Hoe maak je een goede selfie? Tien tips

Een selfie is een foto die je van jezelf maakt met je smartphone. De selfies worden vaak gepost op social media. Ook bekende sterren zijn gek op de selfies en posten veel selfies op instagram voor hun fans. Kim Kardashian heeft zelfs een boek uitgebracht van haar selfies. Het is best lastig om een goede selfie te maken, maar met deze tien tips maak jij straks de perfecte selfie!

1. Zorg voor genoeg licht

Maak een selfie in daglicht / Bron: Laura6, PixabayMaak een selfie in daglicht / Bron: Laura6, Pixabay
Als je te weinig licht hebt, kan dat voor vage foto’s zorgen met een korrelige structuur. Met goed daglicht maak je de mooiste selfies. Zorg ervoor dat je ergens gaat staan waar je geen last hebt van de schaduw, dus vermijd felle lampen of de felle zon. De flitser kun je liever uitlaten, omdat je hierdoor verschrikt in de camera kunt kijken en dat wil je niet hebben.

2. Kies een goede hoek

Probeer een goede pose aan te nemen en kantel je gezicht om een selfie te maken. Steek je armen vooruit als je de selfie maakt en probeer de ideale houding te vinden. Als je niet zo goed weet wat voor pose je goed staat, kun je experimenteren met je camera. Bij het maken van selfies geldt ook: oefening baart kunst!

3. Zorg voor een leuke achtergrond

Natuurlijk is het leuk om een selfie te maken als je op vakantie bent. Een toeristische attractie op de achtergrond doet het goed bij het maken van selfies. Mocht je niet op vakantie zijn, dan is het mooi om een selfie te maken met een neutrale achtergrond (witte muren) of juist een drukke achtergrond (muur met graffiti). Verder is het ook leuk om te laten zien waar je bent. Als je bijvoorbeeld uiteten bent, kun je een selfie maken met het restaurant op de achtergrond.

4. Gezichtsuitdrukking

Je kunt gaan voor verschillende gezichtsuitdrukkingen. Een lach doet het altijd goed of juist een verbaasd gezicht met een onderschrift waarom je verbaasd kijkt. Vrouwen houden er misschien van om een sexy selfie te maken. Ook zie je vaak dat vrouwen een duckface maken. Dit houdt in dat ze de lippen tuiten en een soort zoenmond vormen. We zien steeds meer grappige selfies van zowel mannen als vrouwen. Trek gekke bekken of maak een selfie op een gek moment.

5. Nieuwigheden

Maak een selfie met iets wat je nieuw hebt gekocht. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld een selfie maken met hun nieuwe oorbellen of nieuwe lippenstift. Mannen kunnen een selfie maken met een nieuwe zonnebril. Je kunt ook een selfie maken door je nieuwe aanwinst, bv. schoenen vast te houden.

6. Full-body selfie

Als je wilt showen dat je bent afgevallen of een nieuwe outfit hebt, kun je een selfie maken van je gehele lichaam. Ga voor een selfie van je lichaam voor de spiegel staan. Zorg ervoor dat de ruimte waarin je de foto neemt, is opgeruimd. Zo is de focus op je lichaam in plaats van een rommelige achtergrond.

7. Camera instellen

Tegenwoordig hebben smartphones een camera aan de voor- en achterzijde. De camera aan de achterkant van je mobiel zorgt voor foto’s van betere kwaliteit. Het nadeel is dat je jezelf niet kunt zien, terwijl je dat met de voorzijde van de camera wel kan. Schakel daarnaast de flitser uit, bij veel smartphones staat de flitser namelijk standaard op 'aan' of 'automatisch'.

8. Filters

Natuurlijk kun je ook een filter gebruiken om je selfie wat mooier te maken. Sociale media, zoals Facebook en Instagram bieden de optie om een filter over je foto te doen, maar je kunt ook apps downloaden. Je hebt zelfs speciale selfie filters die oneffenheden uit je gezicht weghalen. Hierbij geldt ook experimenteer met de filters om te bekijken welke filter bij welke selfie past.

9. Selfiestok

Je moet een lastige houding aannemen wanneer je een selfie maakt. Je strekt je armen en dan moet je ook nog eens op de fotoknop drukken op je smartphone. De selfiestok is hier de oplossing voor. De selfiestok is een uitschuifbare stok met een houder waarin je je smartphone kunt klemmen. Met een zelfontspanner kun je op afstand een foto maken.

10. Groepsselfie

Wat is nou leuker dan een foto maken met je vrienden? Een groepsselfie, ook wel ussie genoemd, is steeds populairder. De groepsselfie die was gemaakt tijdens de uitreiking van de Oscars 2015 heeft zelfs een twitterrecord gebroken. De groepsselfie is het meest geretweet. Op de groepsselfie staan Jennifer Lawrence, Jared Leto, Channing Tatum, Bradley Cooper, Meryl Streep, Brad Pitt, Kevin Spacey, Angelina Jolie, Lupita Nyong'o en Julia Roberts.

Jij kan dat ook met jouw vrienden. Hiervoor kun je gewoon je smartphone gebruiken. Je kunt je smartphone in je handen houden, maar je kunt ook een selfiestok gebruiken. Leuk om een groepsselfie te maken tijdens het uitgaan of een festival!
© 2015 - 2024 Isabella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Selfie maken op afstand: Selfie Click en Selfie StickSelfie maken op afstand: Selfie Click en Selfie StickIedereen weet inmiddels wat een selfie is, maar soms is het nog niet zo eenvoudig om een leuke selfie te maken. Zeker ni…
De selfie: een narcistische illusieDe selfie: een narcistische illusieHet nemen van selfies is een fenomeen dat tegenwoordig sterk ingeburgerd zit in onze cultuur, wat duidelijk te zien is o…
Hoe kan ik originele Dubsmash filmpjes maken?Hoe kan ik originele Dubsmash filmpjes maken?Wat opvallend is, is dat veel app gebruikers zijn gevallen voor het gebruiken van de Dubsmash app. De Dubsmash wordt geb…

Roamler - geld verdienen door foto's te makenRoamler - geld verdienen door foto's te makenRoamler is een applicatie waarmee je makkelijk en vaak snel geld kunt verdienen door opdrachten uit te voeren. De opdrac…
Flitsen met een omnibounceVeel fotografen maken tegenwoordig flitsfoto's met een externe ofwel reportageflitser. Deze flitser kun je op een camera…
Bronnen en referenties
  • http://www.volkskrant.nl/dossier-oscars/groepsselfie-oscarhost-is-meest-geretweete-foto-ooit~a3606481/
  • http://www.pcmweb.nl/review/avanca-5-tips-om-betere-selfies-te-maken.html
  • http://nl.wikihow.com/Goede-selfies-maken
  • http://www.nrcq.nl/2014/09/02/de-selfie-kan-nog-erger-nu-ook-nederland-aan-de-selfiestok
  • Afbeelding bron 1: Laura6, Pixabay
Isabella (73 artikelen)
Laatste update: 09-08-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.