Oorbellen maken
Oorbellen maken kan in allerlei kleuren en met allerlei soorten materialen. Lange of korte oorhangers aan oorhaakjes met kleine kralen. Of grotere, al naar gelang de smaak. En dan zijn er de eenvoudige oorknopjes. Veel voorkomend zijn de parelknopjes, maar ze kunnen ook met kristal, glas of edelsteen bewerkt worden.
Oorhangers
Benodigdheden
- Oorhaakjes
- Nietstiften
- Kralen
- Rondbektang en platbektang
Oorhangers
De oorhaakjes zijn de delen die door het gaatje in het oor gaan en hierbij kan het belangrijk zijn dat ze geen allergische reactie opwekken. Materialen zoals sterling zilver of chirurgisch staal hebben dus de voorkeur. Ze zijn ook verkrijgbaar in metaal, in zilver-, goud-, brons-, koperkleurig en in zwartkleurig metaal. Nietstiften zijn er in verschillende maten. Ze worden gebruikt om de kralen aan te rijgen die dan aan de oorhaakjes vastgemaakt worden. De kralen die gebruikt worden zijn meestal zo'n 5 of 6 mm in doorsnee. Hier kunnen kristalkralen, glaskralen, glasparels of edelsteenkralen voor gebruikt worden. Kunststof kralen worden ook regelmatig gebruikt voor oorbellen in verband met het lichte materiaal. Spacers of kralenkapjes geven een leuk effect aan lange oorbellen, eventueel aangevuld met rocailles. De oorbellen op de foto zijn gemaakt met zilveren nietstiften van 38mm. De totale lengte van de oorbel wordt dan 4,5cm, inclusief oorhaakje. Rijg de kralen, spacers en rocailles aan de nietstift en hou ongeveer een centimeter over om een oogje te maken. Doe dit met de rondbektang en maak de nietstift vast aan het oorhaakje met de platbektang.
Nietstiften en oorhaakjes
Verschillende soorten kralen
Platbek- en rondbektang
Oorknopjes
Benodigdheden
- Oorstekers
- Lijm
- Plakstenen
Oorknopjes
Oorstekers zijn er van verschillende materialen. Onder andere van metaal, chirurgisch staal en sterling zilver. Ook voor oorstekers geldt dat sterling zilver of chirurgisch staal de voorkeur heeft boven metaal in verband met een eventuele allergie. Als lijm is sieradenlijm prima geschikt. Hiermee kunnen de plakstenen stevig op de stekers bevestigd worden. Er is aardig wat keus in plakstenen. Van kunststof tot edelsteen. En natuurlijk de parel. Kristal is erg populair vanwege de schittering en is in veel kleuren verkrijgbaar. Ook met speciale coatings waardoor de steentjes nog meer flonkeren. Vooral de AB-coating (aurora borealis) wordt veel gebruikt. Als edelsteen zijn cabochons van onder andere rozenkwarts, tijgeroog en onyx verkrijgbaar. De pareloorknopjes op de foto hebben een doorsnee van ongeveer 8mm.
Oorstekers
Sieradenlijm
Plaksteentjes
Het is handig om de stekers voor het beplakken eerst op te ruwen. Doe dit met een stukje schuurpapier zodat de steentjes door de ruwe ondergrond beter blijven plakken. Doe een druppeltje lijm op de steker en plak het steentje in het midden op de steker. Beweeg het steentje een klein beetje heen en weer zodat de lijm goed verdeeld wordt over het oppervlak. Laat de lijm 24 uur drogen. Als de lijm gedroogd is de oorbellen goed controleren of de steentjes goed vastgeplakt zitten. Eventuele lijmresten verwijderen. De met kristal bewerkte oorbellen even opwrijven met een microvezeldoekje voor extra glans. Overige materialen met een zachte doek opwrijven.
Lees verder