Een zonnekap - wanneer en waarom te gebruiken?

Voor wie fotografeert met een spiegel reflex camera is een zonnekap een bijna onmisbaar onderdeel. Toch ontbreekt vaak bij beginnende fotografen de kennis over dit accessoire. Regelmatig hoor je bij hen nog de vraag 'Heb ik wel een zonnekap nodig?' of 'Wanneer gebruik je dan een zonnekap?' Geen probleem, want alles moet je leren, maar enige kennis hierover is zeker wél handig!

Wanneer en waarom gebruik je een zonnekap?

De naam zonnekap doet vermoeden dat de kap je camera beschermt tegen de zon, dit klopt echter niet helemaal. Een zonnekap zorgt ervoor dat er geen ongewenst licht je lens invalt. Dit ongewenste licht kán van de zon zijn, maar kan ook van een andere lichtbron komen zoals lampen. In bijna alle situaties waarin je kan fotograferen is er kans op een dergelijke lichtbron, dus daarom is het aan te raden om standaard gebruik te maken van een zonnekap. Een tweede belangrijke reden om een zonnekap op je objectief te schroeven is het beschermen van je objectief. Mocht je dan toch per ongeluk met je objectief ergens tegenaan stoten dan zit je tegen je zonnekap en niet meteen tegen het voorste glas van je dure objectief, je kan zo een hoop krassen of andere schade voorkomen!
Er is eigenlijk geen reden om géén zonnekap te gebruiken. Het gebruik van een zonnekap gaat niet ten koste van de kwaliteit van je foto's, integendeel juist. Daarbij weegt een zonnekap maar weinig en kan je deze wanneer je je camera opbergt omgekeerd op je lens schroeven waardoor deze ook nauwelijks extra ruimte inneemt.

Het kiezen van een zonnekap

Wanneer in een online fotowinkel zoekt naar zonnekap dan is er keuze genoeg, echter je kan niet zomaar elke kap op elk objectief schroeven. Een zonnekap voorkomt dat er ongewenst licht naar binnen valt, maar mag natuurlijk niet zichtbaar worden op je foto's. Om te zorgen dat je zonnekap niet zichtbaar wordt op je foto's moet de lengte en vorm aansluiten bij het bereik van je objectief. Wanneer je verschillende objectieven hebt zal je dus eigenlijk altijd verschillende zonnekappen nodig hebben. Gelukkig staat bij een zonnekap eigenlijk altijd wel vermeld voor welk objectief deze bedoelt is. Nog makkelijker is het vaak om even met een zoekmachine te zoeken op je objectief en de term zonnekap zodat je meteen weet welk typenummer zonnekap je nodig hebt.

Verschillende vormen zonnekappen

Zonnekappen zijn uitgevoerd in verschillende vormen. Ruwweg zijn die in te delen in 'rond' en 'bloemvormig'. De ronde zonnekap wordt vaak beschouwd als mooiste en zie je dan ook vaak terug bij de duurdere professionele objectieven. Toch is de ronde zonnekap niet de meest effectief gevormde kap. Het lichtbeeld wat op de sensor in je camera valt is namelijk helemaal niet rond, maar rechthoekig. Bij een rond gevormde kap zal er op de randen dus nog altijd wat licht binnen kunnen vallen.
Om deze lichtinval op de hoeken tegen te gaan zijn er zonnekappen met een beetje bloemblad-achtige vorm. Deze zijn precies zo vormgegeven dat schuin invallend licht uit het beeld gehouden wordt, maar voorkomt tegelijk dat die delen geblokkeerd worden die zouden leiden tot donkere hoeken op je foto (vignetting).

Universele zonnekappen

Er bestaan zogenaamde universele zonnekappen. Deze zonnekappen zijn geschikt voor meerdere objectieven. Universele zonnekappen zijn soms wat goedkoper dan een zonnekap van het merk van je objectief. Een nadeel van universele zonnekappen is dat ze gemaakt zijn om gebruikt te kunnen worden op verschillende objectieven, daardoor is de werking vaak niet zo optimaal als die zijn kan wanneer een zonnekap speciaal voor één objectief ontworpen is. Ook voor universele zonnekappen blijft natuurlijk wel gelden dat de vorm moet kloppen met het bereik van het objectief, ook hierbij zal je dus niet één zonnekap vinden die je zowel op je groothoeklens als op je telelens kan gebruiken.
© 2011 - 2024 Wien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Mutsy kinderwagenDe Mutsy kinderwagenDit artikel gaat uitgebreid in op de verschillende types kinderwagen van het merk Mutsy. Waar zijn ze voor geschikt, wat…
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
Benodigdheden en tips voor het maken van scherpe foto'sBenodigdheden en tips voor het maken van scherpe foto'sVoor het maken van goede en scherpe foto's heb je in de basis maar een paar dingen nodig zoals een camera, lens en een g…
De spiegelreflexcamera: ontwikkeling, onderhoud en gebruikDe spiegelreflexcamera: ontwikkeling, onderhoud en gebruikDe ontwikkelingen op het gebied van de fotografie - en dan met name op het gebied van camera's en lenzen - ging en gaat…

Fotomozaiëk makenFotomozaiëk makenEen fotomozaiëk is een kunstwerk voor aan de muur. Een fotomozaiëk wordt steeds populairder. Er zijn bedrijven die zich…
Zonsondergang fotograferen: tips en trucsDe zonsondergang is een prachtig natuurverschijnsel dat veel fotografen op de gevoelige plaat vast willen leggen. Vooral…
Bronnen en referenties
  • http://www.digitalefotografietips.nl/dagtip/vorm-van-de-zonnekap/
Wien (17 artikelen)
Gepubliceerd: 12-07-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.