Een afbeelding afdrukken op canvas met Mod Podge

Mod Podge wordt voor allerlei doeleinden gebruikt, een leuke en nog wat minder bekende manier is een 'afdruk' maken op een canvasdoek, dit kan met een foto of mooie tekst. Tegenwoordig zijn spreuken en mooie teksten overal op het internet te vinden. Laat u inspireren op sites als bijvoorbeeld Pinterest.

Wat is Mod Podge

Mod Podge is een witte lijm die bij verschillende handwerktechnieken wordt toegepast. Zo is er de bekende servettechniek en kunt u met Mod Podge afbeeldingen op bijvoorbeeld hout, canvas, glas, lijmen en fixeren. Het is ook een leuke techniek om te gebruiken bij het maken van een art journal.

Een afbeelding of tekst op canvas

Het is met Mod Podge mogelijk om een afbeelding of een stuk tekst op canvasdoek te ‘drukken’. Alleen de inkt van de afbeelding blijft achter op de canvasdoek. U kunt hiervoor foto’s gebruiken, afgedrukt op papier of een mooie spreuk, tekening of grafische vorm. Allereerst moet de afbeelding afgedrukt worden met de printer. Gebruik alleen normaal wit printpapier en geen speciaal dik of fotopapier. De kans op een mooi eindresultaat wordt vergroot met een afdruk van een laserprinter, maar met een inkjet printer kan het ook.

Let op: indien u een tekst gebruikt, zorg dat u de afbeelding in spiegelbeeld afdrukt. In het programma Word kan dit via de werkbalk tekenen.

Aan de slag

Naast de afbeelding heeft u een canvasdoek nodig, een schoon schuursponsje, grote kwasten en de Mod Podge. Mod Podge is te koop bij handwerkwinkels, maar ook bij de Xenos of Action. Begin voor de eerste keer niet met een te grote afbeelding, maar werk met een kleine afbeelding om te oefenen. De afbeelding hoeft niet precies op de lijntjes te worden uitgeknipt, maar laat geen grote stukken wit over aan de randen, want dat geeft later in het proces meer werk.

Smeer een laag van de Mod Podge met de kwast op het canvas, zorg dat er een goede laag op zit. Indien de afbeelding zo groot is als het canvasdoek, smeert u het gehele doek in. Indien de afbeelding kleiner is, smeert u het canvas net even wat ruimer in dan de afbeelding zelf. Plak vervolgens de afbeelding met de printzijde naar beneden op de laag Mod Podge op het canvasdoek. Zorg dat u de afbeelding niet verschuift. Met het zachte gedeelte van het sponsje wrijft u over de afbeelding, zodat eventuele vouwen en luchtbubbels eruit worden geduwd. Het canvasdoek moet nu meerdere uren drogen, houd ongeveer 10 uur droogtijd aan.

De volgende stap vraagt om geduld en zorgvuldigheid. U maakt het sponsje vochtig en gaat met de zachte kant over de afbeelding heen. In plaats van het sponsje kunt u ook een plantenspuit gebruiken, maar de afbeelding mag niet te nat worden. Wanneer het papier wat gaat bobbelen, kunt u met uw vingers de laag papier van het canvasdoek rullen en zal de afbeelding achterblijven. Houdt u er rekening mee dat u hier even mee bezig bent om alle lagen van het papier er goed af te krijgen, het kan helpen om uw vingers af en toe nat te maken met water. U bent klaar als de afbeelding glad aanvoelt. De afbeelding kan gefixeerd worden met nog een dunne laag Mod Podge.

NB: u dient voorzichtig te werk te gaan bij het afhalen van het papier. Het kan gebeuren dat er een stukje van de afbeelding meekomt. Indien u een tekst of tekening hebt afgedrukt, kunt u dit eventueel bijwerken met acrylverf. Bij een fotoafdruk geeft het echter een mooi, oud effect en kunt ervoor kiezen om bij de randen van het canvasdoek wat extra van de afbeelding weg te krabben.
© 2015 - 2024 Jcollin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mod Podge – een must voor de hobbyistMod Podge is een speciale lijm die je ook als afdichtmiddel of als een soort finish (afwerking) kunt gebruiken. Er zijn…
Ideeën en materialen om zelf surprises en cadeaus te makenElk jaar is het weer een opgave om voor speciale gelegenheden zoals kerst, sinterklaas en verjaardagen een leuk en origi…
Zelf een vaderdagcadeau maken voor VaderdagZelf een vaderdagcadeau maken voor VaderdagIedere 3e zondag van juni vieren we in Nederland Vaderdag. Op deze dag zetten vader eens extra in het zonnetje. Natuurli…
Wat je allemaal kunt doen en maken met een lijmpistoolWat je allemaal kunt doen en maken met een lijmpistoolBijna elke hobbyist heeft er wel één; een lijmpistool. Het apparaat bevat een zogenaamde lijmstick die verwarmd wordt zo…

Mandalakleurplaten, een rageNa het maken van "de loombandjes" is mandala's inkleuren een nieuwe rage die zich nestelt in de verschillende klassen va…
Jcollin (4 artikelen)
Gepubliceerd: 12-01-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.