Aanschaftips voor een antieke slot machine

Aanschaftips voor een antieke slot machine Een mooie antieke Jennings of Mills gokautomaat kan een waardevolle aanvulling zijn voor de inrichting van bijvoorbeeld een woonkamer. Het vaak met chroom versierde aantrekkelijke uiterlijk van deze oude slot machines doet nog steeds waar het ooit voor bedoelt is; de aandacht trekken. Hoewel moderne gokautomaten veelvuldig worden aangeboden, is de aanschaf van een dergelijke antieke slotmachine een stuk lastiger.

Het vinden van een slot machine

Hoewel modernere gokmachines in grote aantallen te vinden zijn op populaire tweedehandssites, is het vinden van een antieke slot machine van bijvoorbeeld Mills, Jennings, Watling, Caille of de iets modernere oude Sega een hele opgave. Hoewel er wel een aantal antieke gokmachines te vinden zijn op bijvoorbeeld marktplaats, is het aanbod zeer miniem. Andere plekken om een mooie gokautomaat te kunnen kopen zijn diverse sites van handelaren in fifties spullen. Ook jukeboxhandelaren weten vaak wel waar nog een paar mooie gokautomaten te vinden zijn, of verkopen ze zelf. Ook is het mogelijk om via Amerikaanse veilingsites aan oude slot machines te komen, echter hoeft hierbij niet verwacht te worden dat de prijzen daar lager zijn; ook in Amerika heeft men inmiddels de charme van de oude slots ontdekt.

Kooptips

Hoewel een oude slotmachine, aangezien het allemaal mechanisch is, niet zo heel ingewikkeld lijkt, zijn er toch een hoop zaken die stuk kunnen gaan aan de techniek. Aangezien een antieke slotmachine ook geen goedkope aanschaf is, is het dan verstandig om toch een aantal zaken na te lopen alvorens slechts op het uiterlijk een slotmachine te kopen. Overigens zijn er ook veel slotmachines slecht opgeknapt, of bestaan er machines waar uitzonderlijk veel reproductieonderdelen inzitten. Dit verminderd natuurlijk de waarde van de machine. Over het algemeen zijn er de volgende kooptips voor oude slots:
 • controleer het uiterlijk, is dit origineel
 • controleer op eventuele beschadigingen
 • controleer het binnenwerk
 • controleer op een soepele werking van de techniek
 • controleer de metalen buitenkant, deze moet zwaar aanvoelen
 • controleer of er een serienummer aanwezig is; anders kan het een reproductie zijn

naast alle bovenstaande tips is het ook zeer verstandig om vragen te stellen aan de verkoper en om het chroomwerk te controleren. Vaak gebeurt het dat een machine opnieuw wordt verchroomd, waarbij enkele mooie originele details onder het nieuwe chroom verdwijnen of vervagen. Deze details zijn dan niet meer terug te krijgen, wat natuurlijk zonde is.

Prijzen

De prijzen van antieke slotmachines worden door een aantal factoren bepaald, die onder een volgend kopje benoemd worden. Wel is het verstandig om alvorens een slot machine te kopen, op internet op zoek te gaan naar de prijzen die doorgaans voor hetzelfde model betaald worden. Dit kan ook door bij enkele handelaren na te vragen wat zij vragen of acceptabel vinden voor een dergelijk model. De prijzen voor de meeste modellen liggen in de duizenden euro's, vooral bij de merken Jennings, Caille en Watling. Een Mills is soms nog wel eens wat goedkoper te vinden, maar dan gaat het wel om de minder gewilde modellen. Een oude Sega, hoewel deze wel iets moderner zijn, is vaak nog wel onder de duizend euro te vinden, maar hier is de staat van de slot machine zeer bepalend. Let wel op; de minder populaire modellen zullen ook minder goed onderhouden of minder goed gerestaureerd zijn!

Eigenschappen die de waarde bepalen

 • merk en type
 • jaartal
 • aantal geproduceerd
 • conditie
 • originaliteit
 • werkend of niet werkend
© 2011 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jennings slot machinesJennings slot machinesHoewel Mills het grootste gedeelte van de vorige eeuw de marktleider is geweest op het gebied van de slot machine, zijn…
Mills slot machinesMills slot machinesDe eerste echte automatische slotmachines, of fruitautomaten, zijn tegenwoordig gewilde verzamelitems. Deze apparaten st…
De ontwikkeling van de gokkastDe ontwikkeling van de gokkastIn een modern casino zijn ze bijna niet meer weg te denken, zelfs menig café of snackbar heeft er een staan: een gokkast…
Inhoud en schrijven gebruikshandleiding / machine-instructieEen gebruikershandleiding, gebruikersinstructie, machine-instructie, lesinstructies voor machines, verkorte gebruiksinst…

Naailes: Stikken, zigzaggen, aanhechten en afhechtenNaailes: Stikken, zigzaggen, aanhechten en afhechtenZelf kleding maken heeft veel voordelen: Je hebt unieke kleding, het is altijd de goede maat en je kan het volledig naar…
Modelpaarden; Wat en WaaromModelpaarden verzamelen is een vrij nieuwe en onbekende hobby in Nederland. Het komt oorspronkelijk uit Amerika maar hee…
Reactie

Yves Anciaux, 30-08-2012
Hi! Naar aanleiding van een overlijden moeten een tiental mooie, oude slotmachines verkocht worden. Het is nu zaak om er de waarde van te bepalen: hoe en waar kan dat?
Mvg, Yves Reactie infoteur, 02-09-2012
Voor het taxeren van slotmachines weet ik geen goede adressen, als het slechts gaat om een waarde indicatie kunt u wellicht contact opnemen met bedrijven als bennies fifties.

Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 02-07-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.