Foap - Haal het maximale uit je foto's en verdien geld

Foap - Haal het maximale uit je foto's en verdien geld Iedereen maakt tegenwoordig foto's! En voor die foto's hoef je ook al geen super de luxe spiegelreflexcamera meer mee te sjouwen. Neem nou bijvoorbeeld je mobieltje, en of je nou een Iphone of een Samsung hebt, of je nou een digitale camera hebt met veel mogelijkheden of met weinig mogelijkheden het maakt eigenlijk allemaal niets meer uit. Iedereen kan tegenwoordig foto's maken, en zelfs zulke goeie dat reclame bureaus, bedrijven of kranten ze graag willen hebben en er ook voor willen betalen.

Wat is Foap?

Foap is een soort Online Foto Marktplaats met duizenden foto's en verschillende categorieën. De foto's die op Foap worden geplaatst kunnen door iedereen worden gekocht en gebruikt. Nou denk je als snel dat er al zoveel verschillende soorten sites zijn die zo een zelfde soort dienst bieden, alleen die sites werken vaak met hele hoge kwaliteitsfoto's, genomen met dure camera's en apparatuur en dan moet je foto nog goedgekeurd worden ook voordat je hem kan verkopen. De kans dat je foto wordt afgekeurd omdat hij niet aan bepaalde eisen voldoet is vrij hoog.

Foap is anders!

Dit stukje maakt Foap anders dan al die andere, het maakt namelijk niet uit dat je geen dure apparatuur hebt om foto's te maken, het maakt helemaal niet uit dat je niet de beschikking hebt over een fotostudio of fotomodellen. Je hoeft zelfs geen professionele kennis te hebben van fotografie! En dit zal iedereen wel een beetje aan spreken. Foap is namelijk gericht op de mensen van nu, op de technologie van nu en het belangrijkste is dat ze gericht zijn op wat de mensen vandaag de dag leuk en interessant vinden. De kopers van deze foto's willen vaak een fris en realistische kijk naar buiten brengen, geen gemaakte beeldvorming. Ze willen een beeld dat iedereen ziet en wie kunnen ze dat beter geven dan de mensen dagelijks met het echte leven te maken hebben.

Wat heb je nodig?

Een smart phone met een camera is meer dan voldoende. Als je verstand hebt van foto's maken is dat mooi meegenomen, maar zelfs als je helemaal geen kennis hebt van overbelichting, onderbelichting, ISO waarde en nog heel veel meer van dat soort termen is dat ook helemaal niet erg. Hoe jij de wereld ziet, daar zijn ze naar op zoek. Als je door de stad loopt, of met je zoon of dochter aan het fietsen bent, een ritje in de auto of een kop warme chocomelk in de kou drinkt. De manier waarop gewone mensen gewone foto's maken spreekt aan. De foto's zijn puur en echt, niet gemaakt en zeggen meer dat woorden ooit kunnen doen.

Hoe werkt het?

Op je smart phone download je de App Foap, en dat kan in verschillende App stores. Maak dan een account voor jezelf aan en je kunt beginnen. Het is wel verstandig je legitimatie ook op te sturen, een fotootje van je rijbewijs is voldoende, want daarmee geef je aan dat serieus aan de slag gaat ermee. Als je dat allemaal gedaan hebt kan je al meteen beginnen met foto's maken om ze vervolgens in te kunnen sturen. Wanneer je een foto gemaakt hebt geef je een titel aan de foto en geef je de locatie op waar de foto is gemaakt. Je kunt dan aangeven of er personen in de foto aanwezig zijn en als laatste geef je een aantal sleutelwoorden op zodat men je foto sneller kan vinden.

Foap Community

Wanneer je de foto hebt ingezonden, wordt deze bekeken door de zogeheten Foap Community. Deze bestaat uit mensen zoals jij en ik die foto's inzenden om te verkopen. De community gaat deze foto's beoordelen met sterren, 1 ster staat gelijk aan zeer slecht en 5 sterren staat gelijk aan zeer goed. Ligt het gemiddelde van je foto bij 3 sterren of hoger dan wordt hij doorgelaten, als hij lager dan 3 sterren is dan wordt hij geweigerd, maar... niet getreurd, de foto's worden steeds aan andere mensen getoond en wat de één niet interesseert vindt de ander juist misschien wel heel leuk. Dus als je foto niet doorgelaten wordt probeer je het later gewoon nog eens. Tijdens het beoordelen van jou foto wordt er van jou ook gevraagd of je vijf foto's wilt beoordelen anders kan je je foto niet versturen.

Tip voor het beoordelen van de foto: Iedereen kijkt anders naar foto's, let op de dingen die jou interesseren, wat jij mooi in een foto vind en wat jou aanspreekt en geef daarop je cijfer.

Naast het verplicht beoordelen van foto's kun je in de App ook zelf kiezen om foto's te beoordelen, en dat is best belangrijk dat je dat ook af en toe doet. Hoe meer jij stemt op foto's hoe meer jouw foto's ook rond gaan en meer stemmen krijgen en dat is voor een koper best belangrijk want op die manier ziet een koper welke foto's mensen aanspreken en welke niet.

Portfolio opbouwen en verkopen

Yihaaa!! Je foto is doorgelaten, en nu wordt het leuk, hoe meer je doorkrijgt welke foto's mensen graag willen zien en hoe meer je er in stuurt hoe groter de kans is dat je foto verkocht wordt. Dus maak een leuke portfolio voor jezelf. Deze portfolio kan je ook weer delen via verschillende Social Media of gewoon via een link, maak er gebruik van, want hoe meer mensen je foto's gaan zien des te groter je kansen worden.

En dan krijg je een melding op je mobiel van Foap!

Vaak zullen dat meldingen zijn over dat je foto is geaccepteerd of dat hij niet geaccepteerd is maar de melding kan ook luiden dat je een foto hebt verkocht. En als dat zo is dan heb je 5 dollar verdiend, dat zal zo rond de 3,50 euro zijn, ligt er maar net aan hoe de koers ligt. Je kunt er voor kiezen om het bedrag meteen uit te laten betalen of dat je het nog even laat staan en op spaart tot je een leuk bedragje hebt. Nu heb je dus je eerste foto verkocht, dat is een goed teken en dus moet je jezelf nu gaan motiveren om meer foto's te gaan maken en in te sturen. Een leuk feit om te weten is dat wanneer er een foto uit jou portfolio verkocht is de desbetreffende foto gewoon in je portfolio blijft staan. Je kunt namelijk je foto keer op keer verkopen. Alleen als er iemand is die de complete licentie van de foto wil bemachtigen neemt Foap contact met je op om dat te kunnen bespreken.

Foto Wedstrijden

Naast het verkopen van je foto's hebben ze bij Foap nog een leuk en interessant onderdeel. Ze hebben regelmatig fotowedstrijden waar je aan kunt mee doen. De wedstrijden zijn heel verschillend, het kan zijn dat je foto's van je sokken moet maken, of een foto waarbij iemand in de lucht springt, je kunt het zo gek niet bedenken. Er worden ook foto's gevraagd die werk, merk en of thema gericht zijn. De prijzen die je ermee kunt winnen zijn ook niet mis. Er zit vaak een geldprijs achter de winnende foto van bijvoorbeeld 50 dollar, of zelfs hogere bedragen. Maar soms wil de opdracht gever er nog wel eens iets extra's bijdoen bijvoorbeeld tickets voor een concert. Soms komt het ook wel eens voor dat een opdrachtgever heel veel foto's van een bepaald thema gaat opkopen. De opdrachtgever kan dan ook aangeven of er één of meerdere foto's per fotograaf mogen worden ingezonden.

Voorbeeld thema wedstrijd: Een opdrachtgever heeft aangegeven te willen foto's van "Ouders" en dat ze heel veel foto's gaan opkopen, dit omdat het bijvoorbeeld voor een gezinsblad is, of een gezinswebsite. Ben je nou toevallig een trotse ouder en ben je dus gek op foto's maken dan weet je wat je moet doen. Alleen bedenk bij het maken van de foto's wat jij belangrijk zou vinden om op zo een foto terug te willen zien. Het zit hem vaak niet in de mensen die gefotografeerd worden maar in de dingen die ze doen, of de taal die het lichaam uitspreekt. Als je dat ziet en vast kan leggen heb je vast al een paar foto's verkocht.

Waar moet je op letten?

Wanneer je foto's maakt en instuurt zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten en sommige regels mag en kan je niet in de wind slaan, want daar ben jij als fotograaf van de desbetreffende foto verantwoordelijk voor. In het onderstaande lijstje vind je een paar van de belangrijkste regels die je in acht moet houden.

  • Als je een foto instuurt moet de foto door jou gemaakt zijn
  • Als er personen in de foto staan moeten deze personen toestemming hebben gegeven dat de foto mag verkocht worden.
  • Er mogen best adult gerelateerde foto's ingezonden worden maar ze moeten degelijk en netjes zijn
  • Geen seks, leed, haat, discriminatie, beledigende, etc...

Voor meer informatie hierover kun je de voorwaarden raadplegen.

Commercieel of editoriaal?

Mensen weten vaak het verschil niet tussen deze twee woorden. Een foto met personen erop die toestemming hebben gegeven dat de foto verkocht mag worden door middel van een model release kan commercieel verkocht worden en voor commercie doeleinden gebruikt worden. De foto mag dan bijvoorbeeld voor reclame campagnes gebruikt worden van een bepaald merk of in advertenties van een krant. Je kunt gemakkelijk in de App een model release aanvragen voor de personen die toestemming hebben gegeven. Als er personen op de foto's staan maar er geen model release voor is dan mag de foto alleen maar voor editorialen doeleinden gebruikt worden. Dat wil zeggen dat hij gebruikt mag worden in kranten en of blogs en zelfs in bladen alleen niet voor commercie doeleinden.

Iedereen kan het!!

Kortom, iedereen die een smart phone heeft en de App kan downloaden kan binnen een paar minuten beginnen met geld verdienen. Let er wel op, misschien heb je geluk en ben je echt goed in foto's maken en verdien je er een hele hoop aan maar ga er vanuit dat het een bijverdienste is dan kan het alleen maar meevallen als je even geen foto hebt verkocht. Meld je aan en begin meteen met foto's maken, en wie weet heb jij straks er wel een foto tussen zitten die echt veel geld waard is maar waarvan jij denkt dat het een normale foto is... en dat is toch het proberen waard niet?
© 2014 - 2024 Rinag, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Makkelijk geld verdienen met je smartphoneMakkelijk geld verdienen met je smartphoneVeel mensen zouden graag wat willen bijverdienen. Je kunt dan natuurlijk een bijbaan zoeken, maar daarvoor moet je redel…
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
Starten als fotograafStarten als fotograafLees in dit artikel alle stappen die u moet volgen om als professioneel fotograaf te gaan werken. Het hele proces wordt…
Alles over HDR FotografieHDR fotografie is een bijzondere vorm van fotografie. HDR is het samenvoegen van meerdere foto's, waardoor een speciaal…

De systeemcameraFotografie lijkt tegenwoordig steeds populairder te worden als hobby. Veel mensen stappen dan ook over van een simpele c…
MacrofotografieMacrofotografieMacrofotografie is een tak van fotografie waarin de nadruk wordt gelegd op de kleinste details van het onderwerp. Dit wo…
Bronnen en referenties
  • Foap
Rinag (4 artikelen)
Gepubliceerd: 28-01-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.