Bloemen fotograferen, niet zo moeilijk als het lijkt!

Bloemen zijn prachtige voorwerpen, en hoewel het misschien ingewikkeld lijkt, het is heel simpel om ze mooi op de foto te krijgen! Met deze onderstaande tips (en een goede camera) zal je heel ver komen.

Foto's buiten

Bloemen kan je op heel veel verschillende manieren op de foto zetten. Waar je ten eerste op moet letten is de compositie. Zet je een bloem van bovenaf op de foto, zal het veel minder indruk maken dan wanneer je dat vanaf een ander niveau doet. Van bovenaf is er namelijk de kans dat je foto heel saai wordt, ieder mens ziet de bloemen altijd al zo! Fotografeer de bloem van de zijkant, dan laat je namelijk een kant van de bloem zien die de meeste mensen normaal niet zien.
Waar er bij de compositie ook op gelet moet worden, is dat je het onderwerp niet altijd in het midden plaatst. Wanneer het onderwerp meer naar de zijkant wordt geplaatst of op een andere originele plek, zal de foto sneller indruk maken.

Maak je buitenfoto's, denk dan niet dat dat alleen maar kan als het zonnig is. Eigenlijk zijn er 3 momenten waarop je het best met je camera naar buiten kunt gaan:
  • Op bewolkte dagen. Dan zijn de schaduwen namelijk veel zachter en een dreigende lucht kan ook juist een heel bijzonder effect geven.
  • Na een regenbui. Dan kan je namelijk soms prachtige druppels tegenkomen op de bloem. Ook dit is weer iets wat iets extra's aan de foto toevoegt. Heb je geen tijd of zin om een regenbui af te wachten, pak er dan gewoon een verstuiver bij. Doe daar wat water in en spuit het op de bloemen, dan heb je in een handomdraai een regenbui nagebootst.
  • Doe je het wel op een zonnige dag, kies dan een tijdstip 's ochtends vroeg of aan het eind van de middag. Dan zullen de schaduwen namelijk ook een stuk zachter zijn. Extra mooi is het als je de kans krijgt om de bloem vanachter te belichten, wat ook weer een bijzonder effect geeft.

Heel belangrijk is het dus om te spelen met de omgeving en de instellingen. Probeer eens buiten de veilige zone te gaan en blijf vooral oefenen, hoe langer je bezig bent hoe beter het zal gaan!

Foto's binnen

Ook (of misschien wel 'juist') binnen kan je prachtige bloemenfoto's maken.

Ten eerste heb je daar natuurlijk goed, zacht licht voor nodig. Zoek een raam waar de zon niet direct opstaat, het liefst een raam dat nog een beetje vies is ook. Heb je hele lichte gordijnen dan kan je die ook dicht doen, zo wordt het licht nog zachter. Zet de bloemen dan in de buurt van het raam, zodat ze van de zijkant belicht worden. Als je van voren belicht is er namelijk de kans dat alles heel vlak wordt en dat is niet de bedoeling.

De achtergrond is natuurlijk ook belangrijk. Nu kan je natuurlijk dure studioachtergronden gaan kopen, maar zo moeilijk (en duur!) hoeft het helemaal niet te zijn. Een zwarte achtergrond is bijvoorbeeld heel simpel. Neem een zwart jasje, shirt, doek oid en hang dat ongeveer een meter achter de bloem. Stel dan het diafragma in op het laagste punt ét voila!

Een witte achtergrond is natuurlijk ook mogelijk, echter wel iets ingewikkelder. Hiervoor is er namelijk wel iets van naadloos papier nodig, al doet een groot stuk dik wit karton ook wonderen! Laat hierbij het licht van het raam op de achtergrond vallen zodat deze goed wit blijft en niet grijs lijkt op de foto. Dit zelfde geld als er andere kleuren achtergronden gebruikt worden.

Heel veel succes!
© 2011 - 2024 Marleentj1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
Postmortale fotografie: het fotograferen van overledenenPostmortale fotografie: het fotograferen van overledenenPostmortale fotografie betekent het fotograferen van iemand die overleden is. Voor sommigen klinkt het misschien naar, m…
Fotograaf Paul Huf: portretten en reclame foto'sFotograaf Paul Huf: portretten en reclame foto'sPaul Huf was een bekende fotograaf in Nederland. Hij overleed, in 2002, op 77-jarige leeftijd. Hij heeft ongeveer 350.00…

Paarden fotograferenPaarden fotograferenVeel mensen vinden het fotograferen van paarden leuk. Elk paard is anders en je hebt veel mogelijkheden als het gaat om…
Horsemaning, nieuwe rage, foto's van lichaam met los hoofd!Na de "planking" rage raakt in het najaar van 2011 een nieuw fenomeen in zwang: horsemaning. Foto's van lichamen, waarva…
Bronnen en referenties
  • Scott Kelby - Digitale Fotografie
Marleentj1 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.