Flitsen met een omnibounce
Veel fotografen maken tegenwoordig flitsfoto's met een externe ofwel reportageflitser. Deze flitser kun je op een camera bevestigen maar ook los gebruiken. De effecten zijn vaak spectaculair. Toch is niet iedereen gecharmeerd van het soms felle flitslicht. Wil je flitsen maar tegelijkertijd ook zacht natuurlijk licht op je foto, overweeg dan eens om een omnibounce aan te schaffen. Een uitleg.
Wat is een omnibounce
Een omnibounce is een kapje of bakje dat je op de externe flitser van je camera aanbrengt. Het wordt ook wel een terugkaatsdiffuser genoemd en is eenvoudig te bevestigen op flitsers. Het is gemaakt van wit plastic dat niet doorzichtig is. Het kapje zorgt ervoor dat het licht verspreid wordt, het licht gaat als het ware alle kanten op en komt diffuus terug. Het resultaat is dat het licht er zachter uitziet op de foto.
Binnen flitsen
De omnibounce is vooral bedoeld voor binnengebruik. Het wordt 'bouncen' - dat vrij vertaald weerkaatsen betekent - zegt het eigenlijk al. Door het flitserkapje te gebruiken kaatst het licht van de flitser bij indirect flitsen via een muur of een plafond terug op het object. Hierdoor valt er minder licht op je te fotograferen onderwerp. Het licht wordt tegelijkertijd zachter. Ook wordt schaduwvorming aanzienlijk beperkt, iets dat fotografen door indirect te flitsen meestal voor ogen hebben.
Minder licht
Wanneer je de omnibounce gebruikt, is het goed om te weten dat het kapje ervoor zorgt dat er zo'n twee stops licht weggenomen worden. Houd er rekening mee dat als je via de muur wilt bouncen de zijverlichting dan wel minder wordt, het kapje neemt dit immers weg. Wil je echter heel zacht natuurlijk uitziend licht, dan is het gebruik van een omnibounce echt een aanrader.
Macrofotografie
Bij macrofotografie is het juist een voordeel dat er minder flitslicht op je onderwerp valt. Normaal gesproken is de afstand tot je te fotograferen onderwerp te kort om het perfecte flitslicht te kunnen afgeven. Meestal is het licht te fel of het schiet langs je object heen. Doordat de omnibounce licht verspreidt en er dus minder licht op je onderwerp valt, is het gebruik van een flitskap juist een voordeel. Er zal precies genoeg licht op je object vallen.
Buiten flitsen
Het gebruik van een omnibounce in de buitenruimte is vaak zinloos. Buiten valt er vaak niet veel te 'bouncen'. Het licht kan niet tegen de lucht weerkaatsen, het zal in de ruimte verdwijnen. Het gebruik van de terugkaatsdiffuser heeft dus geen zin tenzij je flitslicht voor specifieke doeleinden wilt gebruiken en het tegen een muurtje of ander object laat weerkaatsen. Het is belangrijk om te weten dat dit alleen zin heeft als de afstand tot je te fotograferen onderwerp niet al te groot is.
Voordelen van het gebruik van een omnibounce
- zachter licht
- natuurlijker licht
- mooiere huidtinten
- geen slagschaduwen op de foto
- bruikbaar bij macro-fotografie
De omnibounce is eenvoudig aan te brengen op een externe flitser. Ook is het product gemakkelijk te verwijderen. Er is geen klittenband nodig, het kapje sluit zichzelf perfect om de flitser heen.
Tips
- Vergeet bij een aankoop van een nieuwe flitser niet eerst de beschermfolie van je flitslamp (AF-lamp) te verwijderen voordat je de flitser gebruikt of de flitserkap aanbrengt.
- Als je zonder omnibounce flitst, scheelt dit aanzienlijk in je batterijenverbruik. Doordat er twee stops licht wegvallen moet je dit compenseren met de inspanningen van je camera. Gebruik de flitserkap dus alleen als het echt noodzakelijk is.
- Lees veel over flitsen en het juiste gebruik van een omnibounce. Het flitserkapje komt bijvoorbeeld pas echt goed tot z'n recht als je de flitskop kantelt in een bepaalde hoek. Hierover is veel te lezen in vakbladen. Als je hier meer kennis over hebt, zullen je resultaten beslist verbeteren.
Prijs en verkooppunten
De omnibounce is te koop bij elke gespecialiseerde fotozaak. Ze zijn in alle soorten en maten te koop. Kies het flitserkapje dat bij je externe flitser hoort. Bepaalde kapjes passen op diverse type flitsers. Dit staat vaak aangegeven bij de specificaties van het product. Uiteraard valt het ook aan te raden dit bij de verkoper na te vragen. Prijzen variëren van zo'n 10 euro tot 30 euro, afhankelijk van het type. De terugkaatsdiffuser is uiteraard ook via internet te bestellen bij grote ketens zoals bol.com, de mediamarkt of cameraverkoopsites.