Knutselen met natuurlijke materialen: leisteen en wrakhout

Knutselen met natuurlijke materialen: leisteen en wrakhout Heb je het land in tijdens een druilerige namiddag? Haal eens wat materiaal boven dat je tijdens de vakantie bij elkaar hebt gesprokkeld. Leisteen en wrakhout bijvoorbeeld. Een set plakkaatverf, een pot vernis, een stevig touw, een boor en wat inspiratie en je maakt zo een paar mooie kunstwerkjes. Gewoon om ergens te leggen of om op te hangen. Of om cadeau te geven. Of gewoon als aandenken aan die leuke vakantieplek.

Materiaal sprokkelen

Tijdens je vakantie kan je heel wat natuurlijk materiaal bij elkaar sprokkelen waar je nadien leuk mee aan de slag kan gaan.

Aan zee
Aan zee kan je bij laag water op het strand wrakhout vinden. Wrakhout is hout dat afkomstig is van schepen of van houten kratten. Meestal dobbert het al maanden in het zoute water rond. Hierdoor is het een beetje afgebleekt. Het lijkt wel "gewassen". Aangezien het stukjes zijn die ergens zijn afgebroken, heeft wrakhout een onregelmatige vorm.

In de bossen

In de Ardennen en in sommige Duitse bossen kan je leisteen vinden. Ook in Bretagne aan het strand vind je leisteen. Leisteen is een donkere steensoort, die opgebouwd is uit laagjes. Wanneer je leisteen op de grond gooit, vallen de laagjes uit elkaar en heb je een dun, plat oppervlak waar je perfect op kan schilderen en dat perfect is om iets op te zetten of om op te hangen.

Materiaal bij elkaar zoeken en voorbereiding

Zoek het materiaal bij elkaar. Is het vuil, schrob het dan af met een sopje en een zacht borsteltje. Laat drogen. Zoek verschillende kleuren plakkaatverf bij elkaar en een pot vernis. Eventueel kan je ook stickers en decoratiemateriaal zoals stoffen bloemen, linten, gedroogde bladeren, vilten figuren of glinsters klaarleggen. Wil je je kunstwerkjes ophangen, dan zal je ook een boor en een stuk stevig touw moeten klaarleggen.

Schilderen

Zowel wrakhout als leisteen laten zich goed beschilderen.

Concreet
Je kan je leisteen of je wrakhout bekijken en er iets op schilderen dat rekening houdt met de vorm van je materiaal. Een hondenkop of een paardenhoofd bijvoorbeeld. Of je kan je verbeelding laten spreken en er hartjes, een zonsondergang of een landschap op schilderen.

Abstract

Je kan de oppervlakte ook vullen met een abstracte tekening. Lijnen, bolletjes, vierkantjes, een spiraal, enzovoort op een mooie achtergrond. Dit kunnen zelfs heel jonge kinderen.

Aboriginal

De Aboriginals in Australië maken tekeningen uit kleine, veelkleurige stipjes. Ook met deze techniek kan je je materiaal mooi beschilderen. Je kan een abstracte tekening maken met stipjes in verschillende levendige kleuren. Of je kan iets tekenen en dit inkleuren met stipjes. Een hagedis bijvoorbeeld.

Tekst

Je kan op je materiaal ook een tekst schrijven. Je kan eerst een ondergrond schilderen in één kleur en hierop een gedicht kalligraferen of gewoon schrijven. Je kan ook gewoon een quote of een leuke zin gebruiken.

Onderzetters van leisteen

Aangezien leisteen toch wel stevig materiaal is, kan je er ook onderzetters van maken. Kleine, ronde leistenen kan je beschilderen om glazen op te zetten. Een grote ronde of ovale leisteen kan zelfs dienen om een kookpot op te zetten.

Bootje met wrakhout

Een mooi vlak stuk wrakhout kan je omtoveren tot een echte driemaster! Met een paar rietjes als mast en gedroogde of gekochte (eiken)bladeren heb je een pronkstuk voor in huis of om cadeau te geven.

Uithangbord

Je kan met leisteen of wrakhout ook een uithangbord maken voor je kamer of voor naast de voordeur van je huis. Na het beschilderen van je leisteen of wrakhout boor je er links en rechts een gaatje in. Met leisteen moet je wel uitkijken, anders barst je creatie. Door de gaatjes haal je nu een stevig touw dat je vanachter dichtknoopt.

Mogelijkheden hier zijn:
  • een welkomstbord voor aan de voordeur. Hiervoor schilder je de ondergrond in één kleur waarna je met sierlijke letters "welkom" op je materiaal schrijft. Dit kan je afwerken met gedroogde of stoffen bloemen. In de herfst kan je ook gedroogde bladeren gebruiken en vilten uiltjes, reeën of eekhoorns.
  • een bordje met je huisnummer op, mooi versierd met geschilderde bloemen of wijnranken
  • een bordje met "ben in de tuin"
  • een bordje met de naam van de kamer op. Slaapkamer, wc, keuken, enzovoort. Met aangepaste tekeningen natuurlijk. Heb je een Bed and Breakfast dan kan je bordjes maken met de naam van de kamers op als je je slaapkamers speciale namen hebt gegeven.
  • een bordje voor aan de slaapkamer deur met "kom binnen" aan de ene kant en "blijf buiten" aan de andere kant
  • een bordje met een lachende smiley aan de ene kant en een verdrietige smiley aan de andere kant. Weet iedereen meteen hoe je je voelt!

Afwerking

Wil je lang plezier hebben van je creatie, dan kan je er ook nog een laagje vernis over doen. Zo blijft je kunstwerk beschermd. Ben je een echte artiest, dan kan je er ook een cadeau van maken. Een leisteen met een mooie tekst op of een stuk wrakhout met een maritiem landschap. Een uithangbord of een setje onderzetters. Leuk voor een verjaardag, om iemand te bedanken of zo maar!
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knutselideeën  potten bakkenKnutselideeën potten bakkenVerveel je je in de vakantie, wil je iets gezelligs met je kind(eren) doen, houdt je van knutselen en heb je even tijd?…
Creatieve Sinterklaas activiteit met kinderenCreatieve Sinterklaas activiteit met kinderenAls je met kinderen gaat knutselen, is het natuurlijk leuk om een thema te geven aan de knutselactiviteit. Voor Sinterkl…
Knutselen voor vaderdagKnutselen voor vaderdagVaderdag komt er weer aan en wat is er leuker dan een zelfgemaakt cadeautje te kunnen geven aan papa.
Knutselen met uw peuterEen peuter vind het leuk om van alles te ontdekken en zelf te maken. Uw peuter zal dan ook trots laten zien wat hij/zij…

3D kaarten maken: wat heb je nodigIedereen kent ze wel: 3D kaarten. Het is leuk om ze zelf te maken en ze zijn ideaal om cadeau te doen. Wat heb je nodig…
Hobbybrouwen in NederlandHobbybrouwen in NederlandAl eeuwenlang wordt er door Nederlanders bier gebrouwen. De eerste brouwerijen ontstonden thuis omdat schoon drinkwater…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 09-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.