Online foto's laten afdrukken: waar moet je op letten?

Online foto's laten afdrukken: waar moet je op letten? Er zijn talloze websites waar je via internet je digitale foto's kunt laten afdrukken. De foto's worden dan naar je huis toegestuurd of je haalt ze op bij een ophaalpunt. Er zijn tientallen sites die online afdrukken van foto's en producten met foto's erop aanbieden, zoveel dat het moeilijk kan zijn om het overzicht te behouden. Waar moet je allemaal op letten bij het online laten afdrukken van je foto's?

Foto's afdrukken

Als je een printer thuis hebt, kun je natuurlijk gemakkelijk zelf thuis je foto's printen. Vaak zijn de 'huis-tuin-en-keuken'-printers prima voor de alledaagse documenten, maar is de kwaliteit waarmee foto's worden afgedrukt niet heel goed. Dit is zo omdat de printers hier niet echt voor gemaakt zijn, het op hoge kwaliteit afdrukken van foto's kost vaak erg veel inkt en je hebt voor een mooi resultaat een hele precieze printer nodig. Echt goedkoop is het ook niet, voor een inktcardridge betaal je al snel rond de tien euro en als je rond de 50 foto's afdrukt, is deze vaak al op. Online zijn er talloze mogelijkheden om je foto's snel, in hoge kwaliteit en tegen een lage prijs af te laten drukken.

De prijs

De prijs die je betaalt per foto kan ontzettend verschillen per site. Deze prijs kan uiteenlopen van een paar cent tot bijna een euro, dit verschilt dus nogal. De prijs die je betaalt per foto is vaak minder, naarmate het aantal foto's hoger wordt. Hoe meer foto's je bestelt, hoe minder je betaalt per foto dus. Vaak betaal je ook een standaard startbedrag voor het verwerken van de foto's en verzendkosten. Op fotovergelijk kun je het formaat en het aantal foto's dat je wil laten afdrukken invullen, hierna wordt een groot aantal aanbieders qua prijs met elkaar vergeleken. Kijk hier altijd goed naar, want bij sommige aanbieders kost een standaard foto maar € 0,09,- maar betaal je bijvoorbeeld wel altijd € 2,- aan verwerkingskosten en verzendkosten. Op de website van fotovergelijk kun je ook de prijzen van andere producten met foto's erop vergelijken, zoals kalenders, fotoalbums of wenskaarten. Ook zijn er recensies te vinden van verschillende foto-aanbieders en is er een overzicht van de lopende acties en kortingen bij de verschillende websites.

Kwaliteit van de foto's

Kijk eerst goed naar de foto's die je wil laten afdrukken. Foto's die je uitgebreid hebt bewerkt met effecten en dergelijke, zien er afgedrukt vaak een stuk minder mooi uit dan op een scherm. Ook foto's gemaakt met een telefoon komen er niet altijd even mooi uit te zien als ze zijn afgedrukt. Probeer zoveel mogelijk foto's direct van een digitale camera af te laten drukken, deze zien er vaak het beste uit. Ook hele kleine foto's die je op groot formaat wilt laten afdrukken, worden vaak vaag en korrelig als ze worden afgedrukt, dit kun je dus beter niet doen. De meeste sites geven aan of de foto's die je wilt laten afdrukken geschikt zijn om in goede kwaliteit af te drukken in het formaat dat je hebt gekozen.

Aantal foto's

Hoe meer foto's je in één keer laat afdrukken, hoe minder je betaalt per foto. Vaak gaat er bij iedere 50 of 100 foto's ongeveer één cent van de prijs per foto af. Als je je foto's dus een tijdje opspaart en er een heleboel in één keer laat afdrukken, ben je een stuk voordeliger uit. Soms betaal je ook geen verzendkosten als je boven een bepaald bedrag aan foto's bestelt, hier kun je dan ook weer mooi op besparen. Heb je geen tijd om je foto's op te sparen omdat je voor een bepaalde datum een foto afgedrukt moet hebben? Google dan altijd even of er een kortingscode voor de betreffende website te vinden is, misschien kun je dan op de verzendkosten of op het totaalbedrag besparen.

Eerste foto's vaak gratis

Als je je als nieuwe klant aanmeldt bij een aanbieder, krijg je vaak de eerste 50 of zelfs 100 foto's die je bestelt, gratis. Je betaalt dan alleen de eventuele verwerkingskosten en verzendkosten. Je kunt natuurlijk zo tevreden over een aanbieder zijn dat je de volgende keer weer bij dezelfde wilt bestellen, maar het kan je al gauw een paar euro schelen als je dit bij een 'nieuwe' aanbieder doet. Vaak moet je dan een account aanmaken op de website of je aanmelden voor de nieuwsbrief, waarna de prijs van de eerste (bijvoorbeeld) 50 foto's automatisch van je bestelbedrag wordt afgetrokken.

Snel foto's afdrukken?

Wil je snel je digitale foto's afdrukken en heb je geen tijd om op de verwerkings- en verzendtijd te wachten? Bij heel veel fotozaken en sommige elektronicazaken staat een apparaat waar je een sd-kaart, usb-stick of ander medium met foto's in kunt doen. Het apparaat leest je foto's en je kunt op een scherm de foto's aanklikken die je afgedrukt wil hebben. Het apparaat drukt je foto's direct af. De prijzen per foto via deze apparaten liggen ongeveer gelijk met de online fotoprijzen, je hebt het voordeel van het snelle afdrukken, maar er hoeven verder geen personeelskosten en dergelijke voor worden gemaakt. De kwaliteit van de afgedrukte foto's is vaak wel een stuk lager.
© 2016 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hema Fotoservice: fotoboek en foto’s afdrukkenHema Fotoservice: fotoboek en foto’s afdrukkenEen foto zegt meer dan duizend woorden. Via de HEMA Fotoservice is het mogelijk om fotoherinneringen af te laten drukken…
Tips om digitale foto's veilig te bewarenTips om digitale foto's veilig te bewarenHet geheugenkaartje van de digitale camera is net vol op dat unieke moment, een ergernis! Of de digitale camera wordt ge…
Doe meer met uw digitale foto'sDoe meer met uw digitale foto'sHet is zonde om uw digitale foto's alleen op uw harde schijf te laten staan. Er is zoveel meer mogelijk: maak een webalb…
Printer aanschaffen voor thuisgebruikPrinter aanschaffen voor thuisgebruikPrinten is voor velen op zijn minst een regelmatig terugkerend karweitje als het niet al dagelijks gebeurt. Bijna iedere…

Spiegelreflexcamera: diafragma, sluitertijd en ISOSpiegelreflexcamera: diafragma, sluitertijd en ISOJe hebt een digitale spiegelreflexcamera (DSLR) aangeschaft, maar je hebt geen idee wat de sluitertijd, ISO-waarde of he…
Fotograferen in Charleroi: urban exploring!Charleroi; een stad die tot de verbeelding spreekt! Iedere zichzelf respecterende stedelijk fotograaf kent de stad wel o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • http://www.fotovergelijk.nl/
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 19-02-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.