Paarden fotograferen

Paarden fotograferen Veel mensen vinden het fotograferen van paarden leuk. Elk paard is anders en je hebt veel mogelijkheden als het gaat om locatie, standpunten en het soort foto’s wat je wilt maken (bijvoorbeeld rijfoto’s of standfoto’s). Juist omdat je zoveel mogelijkheden hebt, kan het moeilijk zijn om de foto’s te maken die je in gedachten hebt te maken. Daarom staan er hier een aantal tips op een rijtje.

Ken je camera!

Fotografeer je met een compactcamera? Dan is het vaak alleen maar een kwestie van het uitkiezen van een goede fotografiestand. Fotografeer je met een spiegelreflexcamera? Dan zijn er veel meer mogelijkheden, mits je weet waar je mee bezig bent. Zorg ervoor dat je wat basiskennis hebt over fotografie, zoals bijvoorbeeld over de diafragma en de sluitertijd.

Binnen fotograferen

Binnen fotograferen is het moeilijkste, vooral als je paarden gaat fotograferen. Zo moet je er rekening mee houden dat het paard kan schrikken als je de flitser gebruikt. Hiervoor kun je er ook voor kiezen om niet te gaan flitsen. Je kunt natuurlijk de iso-waarde opschroeven om toch genoeg licht op de foto’s te krijgen, maar houd er wel rekening mee dat er hierdoor ruis kan onstaan.

Tips

  • Gebruik bij het binnen fotograferen een groot diafragma (dus klein F-getal).
  • Als er echt weinig licht is, kijk dan of je extra licht kan creëren door een deur of raam open of op een kier te zetten. Deze extra lichtinval kan ook nog leuke effecten geven aan je foto’s!

Buiten fotograferen

Als je buiten gaat fotograferen, heb je qua licht vaak geen probleem. Bedenk echter wel dat het licht midden op de dag erg fel of erg scherp kan zijn, vooral in de zomer. Daarom is het vaak beter om ’s ochtends, aan het eind van de middag of aan het begin van de avond als het nog licht is te gaan fotograferen. Fotografeer je toch met fel licht? Dan is het verstandig om een klein(er) diafragma te gebruiken.

Tips

  • Als je standfoto’s van een paard maakt, zorg er dan voor dat je niet te hoog of te laag gaat staan. Hierdoor kan namelijk het beeld van het paard vertekenen en kan hij groter of kleiner lijken dan hij is. Als je zo ver bij het paard vandaan gaat staan en dan zo ver mogelijk inzoomt, blijven de verhoudingen van het paard het best.
  • Zorg ervoor dat je het paard niet te dicht bij de achtergrond zet. Als het paard net wat verder bij de achtergrond vandaan staat, wordt deze ook mooi onscherp, terwijl het paard zelf scherp blijft op de foto.

Actiefoto’s

Bij het maken van actiefoto’s (binnen of buiten) is het weer verstandig om een groot diafragma te kiezen.

Tips

  • Een paard lijkt in galop veel krachtiger als je hem fotografeert als hij zich net “opdrukt” en met de voorbenen van de grond af komt.
  • Een springend paard kun je het beste tijdens de afzet of zwevend boven de sprong fotograferen. Een leuk idee is om een veilige plek achter de hindernis te zoeken en het paard van onderen te fotograferen als hij gaat springen. Zo lijkt het ook of de sprong veel hoger is!

Aandacht trekken

Het belangrijkste voor een mooie foto, is natuurlijk dat je de aandacht van het paard hebt. Dit kan soms het grootste probleem zijn. Het paard kan veel geluiden van buitenaf horen, bijvoorbeeld een ander paard wat voorbij komt, maar ook kan gras veel interessanter zijn dan de lens van jouw camera.
  • Je kunt de aandacht trekken door het paard te “lokken” met paardensnoepjes of iets anders wat hij lekker vindt. Zorg er wel voor dat je niet te veel met snoepjes in de weer gaat. Hiervan kan hij namelijk ook weer onrustig worden.
  • Ook kun je de aandacht van het paard trekken d.m.v. geluidjes. Zorg er natuurlijk wel voor dat het paard de geluidjes niet eng vindt. Je kan zelf geluidjes maken, maar je kan ook het geluid van bijvoorbeeld een hinnikend paard op je mobiele telefoon zetten en die afspelen. Het geluid van een krakend zakje of een rammelend bekertje met biks erin kan ook goed werken om de aandacht van het paard te trekken.

Nog enkele tips voor de eigenaar van het paard

Niet alleen de voorbereiding van de fotograaf is belangrijk, maar ook van de eigenaar of verzorger van het paard. Daarom volgen hier nog enkele tips:
  • Zorg ervoor dat het paard netjes gepoetst is. Wil je gaan fotograferen terwijl jij op je paard rijdt? Zorg er dan voor dat het paard al opgezadeld is als de fotograaf aankomt. De fotograaf heeft misschien geen zin om lang te wachten tot jij klaar bent.
  • Wil je samen met je paard op de foto? Denk dan na over jouw kleding en de aankleding van je paard. Zorg ervoor dat het halster of het dekje waarmee je rijdt niet vloekt bij jouw kleding.
  • Wil je standfoto’s en rijfoto’s? Dan is het slim om eerst de standfoto’s te maken en daarna de rijfoto’s. Het zou zonde zijn dat je uiteindelijk allemaal standfoto’s hebt met zweetplekken op je paard (en op jou).

De laatste tip is: wees geduldig! Het ene paard laat zich makkelijk fotograferen, terwijl het bij het andere paard wat langer duurt. Zorg er ook voor dat het paard voldoende pauzes krijgt tussendoor. Laat hem even zijn aandacht op iets anders richten en ga daarna verder met fotograferen. Vergeet natuurlijk niet om het paard te belonen bij goed gedrag.
© 2011 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonsondergang fotograferen: tips en trucsDe zonsondergang is een prachtig natuurverschijnsel dat veel fotografen op de gevoelige plaat vast willen leggen. Vooral…
Het fotograferen van jouw eigen paardHet fotograferen van jouw eigen paardHet fotograferen van dieren is niet eenvoudig. Ook het fotograferen van jouw paard is geen eenvoudige klus. Eerst moet j…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Witte paarden zijn zeldzaamWitte paarden zijn zeldzaamPaarden zijn er in allerlei kleuren: zwart, bruin, vos, bont, schimmel en wit. Maar is het paard dat jij ziet ook wel ec…

Digitaal fotograferen: alles over digitaal fotograferenDigitaal fotograferen: alles over digitaal fotograferenDigitaal fotograferen doe je met een digitale camera. Maar hoe werkt zo’n digitale fotocamera en wat zijn het diafragma,…
Bloemen fotograferen, niet zo moeilijk als het lijkt!Bloemen zijn prachtige voorwerpen, en hoewel het misschien ingewikkeld lijkt, het is heel simpel om ze mooi op de foto t…
Bronnen en referenties
  • Bokt Wiki - http://www.bokt.nl/Wiki/Hoofdpagina
Mirjamsel (66 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.