Naailes: Stikken, zigzaggen, aanhechten en afhechten

Naailes: Stikken, zigzaggen, aanhechten en afhechten Zelf kleding maken heeft veel voordelen: Je hebt unieke kleding, het is altijd de goede maat en je kan het volledig naar eigen wens maken. Veel mensen hebben onterecht het idee dat zelf kleding maken heel moeilijk is. Dit valt heel erg mee. Verwacht niet dat je na een week een couture jurk kan maken, maar begin met simpele dingen. In deze les begin ik met de basis: stikken, zigzaggen en afhechten.

De stiksteek

Dit is de ‘gewone’ steek, de rechte steek. Deze steek zal je verreweg het meest gebruiken. Op veel naaimachines kan je de steeklengte instellen. De stiksteek wordt gebruikt om de verschillende onderdelen van een kledingstuk aan elkaar te naaien. Voor het aan elkaar zetten van panden wordt meestal een steeklengte van 2,5 mm gebruikt. Deze steken zijn niet zichtbaar in het uiteindelijke kledingstuk. Wanneer de stiksteek wordt gebruikt voor een zoom, dit is een omslag, zoals bij een broekspijp, is de steek wel zichtbaar. Dan dient deze steek niet allen voor het vastzetten, maar ook voor de sier. Meestal wordt er dan een steeklengte van 4 mm gebruikt.

De zigzagsteek

Kledingstukken zoals je ze in de winkel koopt zijn meestal afgewerkt met een lockmachine, om te voorkomen dat de stof gaat rafelen. Voor een beginnend naaister is het niet noodzakelijk om speciaal hiervoor een lockmachine te kopen. Je kunt de stof ook prima afwerken met de zigzagsteek. Op de meeste machines kan je van de zigzagsteek zowel de breedte als de lengte instellen. Zorg dat de naald in de stof steekt wanneer hij in de linker positie is. Wanneer de naald in de rechter positie is mag deze net naast de stof terechtkomen. Het is het handigst om ieder pand met de zigzagsteek af te werken voordat je begint met het in elkaar zetten van het kledingstuk, want dan kan je er nog het beste bij.

Op deze afbeelding zie je een lapje dat rondom is afgewerkt met de zigzagsteek. Op het lapje staan zigzagsteken met verschillende steeklengtes en breedtes. Klik op de afbeelding voor een grotere versie van de foto.

Aanhechten en afhechten

Essentieel voor degelijk naaiwerk is goed aan- en afhechten van de draad. Je wilt tenslotte dat het goed blijft zitten. Er zijn meerdere manieren om aan- en af te hechten.
  1. Bij het aanhechten een paar steken naar voren, een paar steken naar achteren, en weer naar voren gaan. Bij de laatste steken een paar terug gaan en dan weer naar voren. Hierdoor zitten er bij de eerste en laatste steken drie over elkaar. Voordeel: Het zit stevig vast. Nadeel: Omdat het niet mooi is kun je het niet gebruiken voor stiksels die je ziet, zoals zomen.
  2. Je zorgt dat er wat draad aan het begin en aan het uiteinde van het stiksel overblijft. Je legt in de onderdraad en bovendraad samen 3 knoopjes. Voordeel: Je ziet er weinig van. Nadeel: het is minder stevig dan methode 1 en je kan het niet gebruiken bij een stiksel dat rond gaat, bijvoorbeeld de zoom van een broek.
  3. Je zorgt dat er wat draad aan het begin en aan het uiteinde van het stiksel overblijft. De draad aan de voorkant doe je in een naald en deze steek je naar de achterkant. Samen met de draad die al aan de achterkant zat maak je een paar knoopjes: Voordeel: Je ziet er niks van aan de voorkant. Deze methode is ook te gebruiken voor zichtbare stiksels. Nadeel: Het is iets minder stevig dan methode 1.
Sommige naaimachines hechten automatisch aan en af. Dan worden er een paar steken op dezelfde plek gemaakt. Bij een stiksel dat geheel zichtbaar is, zoals de zoom van een broekspijp of mouw, kan je deze functie het beste uitschakelen en methode 3 gebruiken.

Tip

Naaien op een naaimachine is even wennen. Het is handig om op een proeflapje, of meerdere proeflapjes, eens te oefenen met rondom zigzaggen en rechtdoor stikken
© 2011 - 2024 Domi83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vijf voordelen van naailesDe vijf voordelen van naailesTegenwoordig is het weer hip om achter de naaimachine te zitten en zelf kleding of accessoires te kunnen maken. Je kunt…
Wat is een overlockmachine?Wat is een overlockmachine?Beginnende naaisters hebben vaak voldoende aan een naaimachine. Na enige tijd kom je op het punt waarop je denkt: hoe ka…
Zelf kleding naaien: de basissteken met de handZelf kleding naaien: de basissteken met de handJe wilt graag zelf kleding gaan naaien? Voordat je daadwerkelijk aan het naaien van een kledingstuk begint, is het handi…
Zelf kleding naaien: hoe rader ik een patroon uit?Zelf kleding naaien: hoe rader ik een patroon uit?Om zelf een kledingstuk in elkaar te naaien kun je een patroon gebruiken. Patronen voor het naaien van kleding kun je lo…

Benodigdheden en materialen om te naaienBenodigdheden en materialen om te naaienStel, je wilt beginnen met naaien, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. Wat zijn de benodigdheden om te naaien?…
Aanschaftips voor een antieke slot machineAanschaftips voor een antieke slot machineEen mooie antieke Jennings of Mills gokautomaat kan een waardevolle aanvulling zijn voor de inrichting van bijvoorbeeld…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gadini, Pixabay
Domi83 (20 artikelen)
Laatste update: 27-07-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.