Kumihimo-armbandjes maken: een Japanse knooptechniek

Het maken van je eigen Kumihimo-armband is erg leuk en makkelijk om te maken. Je hebt verschillende gradaties in het maken van je eigen armband. Er bestaan patronen voor beginners, gevorderden en experts. Het maken van een Kumihimo-armband wordt gedaan d.m.v. een Kumihimo-schijf. Wil je meer weten over Kumihimo? Hieronder kan je meer te weten komen over de geschiedenis van Kumihimo, de benodigde materialen en welke knooptechnieken er bestaan.

De geschiedenis

Kumihimo is een eeuwenoude Japanse knooptechniek. De naam Kumihimo betekend, gevlochten koord. Kumi staat voor vlechten en himo voor koord. De techniek is al meer dan 1000 jaar oud. Het werd vroeger gebruikt als versiering op de samoerai-uniformen of om de bekende kimono's dicht te knopen. Om deze koorden te kunnen knopen maakte men gebruik van het Marudai-vlechten. Dit werd gedaan op een houten vlechttoestel. Met deze techniek kan je platte en ronde vlechten maken.

Kumihimo

De Kumihimo-disc en plate

Kumihimo kan je tegenwoordig makkelijk overal doen, sinds de komst van de Kumihimo-disc. Deze schijf is gemaakt van zeer licht foam materiaal, waardoor het makkelijk is mee te nemen. De Kumihimo-disc is verkrijgbaar in ronde vorm, voor ronde armbandjes of sleutelhangers, maar ook in vierkante vorm. Deze wordt de Kumihimo-plate genoemd. Met de Kumihimo-plate kan een rechte vlecht gemaakt worden. Zo kan er een riem gemaakt worden, platte armbandjes of sleutelhangers. Verder is een Kumihimo-disc ook eenvoudig zelf te maken, door middel van hout of karton.


Materiaal

Om een kumihimo-vlecht te kunnen maken heb je touw nodig. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van verschillende materialen. Zo kan er bijvoorbeeld een leuke armband gevlochten worden van wol, katoen, zijdedraad of speciaal Kumihimo-koord. Om de Kumihimo-armband te sluiten, kan je er voor kiezen om een schuifknoopje te maken, gebruik te maken van een knoop of door een eindkapje te gebruiken voor de finishing touch.

Om de vlecht zo gelijkmatig mogelijk te kunnen vlechten en er voor te zorgen dat het touw niet in elkaar verstrengeld raakt, kan je gebruik maken van de Bobbin. De Bobbin is een soort schijfje met een gewichtje erin. Hier kan je een draad omheen draaien en vervolgens weer sluiten. Zo blijft het draad op de juiste plek en blijft gespannen. (zie foto 1)

Om de spanning gelijkmatig te houden en het touw door het midden van de Kumihimo-disc of plate kan gebruik gemaakt worden van een speciaal gewichtje. (zie foto 2)

Foto 1Foto 1
Foto 2Foto 2

Patronen

Een Kumihimo-vlecht kan gemaakt worden d.m.v. verschillende patronen. Er kan gekozen worden om gebruik te maken van bijvoorbeeld 4,6,8,10 of 12 draden. Er zijn vele patronen te vinden op internet. Ook bestaan er hobbyboeken met Kumihimo-patronen. Je kan gebruik maken van verschillende kleuren, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om gebruik te maken van één kleur. Dit is echter wel afhankelijk van het patroon. In sommige gevallen zijn meerdere kleuren noodzakelijk om het patroon zichtbaar te krijgen. Bij sommige patronen kan je er voor kiezen om kraaltjes toe te voegen aan de armband of sleutelhanger.
Hieronder worden een aantal voorbeelden weergegeven.

© 2014 - 2024 Gwendolyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het maken van een kumihimo armband van nylondraadKumihimo armbanden of sleutelhangers kunnen worden gemaakt door gebruik te maken van verschillende soorten materialen. M…
Vriendschapsarmbandjes: verschillende patronen en materialenVriendschapsarmbandjes worden vaak cadeau gegeven aan een vriend of vriendin om hun vriendschap te benadrukken. De armba…
Tips voor het maken van je eigen leren Kumihimo armbandjeTips voor het maken van je eigen leren Kumihimo armbandjeWilt u graag uw eigen unieke armbandjes maken? Het maken van armbandjes kan door gebruik te maken van vele verschillende…
nieuws uitgelichtPower Balance Armband werkt nietDe beroemde of beruchte Power Balance Armband werkt niet. Dat hebben onderzoekers van de VU Amsterdam vastgesteld. De Po…
Postkaarten zelf maken: een leuke en leerrijke bezigheidPostkaarten zelf maken: een leuke en leerrijke bezigheidJe kent het wel. Je wil een leuke postkaart verzenden van je vakantieplek. Ofwel is de plek te klein en hebben ze geen p…
Bronnen en referenties
  • http://meikeskumihimo.bekijknu.nl/
  • http://www.wattedoen.be/oeroude-vlechttechniek-512800.shtml
  • http://www.kumihimo.nl/
Gwendolyn (17 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.