Hoe kan je kinderklei weer kneedbaar maken?

Hoe kan je kinderklei weer kneedbaar maken? Play-Doh is kinderklei waar kinderen leuke dingen van kunnen maken. Het is verkrijgbaar in verschillende felle kleuren en er zijn tientalen soorten pakketjes van deze soort kinderklei te koop. Er zijn nog veel meer soorten kinderklei. Andere kinderklei is bijvoorbeeld Creall, boetseerklei die nooit hard wordt en daarom steeds opnieuw gebruikt kan worden. Ook Dash-klei is kinderklei om mee te boetseren en Foam-Clay is geschikt om mee te decoreren en te knutselen. Knderklei wordt op een bepaald moment hard. Hoe maak je Play-Doh of andere klei weer kneedbaar?

Play-Doh

Er zijn veel verschillende soorten kinderklei verkrijgbaar, die qua mogelijkheden veel op elkaar lijken. Bekend is bijvoorbeeld Play-Doh, een 'kinderklei' die verkrijgbaar is in een groot aantal felle kleuren. Het zit verpakt in potjes, bussen, pakken, doosjes, blikken en emmertjes. Je kunt al een zeer kleine verpakking Play-Doh kopen voor niet te veel geld. Ben je een echte Play-Doh-fan dan kan je ook een kilo van deze kinderklei kopen. Play-Doh is betaalbaar en het is speelgoed waar kinderen creatief mee aan de gang kunnen. Belangrijke voordelen van Play-Doh zijn o.a. dat het niet plakt, geen vlekken maakt, niet giftig is en dat je het kunt hergebruiken. Hoewel het typisch kinderspeelgoed is, wordt deze klei ook wel door volwassenen gebruikt, bijvoorbeeld om er stop-motion-filmpjes mee te maken. Play-Doh is in dat geval dus letterlijk leuk voor jong en oud, want je kunt heel veel dingen van kinderklei maken. Play-Doh is officieel echter gefabriceerd voor kinderen tussen 2-11 jaar oud.

Plah-Doh weer kneedbaar maken

De meeste kinderklei wordt hard als je het lang genoeg blootstelt aan de lucht en laat drogen. Als Play-Doh opdroogt, wordt het eerst droger en uiteindelijk hard. Play-Doh is een beetje te vergelijken met deeg. Het droogt in aan de lucht en wordt dan bijna net zo hard als droge grondklei, maar als je er weer vocht aan toevoegt wordt het weer zacht. Je kunt Play-Doh echter niet bakken zoals gewone klei. Om uitgeharde Play-Doh zacht te maken voeg je er kleine beetjes water aan toe. Pas op dat de klei niet verdrinkt in te veel water, anders wordt hij kleverig en juist lastig kneedbaar. Je kunt de klei ook in een natte lap rollen en in het emmertje terugdoen. Na ongeveer 24 uur is de klei weer kneedbaar. Is de klei nog niet hard dan kan je het ook gewoon onder de kraan houden en kneden.

Kleurstof aan je handen?

Er zit wel veel kleurstof in de klei dus je handen kunnen tijdelijk paars, rood of groen worden. Dit is er gewoon weer af te wassen met zeep. Lees voordat je kinderklei weer kneedbaar wilt maken op de verpakking wat de samenstelling is en of water het beste middel is.

Foam Clay

Foam Clay is andere soort kinderklei op basis van kleine Foam-bolletjes. Het geeft geen rommel en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, maar ook menig volwassene gaat er vrolijk mee aan de slag. Het is geschikt om bijvoorbeeld houten voorwerpen mee te 'beplakken.' Denk aan het beplakken van figuurtjes, maar ook aan fotolijstjes of spiegelranden. Eenmaal droog kan in het materiaal ook geknipt worden, of er kunnen vormpjes uit gestanst of geknipt worden, bijvoorbeeld sterretjes of stippels of hartjes.

Foam Clay weer kneedbaar maken

Dit materiaal is na uitharding niet meer te hergebruiken. Je kunt het dus niet meer zacht maken.

Gewone boetseerklei

Boetseerklei is al een heel oud materiaal om dingen van te maken. Gewone boetseerklei moet na het drogen in een keramiekoven gebakken worden, anders gaat het snel kapot. Kinderklei hardt zelf uit of wordt juist nooit hard en kan daarom steeds weer hergebruikt worden. Gewone boetseerklei kan ook hergebruikt worden, zolang het niet afgebakken is.

Gewone boetseerklei weer kneedbaar maken

Gewone ongebakken grondklei (en kinderklei of basis van water) kan met water weer kneedbaar gemaakt worden. Gewone boetseerklei wordt hard als het vocht erin verdampt is. Om een ongebakken droog voorwerp weer kneedbaar te maken zet of leg je het in een emmer of schaal in een laagje water van ongeveer een centimeter. Voorwerp of klei homp keren na ongeveer 5 uur. Na ongeveer 10 uur (afhankelijk van de afmeting van je (al dan niet geboetseerde) voorwerp) zal de klei weer zacht genoeg zijn om te kneden. Afhankelijk van de zachtheid van de klei kan je het dan weer wat laten indrogen of er juist nog wat meer water aan toevoegen.

Silk-Clay

Silk-Clay is een rubberachtige kinderklei die geschikt is om mee te boetseren. Ook deze knutselklei is er in veel verschillende vrolijke kleuren. In tegenstelling tot Play-Doh en Foam-Clay wordt Silk-Clay niet keihard. Silk-Clay is gemaakt op basis van polymeer.

Silk-Clay weer kneedbaar maken

Om dit type klei weer zacht te maken zijn warme handen geschikt. Flink kneden met warme handen. Als dat te veel werk is kan je de klei in een plastic bakje stoppen en de buitenkant van het bakje föhnen. Dit is echter een tip van YouTube en geen officieel advies van de fabrikant. Verwarm dergelijke producten in elk geval in geen geval op een kachel of boven of bij vuur. Kneden met warme handen moet in principe voldoende zijn om deze klei weer kneedbaar te maken.

Zelf-drogende Das-klei

Das-klei staat bekend als zelf-drogend, waarmee bedoeld wordt dat het zonder bakken hard wordt. Dit type klei is goedkoop, heeft een neutrale kleikleur (grijs of beige) en is breekbaar na uitharding. Ook geeft het veel rommel in verhouding tot bijvoorbeeld Play-Doh of Foam Clay. Het uitharden van deze klei is volledig na ongeveer 24 uur. Daarna kan de klei beschilderd worden met vrijwel elke soort verf.

Das-Klei weer kneedbaar maken

Om deze klei kneedbaar te houden kan je hem vacuüm verpakt in de ijskast bewaren. Echter niet te lang. Deze klei droogt namelijk behoorlijk snel uit. Met water hou je deze klei iets langer kneedbaar. Ook gedurende het boetseren is een bakje water in de buurt al handig om regelmatig je vingers in te dopen en de klei vochtig te houden. De klei gaat anders vrij snel barsten, met name op de dunner geboetseerde delen. Maar als deze klei eenmaal helemaal hard geworden is kan je hem niet meer zacht maken. Das-Klei kan je dus na uitharden niet meer kneedbaar maken.

Hoe kan je kinderklei weer zacht maken?

De meeste soorten kinderklei worden hard als je het buiten de verpakking laat drogen, maar je kunt het ook weer zacht maken als je er later water aan toevoegt. Het is afhankelijk van de samenstelling van de klei. Op de verpakking kan je lezen waarmee je klei weer kneedbaar maken kunt en of dit tot de mogelijkheden behoort.

Hoe kan je kinderklei zacht houden?

De kinderkleisoorten die hard worden, zijn meestal op waterbasis. Om te voorkomen dat de klei hard wordt is het het beste dat je de klei zoveel mogelijk in de verpakking bewaart en de deksel (ook tijdens knutselen met een deel van de inhoud) weer op het emmertje of bakje doet. Alle klei waar water in zit en wat aan de lucht wordt blootgesteld, wordt relatief snel droog. Vocht dat erin zit verdampt nou eenmaal. Om te voorkomen dat dergelijke klei hard wordt kan je na gebruik een heel klein beetje water met de plantenspuit op de klei spuiten, gewoon in het emmertje of bakje. Kneed daarvoor eerst alle stukjes en restjes klei weer tot een bal, en besproei deze dan in het emmertje of bakje met een klein beetje water. Besprenkelen kan ook. De klei daarna nog eenmaal doorkneden is prima, maar niet noodzakelijk. Klei die nooit hard wordt heeft dit uiteraard niet nodig, want deze hardt niet uit. Lees op de verpakking van het product op welke manier je de klei zacht kunt houden en/of maken.
© 2016 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knutselen met Play-Doh en andere kinderkleiKnutselen met Play-Doh en andere kinderkleiBoetseerklei is oorspronkelijk een natuurproduct waar je veel van kunt maken. Klei is uitermate geschikt om mee te boets…
Een kinderfeestje - Knutselen met Foam ClayEen kinderfeestje - Knutselen met Foam ClayFoam Clay is een zelf hardende klei waar kleine, witte schuimballetjes aan toe zijn gevoegd. Je kunt er voorwerpen van b…
Creatief: Kleien met melkCreatief: Kleien met melkKleien is een leuk manier om voor zowel volwassen als kinderen figuurtjes te maken. Minder mensen weten dat je ook kan k…
Filmrecensie: The Words met Bradley Cooper en Zoe SaldanarecensieFilmrecensie: The Words met Bradley Cooper en Zoe SaldanaWat gebeurt er wanneer je kost wat kost schrijver wil worden? Wat gebeurt er wanneer je in een oude tas een manuscript v…

Speelgoed voor een kind van 3 jaar: cadeautipsSpeelgoed voor een kind van 3 jaar: cadeautipsJe bent op zoek naar een leuk cadeau voor een kind van 3 jaar, maar hebt totaal geen inspiratie. Of je ziet door de bome…
De Hover Ball: de bal die niet rond is en glijdtDe Hover Ball: de bal die niet rond is en glijdtIedereen die in aanraking komt met kinderen, weet dat ze het erg leuk vinden om te voetballen. Gezellig samen met je zoo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Boss Tweed, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.zwangerschapspagina.nl/peuter-kleuter/282927-welke-klei-leuk-geschikt-doen-jullie-verschillende-kleuren.html
  • https://youtu.be/PHTQr0kfA98
  • https://youtu.be/m0JGZPhJvOU
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 29-07-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.