Kleurboeken voor volwassenen

Het kleuren van kleurplaten wordt vaak gezien als iets dat alleen voor kinderen is. Toch is dat niet helemaal het geval! Je kunt namelijk ook veel kleurboeken voor volwassenen vinden. Steeds meer volwassenen ontdekken hoe ontspannend en rustgevend kleuren eigenlijk kan zijn. Waarom zijn kleurboeken voor volwassenen zo ontzettend leuk?

Kleurboeken voor kinderen

We kennen allemaal de kleurboeken voor kinderen wel, met vrolijke tekeningen en vaak grote vakken die gekleurd moeten worden. Wellicht heb je zo’n kleurboek voor je eigen kinderen gekocht, of weet je het nog van vroeger. Door deze kleurboeken wordt er vaak gedacht dat kleuren alleen geschikt is voor kinderen, maar ook voor volwassenen zijn er voldoende mogelijkheden om lekker aan het kleuren te gaan.

Kleurplaten voor volwassenen?

Er zijn dus inderdaad ook veel kleurboeken vol kleurplaten voor volwassenen. Deze kleurboeken zijn heel anders dan die voor kinderen en bieden veel meer uitdagingen. Zo zijn de vlakken kleiner en heb je vaak te maken met fantasie-achtige kleurplaten, zodat je volledig vrij bent in de kleuren die je gebruikt.

Soorten kleurplaten

Er zijn verschillende soorten kleurplaten die interessant kunnen zijn voor volwassenen. Het is natuurlijk helemaal aan jezelf om te kijken wat voor jou boeiend is en wat jou leuk lijkt om in te kleuren.

Mandala’s

Hele bekende kleurplaten zijn de mandala’s. Een mandala is een cirkel en ze worden van binnen naar buiten getekend. Het tekenen van mandala’s wordt gezien als een activiteit waarbij de gemoedstoestand tot rust komt. Ben je zelf niet zo’n tekenaar? Dan zijn er genoeg kleurboeken te vinden waarbij je mandala’s kunt kleuren. Mandala kleurboeken zijn tegenwoordig steeds populairder en bijvoorbeeld te verkrijgen op Bol.com of in boekhandels.

Pinwheels

Pinwheels zijn een soort molentjes met vier zijden die meestal worden gevouwen. Je kunt ze echter ook terugvinden in kleurplaten. Vaak gaan de Pinwheels dan gepaard met andere vormen en zijn er meerdere pinwheels bij elkaar te vinden.

Caleidoscopen

Een caleidoscoop kleurplaat doet denken aan het beeld dat je ziet wanneer je door een caleidoscoop kijkt. De kleurplaten bevatten veel vakken en vormen. In Nederland zijn er nog niet veel van dit soort kleurboeken te vinden en dus kun je vaak beter zoeken op Kaleidoscope coloring book.

Bloemen

Bloemen zijn prachtig om in te kleuren. Er zijn kleurboeken vol bloemen en deze kun je elke denkbare kleur geven die je maar wilt. Vaak zijn de kleurboeken voor volwassenen met bloemen erg gedetailleerd en bieden ze uren vermaak.

Mythische wezens

Er zijn tevens kleurboeken voor volwassenen vol mythische wezens. Denk hierbij aan elfjes, eenhoorns, draken en andere fantasiewezens. Het voordeel hierbij is dat je zelf kunt bepalen wat voor een kleuren je gebruikt.

Materiaal om te kleuren

Kleurplaten voor volwassenen kun je op allerlei manieren inkleuren. Denk hierbij aan stiften, potloden, krijt of zelfs verf. Let er wel op dat sommige kleurboeken doordrukken wanneer je stiften gebruikt. In dit geval zou je een kopie kunnen maken van de kleurplaat.

Waarom kleurboeken?

Kleurboeken zijn leuk en de laatste jaren ontdekken steeds meer mensen dat. Een groot voordeel van kleuren is dat je lekker bezig bent, zonder er echt bij na te denken. In de hectische tijden vol stress kan een halfuurtje kleuren dus voor de nodige ontspanning en leegte zorgen in je hoofd. Niet voor niks vergelijken veel mensen het kleuren vaak met mediteren. Het kleuren van kleurplaten is daarbij niet alleen ontspannend, maar ook heel leuk. Je kunt het in je eentje doen, maar het kan ook leuk zijn om eens een avondje met vrienden te gaan kleuren. Wellicht klinkt dat heel duf, maar het kan absoluut erg gezellig zijn.

Waar koop je kleurboeken voor volwassenen?

Tegenwoordig zijn er steeds meer Nederlandse kleurboeken voor volwassenen te vinden. Dit omdat het een enorme hype is. Het is hierdoor niet heel moeilijk om kleurboeken te vinden. Zo zijn er tegenwoordig hele tafels gevuld in boekhandels met kleurboeken. Zelfs bij de Action kun je kleurboeken kopen voor een lage, aantrekkelijke prijs. Kleurplaten voor volwassenen zijn natuurlijk ook online te verkrijgen, bijvoorbeeld bij online boekhandels of andere webwinkels.

Nederlandse titels

Er zijn ontzettend veel titels van kleurboeken voor volwassenen. Er zijn ook genoeg Nederlandse titels. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Creatief kleurboek voor grote mensen
 • Creatief kleurboek voor volwassenen
 • Het enige echte kleurboek voor volwassenen op reis
 • Het enige echte kleurboek voor volwassenen
 • Het enige echte kleurboek voor grote kinderen
 • Het grote winter kleurboek
 • Kleurboek Vintage patterns
 • Contouren wachtend op kleur
 • Bloemen uit Istanbul

Lees verder

© 2013 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het enige echte kleurboek voor volwassenenRazend populair zijn ze, de kleurboeken voor volwassenen. Vooral de serie 'Het enige echte kleurboek voor volwassenen' i…
Mandala kleurplaten inkleuren, een reis naar binnenMandala kleurplaten inkleuren, een reis naar binnenMandala kleurplaten zijn het helemaal. We hebben allemaal wel eens gehoord van Mandala's. De een borduurt een Mandala de…
Kleuren voor volwassenen als therapie bij stressKleuren voor volwassenen als therapie bij stressVolwassen mensen die last van stress hebben kunnen veel baat hebben bij het kleuren van kleurplaten. Kleuren voor volwas…
IPad-apps: kleuren voor volwassenenrecensieIPad-apps: kleuren voor volwassenenKleuren is volwassen geworden. Het inkleuren van kleurplaten en kleurboeken is niet langer alleen geschikt voor kinderen…

Hoe komt het dat een favoriete parfum ineens anders ruikt?Een parfum uitkiezen kan heel lastig zijn, omdat niet iedere parfum lekker is op elke huid. Ook kan het voorkomen dat ie…
Metaaldetector vondsten zoeken; goud in de grond?Metaaldetector vondsten zoeken; goud in de grond?Wat is er leuker dan de spanning van het zoeken met de mogelijkheid iets bijzonders te vinden? Een metaaldetector geeft…
Bronnen en referenties
 • Bol.com
 • Pinterest.com
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.