Trots op je eigen dierbare professionele fotoboek

Trots op je eigen dierbare professionele fotoboek Je eigen fotoboek maken blijkt een ware hit te zijn. Wanneer je op internet op zoek gaat naar sites om je eigen boek samen te stellen, heb je de keuze uit meer dan tien Nederlandse sites. Daar zitten de bekendste nog niet eens bij. Het kan dus nog een hele klus worden om uit te zoeken welke de beste is. Dat hangt er natuurlijk vanaf wat jij daaronder verstaat. Wil je zo professioneel mogelijk aan de slag, moet het vooral op een koopje, of wil je je album binnen 48 uur in huis hebben?

Je eigen professionele fotoboek

Het is niet zo moeilijk voor te stellen waarom er zoveel bedrijven zijn die jouw fotoboek professioneel willen drukken. Ieder bedrijf dat een programmaatje kan aanbieden waarmee je zelf thuis aan de slag gaat, kan daarmee de markt op. Het meest subjectieve én arbeidsintensieve gedeelte doe je zelf. Over smaak valt te twisten en dat wordt op deze manier door hen buiten de deur gehouden. Blijft over: het drukwerk, waarvoor je specifieke machines nodig hebt. Hoe meer drukwerk, des te meer valt er te verdienen. Daarom wordt het aanbod ook steeds groter. Het blijft niet bij fotoboeken alleen.

Mogelijkheden

Voor jou als klant is het ondoenlijk om alle programma’s met elkaar te vergelijken. Je moet ze eerst downloaden eer je kunt ontdekken welke mogelijkheden de software biedt. En om echt te kunnen vergelijken zou je er diverse moeten downloaden. Dat is weliswaar gratis, het neemt wel veel geheugen in beslag. Wanneer je ze gaat gebruiken wordt dat uiteraard alleen nog maar erger, want een mooi boek vraagt om grote fotobestanden.

Soort boek

De meest voor de hand liggende keus is dan je te laten leiden door de ervaring van vrienden of bekenden. Of je begint met een oriënterend bezoekje aan diverse sites. Alhoewel ze er allemaal professioneel uitzien, hebben ze toch allemaal net iets anders in de aanbieding. Soms kun je gratis proefboekjes laten drukken, of ze hebben net die afmetingen of bindwijze die jij zoekt. Je voorkeur kan ook bepaald worden door het soort boek dat je wilt maken en de tijd die je er in wilt steken; wil je een eenvoudig programmaatje of juist veel opties om op lay out-gebied uit je dak te gaan?

Persoonlijk

Er zijn sites die zich simpelweg richten op de vakantieganger die tevreden is zolang hij zijn kiekjes in een handzaam fotoboek bij elkaar heeft om af en toe nog eens herinneringen op te halen. Andere zijn geavanceerder en stimuleren de ware freak die van zijn kiekjes een koffietafelboek wil maken. Of denk aan een geslaagd cadeau voor een 50-jarige, een huwelijk of jubileum waarvoor je een liber amicorum, een vriendenboek, maakt op basis van persoonlijke inzendingen in de vorm van foto’s, teksten, knipsels en tekeningen.

Arbeidsintensief

Het kan allemaal en het is nog fantastisch leuk om te doen ook! Zeker omdat het je hoogstpersoonlijke kunstwerk wordt, samengesteld uit eigen materiaal. Wanneer je zo enkele dagen zoet geweest bent met digitaal knip- en plakwerk en je boekwerk is eindelijk klaar om te verzenden, teneinde gedrukt te worden, kun je nog onaangenaam verrast worden. Het te betalen eindbedrag blijkt ongemerkt flink opgelopen! Je hebt echter al dat werk niet voor niets gedaan, dus hup, verzenden maar!

Kosten

Waar moet je rekening mee houden? Als het goed is kun je op de website al een eind uitvinden hoe de prijs bepaald wordt. Wat is het minimale aantal pagina’s dat je begint te betalen? Betaal je daarna per pagina een euro extra of gaat de prijs pas met sprongen van 40 pagina’s per keer omhoog? Wat is het prijsverschil tussen gewoon papier en hoogglans en kun je wellicht ook nog kiezen voor mat glanzend? Welke opties zijn er voor de kaft? Een slappe kaft is het goedkoopst. Wanneer je een stevige kaft wenst kun je een van je foto's, of een collage, op de kaft laten drukken. Of toch op een papieren omslag die weer net iets goedkoper is. Een site die je over de prijsopbouw van je boek in het ongewisse laat tot het moment van insturen kun je beter links laten liggen!

Verkopen

Soms is het mogelijk om je boek via de site te koop aan te bieden. De mogelijkheden aan digitale snufjes is ongekend en het wordt alleen maar steeds mooier. Zo kun je bij Blurb.com digitaal door de boeken bladeren, alsof ze voor het grijpen liggen. Door als koper zelf te bepalen welke kaft je om je boek wilt, kun je de prijs beïnvloeden. Het nadeel van alle bedrijven die je boek per post moeten verzenden zijn de portokosten. Zes euro porto voor een boek van 10 euro, dat is toch een scheve verhouding. En wil je jouw boek via Blurb verkopen, reken dan op extra administratiekosten.

Dierbaar

Fotoboeken leveren vooral de drukkerijen en softwarebedrijven een belegde boterham op. En voor jou kan het een hele leuke tijdsbesteding zijn. Een herbeleving van je vakantie of feest. Een boek van eigen hand zegt je toch meer, is je veel dierbaarder, dan willekeurig welk ander boek. Dat mag wat kosten. Het kan desondanks lonen om de diverse fotoboek-sites eer je begint goed te bestuderen, zodat de verrassing achteraf niet van de kosten, maar van je prachtige boek komt.
© 2009 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fotoboeken van KruidvatDe fotoboeken van Kruidvat behoren tot de meest verkochte fotoalbums in Nederland. Op de website van Kruidvat vind je de…
Fotoboeken van AlbelliAlbelli fotoboeken behoren tot de beste en meest verkochte fotoalbums in Nederland. Dankzij de eenvoudige software van A…
Fotoboeken vergelijkingFotoboeken vergelijkingWat zijn de belangrijkste verschillen tussen de meest gebruikte sites en bedrijven waar je een fotoboek kunt maken en/of…

De ideale bruidsfotograaf vindenDe ideale bruidsfotograaf vindenBij een huwelijk hoort een bruidsreportage. Op zo'n speciale dag wil je natuurlijk blijvende herinneringen voor later. H…
Zenitar Fisheye 16mm F/2.8 LensBent u opzoek naar een goedkope fisheye lens en wilt u geen nog goedkopere screw-on/adaptor fisheye, dan is de Zenitar F…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Caio, Pexels
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 31-05-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.