Hobby's voor de kleine beurs

Hobby's voor de kleine beurs Het is algemeen bekend dat het hebben van een hobby leuk en ontspannend is. Het maakt dan nog niet eens zoveel uit wat voor een hobby dat is, immers iedereen heeft verschillende interesses en, wat vaak nog meer telt, een bepaald budget. Mensen met een krappe beurs zullen doorgaans financieel niet in de gelegenheid zijn om bijvoorbeeld een duur lidmaatschap van een sport te bekostigen of wekelijks naar de schouwburg te gaan. Wat wel kan is zoeken naar goedkope alternatieven die net zo goed ontspanning en ontplooiing bieden.

Leuke hobby's

Om lekker ontspannen te voelen en eventjes de gedachten te verzetten door middel van een hobby is het eigenlijk niet nodig veel uit te geven of ver van huis te gaan. Leuke hobby's die doorgaans weinig kosten zijn bijvoorbeeld:

Verhalen of gedichten schrijven

Een schrijfblok, een pen en een rijke fantasie zijn de nagenoeg gratis ingrediënten voor deze hobby. Het vergt natuurlijk wel concentratie en discipline om een verhaal of zelfs alleen het begin al goed op papier te krijgen. Om wat houvast te krijgen is het bezoeken van een schrijversforum het overwegen waard al was het alleen maar om wat meer inzicht in het schrijverschap te verkrijgen

Handwerken

Haken, breien, borduren zijn bezigheden die niet duur hoeven te zijn. Er is altijd de keuze om goedkoop of duurder materiaal hier voor aan te schaffen. Diverse winkels verkopen vriendelijk geprijsde garen en naalden. De aanschaf, al was het maar om het een keer uit te proberen, is dan niet zo hoog voor een hele leuke hobby die veel voldoening geeft. Uitleg en voorbeelden zijn in overvloed te vinden op het internet, van tutorials op YouTube tot blogs die geheel geweid zijn aan haken of breien.

Lezen

Een abonnement op de bibliotheek is vaak één keer per jaar een bedrag betalen om een heel jaar onbeperkt boeken en tijdschriften te kunnen lenen. De pret begint al met leuke en interessante boeken uit te zoeken in de bieb met heerlijke leesmomenten in het vooruitzicht. Vaak biedt de bibliotheek ook gratis, of voor een kleine entreeprijs, lezingen aan en workshops. Ook zijn er de dagelijkse kranten en de wekelijkse tijdschriften te vinden die men in een comfortabele stoel of aan tafel in de bibliotheek gratis kan lezen.

Legpuzzels maken

Vooral in de uitverkoop zijn legpuzzels voor een leuk prijsje te koop. Natuurlijk is een kijkje nemen in de kringloopwinkel ook een optie. Voor een weinig geld zijn er talloze legpuzzels te vinden die alleen tweedehands verkocht worden als ze ook echt compleet zijn. Het verbetert de hand-oog coördinatie en het is ook leuk om met z'n tweeën of met kinderen te doen.

Meubels maken

Neem eens een kijkje op het plaatselijke industrieterrein. Tien tegen één dat er ergens een pallet rondslingert. Van pallets is het vrij gemakkelijk om een meubelstuk te maken. Op internet staan legio mogelijkheden van kruidenrekje tot bedombouw! Het is mogelijk om een kleine bijverdienste er mee te verdienen door bijzettafeltjes, rekjes, koffietafels etc. te maken voor familie en vrienden.

Dansen

Dansen is een prima uitlaatklep en geeft een fysieke en mentale oppepper. Zelf al dansend improviseren is natuurlijk mogelijk maar er zijn ook verschillende dansstijlen te vinden op het internet en zoals de Lindy Hop en Line dancing om wat verdieping te brengen in het dansen.

Denksport

Een denksportboekje is niet duur en als leuke bijkomstigheid worden de hersens ermee getraind. Zweedse puzzels, sudoko's, cryptogrammen en natuurlijk de welbekende kruiswoordpuzzel staan garant voor een paar uurtjes denkplezier. Puzzelwoordenboeken hoeven niet aangeschaft te worden, die zijn namelijk gratis online te vinden.

Schilderen

Bij winkels zoals Action of de Xenos zijn voor een klein bedrag schildersspullen te koop. Het vergt wat moed en durf om van een wit oppervlak iets kleurrijks te maken. Om te beginnen is abstract schilderen wellicht een idee. Gaandeweg wordt duidelijk hoe kleuren en vormen elkaar versterken of juist afzwakken. Een eigen stijl wordt op deze manier gecreëerd en juist die ontwikkeling geeft enorm veel voldoening.

Knutselen

Creativiteit op de proef stellen met dingen die in de schuur, in de tuin, op zolder of zelfs op straat te vinden zijn is een uitdaging op zich. Materialen die gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld doosjes die met mooi papier tot een decoratieve doos omgetoverd kunnen worden en uit een een paar stukjes afvalhout komt een grappig vogelhuisje te voorschijn.

Sporten

Natuurlijk zijn er nog altijd sporten die relatief weinig kosten per maand aan lidmaatschap zoals korfbal, voetbal of volleybal. Een lidmaatschap van het plaatselijke zwembad is ook het overwegen waard. Het allergoedkoopst is natuurlijk gewoon een flink eind wandelen!

Clubjes

De meeste van de bovengenoemde hobby's zijn heel goed alleen uit te voeren maar het is natuurlijk gezellig om regelmatig met gelijkgestemden iets leuks te doen. Handwerken kan bijvoorbeeld wekelijks in het buurthuis of bij iemand thuis. Het voordeel is dat naast contact met anderen, er ook materiaal en kennis uitgewisseld kunnen worden. Het werkt sowieso inspirerend om te zien wat andere mensen bedenken en uitwerken.

Leesgrage mensen zijn vaak lid van een leesclub. Dit is een leuke manier om de gezamenlijke passie van het lezen van boeken uit te diepen door elke maand of kwartaal een boek te kiezen die dan door alle leden gelezen wordt. Daarna wordt het boek besproken door iedereen. Het leuke hier van is dat er boeken gelezen worden die in de eerste instantie niet de eerste keus geweest zou zijn als het boek individueel uitgekozen zou zijn. Op deze manier komen de leden in aanraking met allerlei stijlen, van chicklit tot literatuur en van poëzie tot thrillers. Het kost slechts het abonnement van de bibliotheek. Bij elkaar komen kan bij elkaar thuis of in een rustig hoekje van de bibliotheek.

In veel buurthuizen of dorpshuizen worden er bijvoorbeeld Zumba- of Yogalessen gegeven. Dit is goedkoop en er zit geen ingewikkeld abonnement aan vast zoals die vaak bij fitnesscentra te vinden zijn. Dansen is goed voor lichaam en geest, vooral als er in een groepje gedanst wordt. Los van het feit dat er kennis en materiaal wordt gedeeld in een club is het natuurlijk geweldig om sociale contacten op te doen waaruit wellicht weer vriendschappen uit voort kunnen groeien!

Creativiteit geeft voldoening

Het vinden van een goedkope hobby vergt op zich al enige creativiteit, de uitvoering daarvan en alle positieve gevolgen van dien zullen dan nog meer voldoening opleveren. En dat allemaal voor een minimale financiële inspanning!
© 2015 - 2024 Flierps, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borduren - een geschiedenis van deze adellijke hobbyBorduren - een geschiedenis van deze adellijke hobbyBorduren is een van de oudste kunstvormen die er bestaan. Al in 3000 voor Christus werd er geborduurd. Door de eeuwen he…
Ik wil een hobbyEr zijn talloze hobby's te bedenken, maar toch is een passende hobby zoeken best lastig. Het is belangrijk om een hobby…
Kerstballen van piepschuimBen je op zoek naar lichte kerstballen die niet stuk vallen? Maar wil je niet van die lelijke plastic ballen in je boom?…
Een grote hoeveelheid kinderhobby’sEen grote hoeveelheid kinderhobby’sElk kind heeft een hobby nodig. Een interessante kinderhobby is iets waar het kind van kan leren en bovendien iets wat h…

Zentangle: de kracht van het ontspannenDoor ons haastige bestaan krijgen steeds meer mensen last van stress-symptomen. Hierdoor ontstaat vandaag de dag een ste…
Mandalakleurplaten, een rageNa het maken van "de loombandjes" is mandala's inkleuren een nieuwe rage die zich nestelt in de verschillende klassen va…
Flierps (9 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.