Mandalakleurplaten, een rage

Na het maken van "de loombandjes" is mandala's inkleuren een nieuwe rage die zich nestelt in de verschillende klassen van onze hele maatschappij. Zowel kinderen als volwassenen laten hun creativiteit en fantasie hierin de vrije loop. Het kan zorgen voor innerlijke rust en sfeer op elk moment van de dag.

Oorsprong van de mandala

Voor de herkomst van de mandala moeten we al een heel eind in de tijd terug gaan. De mandala wordt omschreven als een "cirkel" en is afkomstig van het Sanskriet, een taal afkomstig uit het verre Indië. Het begrip "cirkel" wordt gezien als de "oneindigheid". Deze brengt de aarde en het heelal samen via het verenigen van vormen, lijnen en kleuren. De mandala werd toegepast in het Boeddhisme en Hindoeïsme. De bedoeling is dat de combinaties de goden voorstellen. Ze worden vooral gebruikt bij de meditatie. Wij stellen ons de mandala voor als een afbeelding maar vroeger werden ze ook gebruikt in de architectuur.

Vormgeving

De mandala is een cirkel bestaande uit geometrische figuren, lijnen en vormen. De cirkel is omgeven door een vierkant. Deze worden later ingekleurd. In de westerse wereld worden steeds meer eigen creaties toegepast waardoor ze een persoonlijke tint krijgen. Om het eenvoudig samen te vatten, de mandala is een vorm, in dit geval een cirkel, die opgevuld is met geometrische figuren. Het straalt een soort van energie uit.

Een mandala creëren

Men kan op meerdere manieren bezig zijn met het maken van een mandala. Inkleuren en tekenen is de meest voorkomende techniek maar men kan ook bijvoorbeeld mandala's schilderen of plakken. Er zijn hierin oneindig veel mogelijkheden. Potloden en kleurstiften worden bij het inkleuren het vaakst gebruikt. Met potloden heb je zelfs het extra voordeel om nieuwe mooie kleuren te laten ontstaan door de kleuren te mengen. Het hard doordrukken van je potlood of lichtjes opvullen van de figuur kunnen eveneens mooie effecten geven.

Voor wie is mandalatekenen geschikt?

De psycholoog Jung heeft het nut van de mandala voor de bevolking uit de westerse wereld ontdekt en is hier dieper op ingegaan. Hij zag de mandala als een soort van onbewust zijn, de onbewustheid zelf.

Het tekenen van een mandala is geschikt voor jong en oud. Het is een creatieve hobby geworden. Kinderen kunnen hun fantasie tot uiting laten komen en het stimuleert de ontwikkeling van hun motoriek. Het brengt een soort van rust in jezelf naar boven niettegenstaande het toch ook heel wat concentratie vergt van onze hersenen. Door de steeds herhalende handelingen draagt het bij tot een op peil houden of verbetering van onze concentratie. Door het gebruik van de linker- en rechterhand samen ontstaan er allerlei prikkels die onze alertheid doen aanhouden.

Om even alle zorgen te vergeten of om even te ontsnappen aan deze dikwijls hectische maatschappij is de mandala een mooie en nuttige manier om tot rust te komen. Er worden ook al curcussen "mandalatekenen" gegeven.

Op mandalakleurplaten.nl, schoolplaten.com en members.chello.nl vind je verschillende mandalatekeningen de je naar hartenlust mandalatekeningen kunt downloaden en uitprinten. Je vindt tegenwoordig ook al allerlei mandalakleurboeken op verschillende niveaus terug in de meeste boekhandels en winkels. Veel plezier!
© 2015 - 2024 Cindydb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mandala kleurplaten inkleuren, een reis naar binnenMandala kleurplaten inkleuren, een reis naar binnenMandala kleurplaten zijn het helemaal. We hebben allemaal wel eens gehoord van Mandala's. De een borduurt een Mandala de…
Het enige echte kleurboek voor volwassenenRazend populair zijn ze, de kleurboeken voor volwassenen. Vooral de serie 'Het enige echte kleurboek voor volwassenen' i…
Kleurboeken voor volwassenenHet kleuren van kleurplaten wordt vaak gezien als iets dat alleen voor kinderen is. Toch is dat niet helemaal het geval!…
Kleuren voor volwassenen als therapie bij stressKleuren voor volwassenen als therapie bij stressVolwassen mensen die last van stress hebben kunnen veel baat hebben bij het kleuren van kleurplaten. Kleuren voor volwas…

Hobby's voor de kleine beursHobby's voor de kleine beursHet is algemeen bekend dat het hebben van een hobby leuk en ontspannend is. Het maakt dan nog niet eens zoveel uit wat v…
Een afbeelding afdrukken op canvas met Mod PodgeMod Podge wordt voor allerlei doeleinden gebruikt, een leuke en nog wat minder bekende manier is een 'afdruk' maken op e…
Bronnen en referenties
  • http://www.mandalateken.nl/
Cindydb (8 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.