Postkaarten zelf maken: een leuke en leerrijke bezigheid

Postkaarten zelf maken: een leuke en leerrijke bezigheid Je kent het wel. Je wil een leuke postkaart verzenden van je vakantieplek. Ofwel is de plek te klein en hebben ze geen postkaarten, ofwel is de plek heel toeristisch en vind je niet de postkaart die je zoekt. Zo eentje met lokaal voedsel op of met de nationale voetbalploeg bijvoorbeeld. Of je hebt een verre pennenvriend of je houdt van postkaarten uitwisselen en je vindt niet echt iets typisch van je land. Maak dan zelf eens een postkaart! Zolang je de juiste maten gebruikt, kan je er van maken wat je zelf wilt.

Waarom zou je zelf een postkaart maken?

Je eigen land laten kennen

Stel: je hebt een buitenlandse vriend of vriendin en je wil hem of haar je land wat beter leren kennen. Of je doet mee aan Postcrossing en je wil eens iets speciaals van je eigen land laten zien. Maar je woont in een vergeten boerengat waar eigenlijk niets speciaals te zien is of waar gewoonweg geen postkaarten van bestaan. Toch wil je iets typisch versturen, zoals bijvoorbeeld een lokaal ontbijt, een plaatselijke gewoonte, een lokale traditie of de nationale voetbalploeg. Achter zulk soort postkaarten zal je goed moeten zoeken.

Van je vakantieplek iets anders sturen dan een typische toeristenkaart
Andersom: je wil je (groot)ouders of vrienden wel laten zien wat je allemaal doet en ziet, maar niet die typische toeristenplaatjes met kastelen en kerken? Meer de natuur in de omgeving of een lokaal feest. De plaats waar je verblijft. Of de lokale sporthelden. Of wat je zoal kan eten. Ook dat soort postkaarten zal je maar moeilijk kunnen vinden.

Kosten besparen

Nog een mogelijkheid: je wilt wel postkaarten sturen, maar je zit een beetje krap bij kas. Postkaarten zijn niet erg goedkoop meer. Vaak moet je tussen 30 cent en een euro neertellen voor een postkaart, naargelang de plaats of het land waar je verblijft. Tel daar de portkosten bij en je kaartje versturen kost je al gauw een euro tot zelfs twee euro.

Creatief bezig zijn op regenachtige dagen

En voor families met kinderen: het regent al dagen en de kinderen vervelen zich stierlijk. Ook hier biedt een eigen postkaart maken de oplossing. Want zelf postkaarten maken is helemaal niet moeilijk. Je bent er een paar uur mee zoet en je kan er je creatief mee uitleven op alle niveau's.

Hoe maak je zelf een postkaart?

Maak zelf eens een speciale postkaart, eentje die je niet in de winkel vindt. Eentje waar dingen op staan die niet op de gebruikelijke postkaarten te zien zijn. Typisch eten, mensen met typische kleding, sporten die je op je vakantieplaats of woonplaats kan beoefenen, lokale tradities, speciale feestdagen, de spelers van je nationale voetbalploeg, een wegenkaart van de streek of een plannetje van het metronetwerk, de typische bouwstijl van de streek, speciale types van auto's die rondrijden, etc. Het zijn slechts enkele voorbeelden.

Benodigdheden voor het zelf maken van een postkaart
Veel heb je niet nodig voor het maken van een mooie en leuke postkaart. Het kan bovendien ook lekker goedkoop door een aantal dingen te recycleren.
  • brochures, kranten, toeristische foldertjes
  • zelf getrokken foto's die je hebt laten ontwikkelen
  • wegenkaarten, inkomticketten, metroplannetjes
  • een schaar
  • lijm
  • wit, stevig tekenpapier
  • eventueel een postkaartstempel voor de achterkant
  • eventueel een plastificeermachine
  • eventueel een omslag
  • een postzegel

Zo ga je te werk

Eerst ga je in de brochures, folders, kranten, etc. zoeken naar dingen die typisch zijn voor het land of de streek waar je een kaartje over wil maken. Je kan ook een kaartje maken met je nationale voetbalhelden bijvoorbeeld. Zoek afbeeldingen die niet te groot zijn, want je gaat een collage maken op postkaartformaat. Knip de afbeeldingen uit. Je kan er best meer uitknippen dan je wil gebruiken, want je zal moeten selecteren. De ene zal te groot zijn, de andere te klein. Je kan ook een mooie foto trekken en deze laten afprinten op formaat 15 x 10 cm. 9 x 13 cm kan ook maar dan zal je een wit randje hebben rond je foto. Hier kan je dan wel in mooie letters op schrijven wat de foto uitbeeldt.

Dan knip je uit het witte tekenpapier een rechthoek met de afmetingen van een postkaart: 14,7 cm x 10,5 cm. Je kan ook figuurkaarten maken, dit zijn kaarten in de vorm van wat ze uitbeelden. Spijtig genoeg moeten deze kaarten in een omslag en moet je er meer portkosten voor betalen.

Eens je de te gebruiken afbeeldingen hebt geselecteerd, ga je schuiven en kijken hoe je de afbeeldingen het beste kan op kleven. Kijk eens naar een paar echte postkaarten. Er zijn verschillende manieren om postkaarten samen te stellen. Je kan rechthoekige afbeeldingen in de vier hoeken zetten en daarover een ronde of ovale afbeelding in het midden kleven. Of je kan verschillende kleine afbeeldingen naast elkaar kleven met verschillende vormen, als een soort patchwork. Het mooiste resultaat krijg je wanneer er een wit of gekleurd randje rond iedere afbeelding is. Zo komen de afbeeldingen mooier uit. Vind je dit allemaal te moeilijk, dan kan je een grote afbeelding op postkaartformaat zoeken. Postkaarten met één grote afbeelding bestaan ook. Als achtergrond kan je ook de vlag van het land gebruiken waar je bent. Of je kan een collage maken met metroplannetjes, wegenkaarten of inkomtickets. Je kan het speciaal maken door de naam van de plaats waar je verblijft in aparte, mooie letters uit te snijden. Deze letters versier je dan met lokale specialiteiten of gebouwen. Een beetje zoals de Amerikaanse postkaarten van elke staat.

Heb je een mooie lay-out gevonden, dan kan je alles op kleven. Afmaken kan met een mooie groet, een lieve tekst of wat uitleg, zelfgeschreven of met de computer gemaakt. Hiermee vervolledig je je postkaart.

De postkaart afwerken en versturen

De achterkant van je postkaart

De achterkant van je postkaart kan je gewoon wit laten of je kan er een echte postkaart van maken, met een verticale lijn in het midden en een aantal horizontale lijnen aan de rechterkant voor het adres. Naast de middellijn kan je je naam en telefoonnummer schrijven, zoals de uitgeverij op een echte postkaart.

Wil je het echt professioneel? Er bestaan ook mooie stempels met een postkaartachterkant en een aantal vintage versieringen. Maar dat maakt het natuurlijk duurder, want je moet een stempel gaan kopen. Maar de afwerking staat echt chic.

Het versturen van de postkaart

Als je alles stevig hebt op gekleefd, kan je de postkaart zo versturen. Ben je niet echt zeker dat alles zal blijven hangen, dan kan je de postkaart na het beschrijven er van plastificeren. Zo blijft de postkaart netjes en zal er niets van je versiering stuk gaan. Geen plastificeermachine bij de hand? Dan kan je de postkaart nog steeds in een omslag versturen. Op die manier kan je ook de volle achterkant benutten om er iets op te schrijven. Dan nog een mooie postzegel er op en je kaart of omslag kan de brievenbus in.

Op dezelfde manier kan je ook postkaarten maken voor Kerstmis, Halloween, Sinterklaas of voor Pasen. Of voor een speciale feestdag die alleen in jouw land bestaat of in het land waar je op reis bent. Meestal zijn hier ook geen postkaarten over te vinden. Gewoon even tussen tijdschriften en brochures uit die periode van het jaar zoeken en dezelfde methode toepassen.

Postkaarten inkleuren

Je kan ook blokken kopen met in te kleuren postkaarten. Onderschat dit niet, want de tekeningen zijn vaak erg gedetailleerd. Je zit er best lang aan om zo een postkaart in te kleuren. Voordeel is dat je van kleuren erg rustig wordt. Je bent zo geconcentreerd op kleurencombinaties en details dat je alles om je heen vergeet. En het is iets dat je kan doen terwijl anderen rondom jou met iets anders bezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan je man die naar de voetbal kijkt of je kinderen die samen aan het spelen zijn. Het slorpt je wel op maar je kan het snel wegleggen en later verder doen. Er zijn blokken te koop met heel wat verschillende thema's. Zo kan je postkaarten voor kerst maken, postkaarten over verschillende steden en landen, postkaarten met natuurthema's, maritieme postkaarten en ga zo maar door. Kleuren voor volwassenen is heel populair dus je vindt zulke blokken overal en in alle prijscategorieën. Voordeel van deze postkaarten is dat ze stevig zijn en dat de achterkant reeds is afgewerkt met een postkaartenlay-out. En al wat je nog nodig hebt, zijn een paar kleurpotloden, verf of (gel)stiften. Makkelijk, ontspannend en goedkoop dus!

Veel plezier!
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Postkaarten: inspiratiebron om je vakantie te plannenPostkaarten: inspiratiebron om je vakantie te plannenPostkaarten schrijven is iets dat veel mensen niet meer doen wanneer ze met vakantie zijn. Het gaat veel sneller om een…
Postkaarten: speciale en unieke postkaartenPostkaarten: speciale en unieke postkaartenPostkaarten en ansichtkaarten zijn niet echt meer hip. Bijna niemand stuurt ze nog. Postkaarten zijn duur en ook de port…
Postkaarten verzamelen, stockeren en kopenPostkaarten verzamelen, stockeren en kopenSommige mensen houden er een postkaartenverzameling op na. Niet verwonderlijk aangezien postkaarten verzamelen op de der…

Kumihimo-armbandjes maken: een Japanse knooptechniekHet maken van je eigen Kumihimo-armband is erg leuk en makkelijk om te maken. Je hebt verschillende gradaties in het mak…
Mozaïek: rand in badkamer of wc makenMozaïek: rand in badkamer of wc makenMozaïek maken kan iedereen, want het is helemaal niet moeilijk. Stukjes tegel tegen elkaar leggen, als een puzzel, meer…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 15-06-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.