Een ketting maken - kettelen
Kettelen is het maken van een sieraad, in dit geval een ketting, met kettelstiften. Ze zijn van metaal en voor deze ketting zijn bronskleurige kettelstiften en onderdelen gebruikt. Kettelen is bewerkelijker dan rijgen, maar er is meer variatie in het toepassen ervan. Met de ketteltechniek kan je eenvoudige en ingewikkelde ontwerpen maken. Met de juiste kralen en wire kan je zo een bijzonder sieraad creëren.
Benodigdheden
- Kettelstiften
- Tangen
- Kralen
- Karabijnslotje of ander slotje
- Aanbuigringetjes van 5 à 6mm
- Eventueel een dicht ringetje van 7 à 8mm
- Veilgheidsbril
Kettelen en oefenen
Een veilige manier om dit te doen is een veiligheidsbril te gebruiken omdat het metaal nog weleens alle kanten op kan vliegen bij het afknippen. Voor je begint kan je met de rondbektang en een paar lege kettelstiften oefenen om het 'gevoel' van het kettelen te krijgen. Vooral het 'oogjes maken' vraagt wel wat oefening. Zo kan je zien welk gedeelte van de rondbektang je het beste kan gebruiken om de oogjes te maken. Hoe dichter naar de punten van de tang hoe kleiner de oogjes worden. Dat is even uitproberen. Kettelstiften hebben aan één kant al een oogje, dus je hoeft er alleen aan de andere kant nog eentje te maken. Klem de tang over het einde van de kettelstift en draai de tang zodat er een oogje ontstaat.
Kettelen met wire
In plaats van stiften kan je ook kettelen met wire. Dat is te koop in verschillende diktes en lengtes. De gauge (dikte) bepaalt hoe stevig je sieraad wordt. Het meest gangbare is 22 gauge maar het is ook dikker of dunner verkrijgbaar. Je kan het op een klos kopen of per meter. Het is in verschillende materialen te koop, onder andere van metaal, verzilverd of sterling zilver. Als je begint met kettelen is het verstandig om niet te dure wire te kopen.
Kettelen van de kralen
Schuif de kraal of kralen op de kettelstift. In het voorbeeld worden twee rocailles aan beide kanten van een langwerpige glaskraal gebruikt. Knip een stukje van de kettelstift af met een kniptang zodat je nog ongeveer een centimeter overhoudt. Klem dan het einde van de kettelstift op de rondbektang en beweeg de tang naar de kralen toe zodat je een oogje aan de kettelstift maakt, zoals hierboven beschreven. Doe dit met alle kralen die je wil gebruiken voor je ketting. Je kan ook meerdere kralen op een kettelstift gebruiken en afwisselen met losse gekettelde kralen zoals in dit voorbeeld gedaan is met witte glasparels.
Kettelstiften
Stift afknippen op 1cm naast de kralen
Oogje buigen met rondbektang
De gekettelde kralen vastmaken
Kettel het aantal kralen dat je nodig hebt en kijk hoe je de kralen wil combineren. Je kan dit eventueel op een
rijgbord doen, dan kan je verschillende volgordes uitproberen en kan je ook de lengte makkelijker bepalen. Buig één van de oogjes van de gekettelde kralen los en maak die vast aan het oogje van de volgende kraal. Je kan de gekettelde kralen ook aan elkaar bevestigen met een aanbuigringetje of een dicht ringetje. De kralen hangen dan iets soepeler aan de ketting. Maak de ketting af met een slotje van je keus en eventueel een verlengketting.
Gekettelde kralen met twee oogjes
Gekettelde kralen bevestigen
Kralen aan elkaar geketteld
Nietstiften
Bij het kettelen worden ook vaak nietstiften gebruikt. Deze hebben een plat uiteinde en hiermee kan je kralenbedels maken, die je dan weer aan de gekettelde kralen en/of ringetjes kan bevestigen. Zo kan je een hele volle ketting maken. Ook kan je de kralenbedels aan jasseron (schakelketting van metaal) vastmaken. Op die manier kan je een volle en uitbundige ketting maken met veel kleuren en verschillende kralen. Zo'n bedel kan je ook gebruiken om je verlengketting mee te versieren zoals in dit voorbeeld gedaan is met een witte glasparel. Een ander idee is om er een ketting met een trosje bedels van te maken of een trosje bedels voor een telefoon- of tashanger. Mocht je kralen willen gebruiken die een te groot gat hebben voor de nietstift, dan kan je dit oplossen door eerst een kleine rocaille om de stift te doen, zodat je de stift niet meer door de kraal kan trekken.
Trosje gekettelde kralen
Nietstiften
Splitringetjes
Variaties
Je kan ook een geregen ketting maken en er dan gekettelde bedelkralen aan meerijgen waaraan je een splitringetje hebt gedaan. Een andere mogelijkheid is een armband maken met kettelstiften waaraan rocailles zijn geregen. In plaats van jasseron kan je met aanbuigringetjes zelf een ketting maken en daaraan je gekettelde kralen hangen. Ook kan je metalen ringen gebruiken die je verbindt met jasseron en aan de ringen gekettelde kralen hangt. De mogelijkheden om met kettelen te variëren zijn talloos.