen met een kleine deegroller. Doppen, koekjesvormpjes of andere vormpjes druk je in de klei en je steekt de vormpjes uit. Deze uitgestoken figuurtjes kan je plat liggend laten drogen en later beschilderen (afhankelijk van het soort klei), of ergens op plakken.

Kralen maken

Van o.a. Fimo-klei kan je zelf kralen en sieraden maken. Van Das-klei kan je ook dergelijk voorwerpen maken, of figuren die je kunt bewaren door de klei uit te laten harden en dan te beschilderen. Kinderkleisoorten die kneedbaar blijven zijn meer geschikt om dingen van te maken waar je een middagje mee speelt, daarna gaat de klei weer terug in de verpakking om later opnieuw te gebruiken.

Roos maken van klei

Klei is geschikt om een roos van te maken. Een reep klei platdrukken met een plat en glad voorwerp. Bijvoorbeeld uitrollen met een leeg flesje. Daarna de klei oprollen in de vorm van een roos. Aan de onderkant een paar groene kleiblaadjes plaatsen. Andere bloemsoorten kunnen met klei in elkaar gezet worden door met klei bloemblaadjes te vormen en deze om een balletje (het bloemhart) heen vast te drukken.

Stop-motion-filmpje maken met (kinder)klei

Als je een camera hebt waarmee je beeld voor beeld kunt opnemen, kan je proberen om een stop-motion-filmpje te maken met klei. Kinderklei zoals gekleurde boetseerklei, Play-Doh en Creall, is daar met name geschikt voor omdat deze klei veel kleuren heeft. Het kan echter ook met andere boetseerklei. De camera van een computer is vaak al geschikt voor het maken van een stop-motion film. Ga bij het maken van een filmpje uit van minimaal achttien beelden per seconden film. Neem je dus achttien foto's dan heb je slechts een seconde film opgenomen. Dat lijkt veel maar toch is het vrij gemakkelijk om een filmpje te maken. Bedenk vooraf een verhaaltje en bepaal hoeveel seconden je filmpje straks moet zijn. Laat kinderen bijvoorbeeld een paar eenvoudige figuurtjes maken van de kinderklei en fotografeer de figuurtjes terwijl je steeds opnieuw een klein stukje verbuigt, bijvoorbeeld de armen van een poppetje van klei, en dan een foto neemt. Je kunt ook beginnen met een eenvoudiger vorm, bijvoorbeeld een balletje van klei. Verschuif het balletje steeds een klein stukje en neem een foto. Je kunt het balletje klei ook vervormen, en dan ook steeds weer een foto nemen. Zo verzamel je uiteindelijk genoeg beeldmateriaal voor het samenstellen van een filmpje.

iMovie en Windows Moviemaker

Op YouTube kan je verschillende tutorials vinden over het maken van stop-motion-filmpjes met kinderklei en welke programma's je gebruiken kunt om filmpjes te maken. Als je een Apple hebt kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van iMovie, terwijl je met een gewone pc gebruik kunt maken van Windows Moviemaker.

Hoe kan je voorkomen dat kleuren door elkaar mengen?

Kinderklei in verschillende felle kleuren (zoals Play-Doh en Creall en Silk-Clay) mengen uiteraard door elkaar heen als je alle kleuren tegelijk gebruikt. Je kunt dit voorkomen door een kind alleen één kleur tegelijk te geven. Vooral peuters zullen er geen punt van maken als ze maar een kleur klei krijgen. Oudere kinderen zijn zich meer bewust van de mogelijkheden van gebruik van meerdere kleuren. Lees op de verpakking altijd welke kinderklei geschikt is voor welke leeftijd.
© 2016 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan je kinderklei weer kneedbaar maken?Hoe kan je kinderklei weer kneedbaar maken?Play-Doh is kinderklei waar kinderen leuke dingen van kunnen maken. Het is verkrijgbaar in verschillende felle kleuren e…
Een kinderfeestje - Knutselen met Foam ClayEen kinderfeestje - Knutselen met Foam ClayFoam Clay is een zelf hardende klei waar kleine, witte schuimballetjes aan toe zijn gevoegd. Je kunt er voorwerpen van b…
Het werken met paperclayHet werken met paperclayPaperclay is een bijzondere klei om mee te werken. Door de elasticiteit kun je er grotere vormen mee maken, zonder dat e…
Knutselideeën potten bakkenKnutselideeën potten bakkenVerveel je je in de vakantie, wil je iets gezelligs met je kind(eren) doen, houdt je van knutselen en heb je even tijd?…

Schilderen met acrylverf, olieverf of gecombineerdSchilderen met acrylverf, olieverf of gecombineerdSchilderen is een leuke hobby waarin je veel creativiteit kwijt kunt. Ook werkt het rustgevend. Er zijn verschillende ve…
Wat je allemaal kunt doen en maken met een lijmpistoolWat je allemaal kunt doen en maken met een lijmpistoolBijna elke hobbyist heeft er wel één; een lijmpistool. Het apparaat bevat een zogenaamde lijmstick die verwarmd wordt zo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Vanguard Visions, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.zwangerschapspagina.nl/peuter-kleuter/282927-welke-klei-leuk-geschikt-doen-jullie-verschillende-kleuren.html
 • https://youtu.be/PHTQr0kfA98
 • https://youtu.be/m0JGZPhJvOU
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 08-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.