Wat je allemaal kunt doen en maken met een lijmpistool

Wat je allemaal kunt doen en maken met een lijmpistool Bijna elke hobbyist heeft er wel één; een lijmpistool. Het apparaat bevat een zogenaamde lijmstick die verwarmd wordt zodat de lijm die eruit komt vloeibaar is. Omdat je met een lijmpistool fijn en zonder lijmresten op je vingers preciezer kan werken, zijn er vele mogelijkheden om je lijmpistool te gebruiken voor diverse hobbyprojecten. De lijm van het lijmpistool plakt goed en is daarom goed bruikbaar op verschillende materialen.

Hoe werkt een lijmpistool en de sticks?

Om een lijmpistool te kunnen gebruiken heb je ook lijmsticks nodig. De lijmsticks bevestig je in het lijmpistool en vlak voor je aan je project begint, moet het lijmpistool verwarmd worden. Hiervoor is een lijmpistool voorzien van elektriciteit en dus een stekker die je in het stopcontact kan steken. Na enkele seconden kun je je lijmpistool al gebruiken. Wees voorzichtig met het induwen van de knop om de lijm uit het pistool te laten komen omdat de lijm heet is en er ook te veel lijm tegelijk uit kan komen. Wanneer je klaar bent met het gebruiken, leg het lijmpistool neer met de spuitmond op een metalen/brandvrij oppervlak. Verwijder de stekker uit de stopcontact om de lijmpistool te laten afkoelen alvorens je deze kunt opbergen. Leg een schoteltje of een bordje onder de spuitmond wanneer je het lijmpistool gebruikt. Als de hete lijm opdroogt, blijft deze namelijk niet plakken aan de oppervlakte en kun je de lijm makkelijk verwijderen en weggooien.

Lijmsticks

De lijmsticks voor het lijmpistool moeten apart worden aangeschaft. Lijmsticks hebben verschillende diktes. Het ene lijmpistool gebruikt smallere lijmsticks en het andere dikkere lijmsticks. Bij de goedkopere lijmpistolen kun je maar één formaat lijmsticks gebruiken, dus let hier op wanneer je je lijmsticks aanschaft. In het begin was er maar één kleur lijm, namelijk de doorgaans transparante kleur.

Speciale sticks / Mod melts

Tegenwoordig kun je lijmsticks kopen in allerlei verschillende kleuren, variërend van de basiskleuren, tot pastelkleuren en ook glitterlijm. Juist met de lijm die verschillende kleuren heeft kun je experimenteren met verschillende projecten. Als de ene lijmstick bijna op is kun je alvast de volgende lijmstick in het lijmpistool bevestigen. De druk neemt namelijk af naarmate de lijmstick kleiner wordt, wanneer je dan de nieuwe lijmstick bevestigt kun je deze gebruiken om de kleiner wordende lijmstick aan te duwen. De makers van Mod Podge hebben nu ook een serie lijmsticks gemaakt die Mod Melts heten. Deze lijmsticks maken het mogelijk om met behulp van mallen 3D-objecten te maken.

Wat kun je doen met een lijmpistool?

De lijm die uit een lijmpistool komt heeft een iets andere consistentie dan de lijm uit ander potjes en tubes. Deze lijm is vloeibaar wanneer verwarmd en wordt hard als deze afkoelt. Dit tezamen met de verschillende kleuren lijm die er zijn kun je heel wat handige en leuke dingen doen.

Gewoon vastplakken
Natuurlijk kun je de lijm uit je lijmpistool gebruiken om objecten en materialen aan elkaar te bevestigen. Je moet wel snel zijn met het bevestigen omdat de hete lijm snel afkoelt en minder plakt. Leg van tevoren dus alles klaar zodat je snel kunt werken. De lijm plakt op alle materialen, pas alleen op met papier en plastic omdat de hete vloeistof in papier absorbeert en dunner plastic laat smelten. Een aantal ideeën:
  • Maak decoratie-kussens van stof door de omtrek te lijmen in plaats van te naaien
  • Met een aantal planken kun je een vogelhuisje in elkaar zetten
  • Verzamel een aantal knopen. Teken (of lijm) een boom met takken. Bevestig de knopen aan de takken zodat het lijkt of de knopen de bladeren van de boom zijn.

3D-objecten maken
Om de 3D-figuurtjes te maken is het het beste om siliconen mallen te gebruiken voor de vormen. Je kunt zowel (gekleurde) lijmsticks of de Mod melts gebruiken, maar met de lijmsticks is het moeilijker om de mallen te vullen omdat lijmsticks gewoon plakkeriger zijn wanneer ze verhit zijn en het is dan moeilijker om de lijm goed aan te brengen in de onderkant van de mal. Breng de spuitmond onderin de mal-vorm aan en spuit de lijm/melts langzaam in de mal tot aan de rand. Zorg dat de mal goed wordt gevuld. Laat alles opdrogen en daarna kun je de figuurtjes verwijderen. De figuren kun je gebruiken in scrapbookprojecten, om op kleding of andere objecten te bevestigen, etc. Gebruik acrylverf of nagellak om de figuurtjes een kleurtje te geven. Een aantal voorbeelden:
  • Bevestig de figuurtjes aan haarknipjes of een haarband
  • Gebruik de figuurtjes op je telefoonhoesje als decoratie
  • Bevestig de figuurtjes op kleding
  • Bevestig de figuurtjes op kaartjes of gebruik het in je scrapbookproject

Decoreer objecten

Je kunt met de lijmsticks (gekleurd of niet) ook afbeeldingen maken of letters of symbolen. Je moet hiervoor wel een goede motoriek hebben en goed met je lijmpistool kunnen omgaan. Je kunt zo een soort van reliëf creëren op objecten of ook 3D-figuurtjes maken maar dan uit de losse hand gemaakt. Een hulpmiddel kan zijn door het eerst op papier te tekenen zodat je een idee hebt wat je gaat maken. Voorbeelden:
  • Maak een leuke vaas van lege glazen flessen of glazen potten. Maak met het lijmpistool een afbeelding of patroon naar keuze op de fles of pot. Laat de lijm opdrogen en verf vervolgens de vaas of pot met acrylverf.
  • Maak een masker door op karton/plastic een maskervorm te tekenen en deze uit te snijden of te knippen. Dit wordt je ondergrond. Bewerk nu je masker door er met het lijmpistool op te tekenen. Je kunt eventueel op je kartonnen/plastic ondergrond alvast wat patronen tekenen. Zorg ervoor dat de lijmpatronen die je maakt wel aan elkaar vastzitten, zodat wanneer de lijm opdroogt en je je masker van de ondergrond verwijdert, het masker als een geheel blijft. Versier je masker met verf/nagellak of op andere manieren. Bevestig het masker op je hoofd/gezicht met een touwtje of elastiek.
  • Maak een mooi schilderij met "glue art". Neem een stuk canvas en druppel hier de lijm op en verdeel het over het schilderij. Je kunt ook patronen maken of gewoon met druppels lijm. Na het drogen van de lijm kun je kleur aanbrengen op je schilderij. Zo lijkt het alsof je schilderij 3D is.

Decoratie met waskrijt (crayons)

Wist je dat de waskrijtjes ook in je lijmpistool geplaatst kunnen worden? Op deze manier kun je ook decoreren met veel kleuren.
Haal het papier van het waskrijtje alvorens het in het lijmpistool te plaatsen. Zorg ervoor dat je het waskrijtje een beetje aanduwt, omdat deze wat minder makkelijk door het lijmpistool gaan dan de lijmsticks. Het waskrijt zal smelten en vloeibaar uit het lijmpistool komen. Gebruik deze techniek om leuke schilderijen of afbeeldingen te maken. Gebruik meerdere kleuren door elkaar voor een leuk effect. Tip: gebruik een rubberen stempel die je in de was duwt als deze wat minder vloeibaar is maar nog niet droog. Je krijgt dan je stempelafbeelding in het waskrijtmengsel te zien.
© 2016 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik wil een hobbyEr zijn talloze hobby's te bedenken, maar toch is een passende hobby zoeken best lastig. Het is belangrijk om een hobby…
Hoe maak je een mooie deurkrans?Hoe maak je een mooie deurkrans?Zorg voor sfeer in de donkere wintermaanden en maak een mooie krans voor op de deur. Een herfstkrans krijgt kleur met vr…
Materialen en gereedschap om te beginnen met scrapbookingMaterialen en gereedschap om te beginnen met scrapbookingWanneer u voor het eerst gaat scrapbooken, begint u met basisgereedschappen als een schaar en lijm. De omvang van deze h…

Knutselen met Play-Doh en andere kinderkleiKnutselen met Play-Doh en andere kinderkleiBoetseerklei is oorspronkelijk een natuurproduct waar je veel van kunt maken. Klei is uitermate geschikt om mee te boets…
Familie: wie is wie in de stamboom?Familie: wie is wie in de stamboom?De meeste mensen weten wel wat neven, nichten, ooms, tantes en (over)grootouders zijn. Maar met achterneven, achternicht…
Bronnen en referenties
Reactie

Joris Dubbeldam, 18-02-2017
Weten jullie misschien hoe je de lijm van een lijmpistool kunt verwijderen van een plastic oppervlakte? Wat heb ik er voor nodig? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 26-02-2017
Beste Joris,

laat de lijm goed opdrogen, wat heel snel gaat. Dan kun je vervolgens de lijm makkelijk van alle oppervlakken halen zonder doekjes of schoonmaakmiddelen.

Succes!

Esthercita79 (271 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.