Leuke kinderfoto’s maken

Leuke kinderfoto’s maken Kinderen groeien snel op en de mooie en leuke momenten en gebeurtenissen flitsen snel voorbij. Je zou al die momenten willen vastgrijpen, vasthouden en lang bewaren. Het maken van foto's kan je helpen bij het vasthouden van de herinnering aan al die momenten. De mogelijkheid foto’s te maken is dank zij de mobiele telefoon dichter bij de hand dan ooit. Toch kan het fotograferen van kinderen knap lastig zijn.

In de zon

Kinderen moeten kunnen spelen, kunnen rennen en ravotten. Een mooie zomerdag biedt kinderen de ruimte om zich buiten, in de tuin of in de speeltuin heerlijk uit te leven. De hele dag zijn ze onbezorgd en in alle vrijheid helemaal verwikkeld in hun spel. Zeker als kinderen niet het idee hebben, dat je ze de hele dag in de gaten houdt, kunnen ze zich in hun spel samen heerlijk laten gaan. Voor veel kinderen zijn zon, water en zand basisingrediënten voor een fantastische dag. En dat biedt cameralustige ouders de kans om mooie plaatjes te schieten.

Mooie kinderfoto’s maken door poseren?

Voor de allermooiste foto’s is het erg belangrijk, dat de kinderen volledig in hun spel opgaan. Je kunt natuurlijk op een leuk moment het spel bevriezen, de kinderen laten poseren, en vervolgens weer door laten spelen. Helaas heeft dit twee grote nadelen.
  • Een geposeerde foto is minder spontaan en vaak minder leuk dan de bedoeling is.
  • Het onderbreken van het spel is een verstoring en voor de kinderen meestal niet erg leuk. Het is maar de vraag of het spel ná de onderbreking even leuk verder kan gaan. Kinderen zijn zich ineens ervan bewust geworden, dat ze gevolgd worden. Overigens: ook volwassenen vinden een dergelijke onderbreking van hun bezigheden om voor een foto te poseren over het algemeen knap vervelend.

Onopvallend kinderfoto's maken

Hoe onopvallender en ongedwongener de fotosituatie is, hoe meer kans je hebt op een leuke en ongedwongen foto. Bereid je fotomoment voor.
  • Laat de kinderen lekker spelen.
  • Zorg dat je in de buurt bent. Vlak buiten de spelkring ben je zelf ergens mee bezig, bijvoorbeeld met een boek of krant. Of misschien met je mobiel. Omdat je duidelijk niet met de kinderen en hun spel bezig bent, wennen de kinderen aan je aanwezigheid. Uiteindelijk merken ze je nauwelijks of niet meer op. En dat biedt mogelijkheden!
  • Zorg dat je je camera of mobiel klaar hebt. Fotografeer je met een mobiel, dan heb je de app opgestart en ‘drukklaar’ voor je het toestel op de spelende kinderen richt. Snelheid is belangrijk. Als je een halve minuut met je toestel in de aanslag zit voor je je prijsfoto kunt schieten, is niet alleen het leuke fotomoment voorbij, maar ook de kinderen hebben je bedoeling in de gaten gekregen. Wég spontaniteit!

Oude foto’s

Het lijkt een eeuwigheid geleden, maar het gaat toch echt maar om vijf of tien jaar geleden, toen voor het maken van een beetje redelijke foto naar een fototoestel met fotorolletje werd gegrepen. Zo’n toestel was niet alleen groter en dus opvallender, maar bovendien kon met het fotorolletje maar een beperkt aantal foto’s gemaakt worden. Met een kleinbeeldcamera was dat aantal meestal beperkt tot 24 of 36. Aan het ontwikkelen en afdrukken van de foto’s waren kosten verbonden, dus je keek bij het fotograferen wel een beetje uit wat je aan het doen was. Dat betekende, dat je tijdens het kinderspel je fotografische activiteiten meestal beperkt hield tot een stuk of twee, drie. Of de foto’s ook leuk waren? Dat wist je pas na het ontwikkelen en afdrukken van de foto’s. Omdat je niet in één keer een heel rolletje opknipte, kon dat wel een tijdje duren. Soms zag je pas na weken of maanden de leuke fotomomenten terug. Jammer, als je kinderen net op het fotomoment het hoofd wegdraaiden.

Nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden

De tijden zijn gelukkig veranderd. Nog maar weinig fotografen werken met fotorolletjes. Bijna iedereen werkt nu met digitale foto- of videocamera’s, maar in de meeste gevallen wordt de mobiele telefoon gebruikt. En dat is logisch. Je hebt het ding bij de hand en voor kinderen is het doodnormaal dat een ouder met een telefoon in de hand zit. Niks om je door te laten storen in het spel. Bovendien is de opslagcapaciteit van de mobiele telefoon zo groot, dat je rustig door kunt knippen. Mislukte exemplaren kun je gewoon verwijderen en zonodig probeer je het even later opnieuw. Wat je uiteindelijk overhoudt, kun je naar je computer doorsturen, om er bijvoorbeeld een leuke diashow van te maken in een powerpointpresentatie, of je verzamelt de foto in een leuk fotoalbum, dat je bij een van de vele aanbieders op dat vlak kunt laten afdrukken. Hema, Albelli en Kruidvat leveren bijvoorbeeld een dergelijke dienst.

Kind fotografeert vader. (Bron: Microsoft Mediagalerie) / Bron: Kangheungbo, PixabayKind fotografeert vader. (Bron: Microsoft Mediagalerie) / Bron: Kangheungbo, Pixabay

Echt verrassende foto’s

Als je echt bijzondere foto’s wilt, denk dan ook eens aan de kinderen zelf. Kinderen bekijken de werkelijkheid op hun eigen manier, en dat kan soms behoorlijk afwijken van de stereotypen die volwassenen hebben gevormd. Kinderen hebben hun eigen standpunt, niet alleen mentaal, maar ook letterlijk. Ze zijn kleiner, en ervaren de wereld anders, zien andere gebeurtenissen of details. Kinderen maken dan ook heel andere foto’s, verrassend, met nieuwe en onverwachte invalshoeken. Als je dus voor een verrassend resultaat gaat: geef je kind eens een uurtje de camera. Bekijk na afloop samen met je kind naar de foto’s. Welke zijn gelukt, welke niet? Vraag eens na, waarom een bepaalde foto is gemaakt. Leuk om die commentaren te gebruiken in het onderschrift van die foto, als je er een gedrukt album van maakt!
© 2014 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaderdag cadeautjes om zelf te makenVaderdag cadeautjes om zelf te makenWe willen allemaal wel eens een keer origineel uit de bus komen bij Vaderdag. Het meest afgezaagde zelfgemaakte cadeau g…
Zonsondergang fotograferen: tips en trucsDe zonsondergang is een prachtig natuurverschijnsel dat veel fotografen op de gevoelige plaat vast willen leggen. Vooral…
Levend memorie: dramaspel voor kinderenElk kind kent het spel memorie. In dit spel zijn ze zelf de kaartjes, en zonder dat ze het doorhebben zijn ze zelfs een…
Een pictogrammenbord makenEen pictogrammenbord makenKinderen met gedrags- en ontwikkelingsstoornissen hebben behoefte aan een duidelijke dagindeling, structuur en overzicht…

Fotografie: De werking van de belichtingsdriehoekFotografie: De werking van de belichtingsdriehoekVoor het maken van goede foto's is het belangrijk te weten wat je camera en lens wel en niet kunnen en om goed gebruik t…
De systeemcameraFotografie lijkt tegenwoordig steeds populairder te worden als hobby. Veel mensen stappen dan ook over van een simpele c…
Bronnen en referenties
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 19-11-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.