Hoe maak je een strokenrok voor meisjes?

Hoe maak je een strokenrok voor meisjes? Kleine meisjes in zwierende strokenrokjes: schattig om te zien. Bijna elk meisje heeft wel een strokenrokje die bestaat uit meerdere laagjes stof. Dit kunnen verschillende stofjes zijn of juist dezelfde. Een strokenrokje kun je ook erg goed zelf thuis maken, zelfs als je een beginnende naaister bent. Hoe maak je zo’n leuk, zwierend en hip strokenrokje? Een strokenrok is een rok die uit verschillende stroken stof bestaat. Deze stroken kunnen verticaal of horizontaal zijn. De meeste mensen kennen strokenrokjes met horizontale stroken, die over elkaar heen vallen. Hierdoor “danst” het rokje zo mooi bij het bewegen.

Welke stof gebruik je voor het maken van een strokenrok?

Een strokenrok kun je maken van allerlei soorten stof, zoals katoen, tricot en tule. Het is aan de maakster en het meisje welke stof ze gebruiken. Katoen valt wat luchtiger dan tricot. Tule is een erg feestelijke variant.
Voor een strokenrok heb je niet veel stof nodig. In onderstaande tabel vind je hoeveel stof je nodig hebt voor een strokenrokje (met horizontale stroken)van maat 86/92 tot en met 110/116. Zoals je kunt zien, zit er tussen de maten evenveel centimeters speling. Voor grotere of kleinere maten kun je de benodigde hoeveelheid stof zelf berekenen.

StrookMaat 86/92Maat 98/104Maat 110/116
Heupdeel34 x 10 cm36 x 11cm38 x 12 cm
Strook 161 x 6 cm64 x 9 cm 67 x 12 cm
Strook 261 x 11 cm64 x 14 cm67 x 17 cm
Strook 361 x 18 cm64 x 21 cm67 x 24 cm

Overige benodigdheden voor het maken van een strokenrok

Naast de stof heb je nog de volgende spullen nodig:
  • Naaigaren
  • Elastiek van ongeveer 1,5 cm breed
  • Patroonpapier (liefst met ruitjes)
  • Spelden
  • Naaimachine
  • Eventueel een lockmachine

In plaats van elastiek van 1,5cm breed kun je ook kiezen voor elastisch tailleband (min. 5cm breed). Je hebt dan geen heupdeel nodig.

Werkwijze

Zelf een strokenrok maken is niet moeilijk. Zelfs een beginnende naaister kan dit. Een strokenrokje is ook heel snel gemaakt. In een avond heb je alweer een leuke creatie gemaakt. Ook leuk als cadeautje!

Patroon tekenen en knippen

Teken op patroonpapier alle onderdelen van de rok. Knip het patroon uit en leg het op de stof. Let hierbij op de richting van de draad en het patroon.
Knip op een afstand van 1,5 cm van de rand het patroon uit. Om je stof zuinig te knippen kun je een strook dubbel vouwen en aan een stofvouw leggen. Knip elke strook 2 keer uit!

Naden naaien

Naai eerst alle stroken met de zijnaad aan elkaar. Je hebt nu vier onderdelen in plaats van 8.
Naai in het heupdeel (strook die om de heup komt) een zoom van ongeveer 1,5 cm. Dit wordt de tunnel waar het elastiek doorheen gehaald kan worden.

Stroken rimpelen

Het rimpelen van stof wordt gedaan om de stof passend te maken voor het heupdeel. Het geeft een zwierige look aan je rok. Bij het rimpelen wordt de stof gelijkmatig verdeeld over een kleine afstand dan dat de strook lang is.

Je kunt rimpelen doen met een rijgdraad. Op deze manier rijg je met de hand een draad door de bovenkant van de strook en trek je deze voorzichtig aan. Verdeel de stof gelijkmatig.

Een andere manier is om met de naaimachine te rimpelen. Deze methode werkt netter en nauwkeuriger. De rimpels staan gelijkmatiger en korter op elkaar. Bij deze methode zet je de steeklengte op 3,5 en de draadspanning op knoopsgat. In ieder geval moet de spanning ook veel losser zijn dan de normale stand. Dit zal per machine verschillend zijn.
Naai nu op de goede kant van de stof twee draden, zonder aan en af te hechten. Doe dit rondom de gehele rok. De draden staan boven elkaar, waarbij de ene draad onder de patroonlijn komt en de andere draad erboven. Met de patroonlijn wordt ook wel de lijn bedoeld anderhalve cm onder de rand van de stof.
Trek nu aan de onderkant van de stof de draden aan. Je zult merken dat de stof gaat rimpelen. Verdeel de rimpels naar wens.

Speld nu alle stroken aan het heupdeel. Zorg dat alle zijnaden op elkaar zitten en je dus geen scheve rok krijgt. Naai de stroken vast aan het heupdeel en werk de rand af met een stiksteek of lockmachine.

Stroken afwerken op de lock- of naaimachine

De stroken moeten aan de onderkant nog netjes afgewerkt worden. Dit kan op twee manieren:
  1. Een zoom naaien met de naaimachine: speld de onderkant 1 centimeter om en naai deze, met de goede kant van de stof boven, met de naaimachine vast.
  2. Een rolzoom maken met de lockmachine: bekijk de beschrijving van je lockmachine voor de standen van de draadspanning en dergelijke. Een rolzoom geeft een gekleurd garenrandje aan de onderkant van je strook.

Resultaat

Uiteindelijk levert het dit model strokenrokje op:

© 2012 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een overlockmachine?Wat is een overlockmachine?Beginnende naaisters hebben vaak voldoende aan een naaimachine. Na enige tijd kom je op het punt waarop je denkt: hoe ka…
De vijf voordelen van naailesDe vijf voordelen van naailesTegenwoordig is het weer hip om achter de naaimachine te zitten en zelf kleding of accessoires te kunnen maken. Je kunt…
Een schilderij van stof voor de baby- of kinderkamer makenEen schilderij van stof voor de baby- of kinderkamer makenEen schilderij van stof is een leuke accessoire voor de baby- of kinderkamer. Met of zonder naam, voor jongens of meisje…
Zelf kleding naaien: de basissteken met de handZelf kleding naaien: de basissteken met de handJe wilt graag zelf kleding gaan naaien? Voordat je daadwerkelijk aan het naaien van een kledingstuk begint, is het handi…

Vissen en wadexcursie met wadgids Harmen WijnbergVissen en wadexcursie met wadgids Harmen WijnbergAmeland had jarenlang geen beroepsmatige visserij meer. Waar voorheen vissers samen met de boeren voor inkomen op het ei…
Sloten en sluitingen voor tassenSloten en sluitingen voor tassenVoor het afsluitbaar maken van een tas, heb je verschillende mogelijkheden. Welke sluiting je kiest als je een tas maakt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cato
  • Het magazine Knippie
  • Het magazine Ottobre
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 26-01-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.