Sneeuwpop maken, hoe doe je dat?

Sneeuwpop maken, hoe doe je dat? In Nederland ligt niet vaak sneeuw, maar als er sneeuw ligt kun je van die gelegenheid gebruik maken om je eigen sneeuwpop of sneeuwman te maken. Er zijn verschillende typen sneeuwpoppen. Toren sneeuwpoppen, sneeuw-spoken, sneeuwpoppen van twee sneeuwballen en sneeuwpoppen van drie sneeuwballen en er bestaan sneeuwbeelden of sneeuwsculpturen. De meest bekende sneeuwman is natuurlijk de sneeuwman gemaakt van drie sneeuwballen. Natuurlijk kan je ook een sneeuwpop maken van meer sneeuwballen dan drie stuks, maar dan begint het eerder op een kunstwerk of een sneeuwfort te lijken. Sneeuwpoppen die uit sneeuw worden uitgehakt, zijn ook leuk om te maken, maar dan moet er wel heel veel schone sneeuw liggen. In Nederland valt niet aak geschikte sneeuw, maar eens in de tien jaar is het meestal raak. Je moet heteen keer gedaan hebben in je leven: een sneeuwpop maken.

Geschikte sneeuw

Goede sneeuw voor een sneeuwpop is zogenaamde plaksneeuw. Het is sneeuw die aan elkaar plakt, omdat de temperatuur rond het vriespunt ligt. Ongeveer 0 graden is het beste, dan dooit de sneeuw een tikkeltje maar niet te hard en de sneeuw pakt dan goed nieuwe sneeuw op. Boven het vriespunt is de sneeuw los en dan is het moeilijker om een sneeuwpop of om sneeuwballen te maken. De sneeuwpop zelf is al een heel oude winterfiguur. Het is feitelijk een beeldhouwwerk van sneeuw. Je ouders maakten in de winter waarschijnlijk al sneeuwpoppen en hun ouders ook en de grootouders van je grootouders ook al...

Traditionele sneeuwpop maken, benodigdheden

  • Drie sneeuwballen, van groot naar kleiner
  • Winterwortel voor de neus
  • Stukjes kool of houtskool voor de ogen, de mond en de knopen
  • Oude sjaal of een oude stropdas
  • Hoge hoed of (zelfgemaakte) puntmuts of gewone vilten hoed
  • Bezem met takjes of losse takjes waarvan je en soort bosje kunt vormen, of een tak die dienst kan doen als bezem
  • Eventueel twee takken voor de armen

De meest bekende sneeuwpop is misschien al zo oud als de mensheid zelf. Je maakt hem van drie sneeuwballen. Een hele grote is de basis, een iets minder grote sneeuwbal is het bovenlichaam en een sneeuwbal die weer kleiner is dan het middenstuk, wordt het mooie ronde hoofd.

Sneeuwpop maken van sneeuwballen

Als er voldoende sneeuw is gevallen die lekker aan elkaar blijft kleven, kun je een sneeuwpop van sneeuwballen gaan maken. Niet van kleine sneeuwballen maar van zeer grote sneeuwballen. Je begint een sneeuwbal te rollen door van sneeuw een flinke sneeuwbal te kneden. Als de bal ongeveer zo groot is als een kleine voetbal, leg hem dan op een laag schone sneeuw en rol de bal er doorheen. Al snel zal je de bal zien groeien. Aan het begin gaat het langzaam maar het zal steeds sneller gaan. Rol de bal overdwars en keer regelmatig, want anders verliest het zijn ronde vorm. Op auto’s ligt vaak een mooie dikke laag verse sneeuw, maar als je een te grote sneeuwbal over de kap van een auto rolt, kan de kap indeuken onder het gewicht. Kies dus voor schone sneeuw op schone oppervlakten. Bij voorkeur sneeuw die op een oude laag sneeuw gevallen is, is vaak schoon, omdat je dan geen straatvuil mee rolt. Heel vervelend is het als je een sneeuwbal per ongeluk door een hondendrol heen rolt. Helaas pindakaas, dan moet je opnieuw beginnen.

  • Rol een sneeuwbal van minimaal 60 a 70 centimeter doorsnee (of groter) voor de basis van de sneeuwpop
  • Rol een tweede bal die iets kleiner is dan de basis, voor het bovenlichaam
  • Rol een mooie ronde bal voor het hoofd
  • Zet de ballen voorzichtig op elkaar en zet ze vast door wat sneeuw tussen de sneeuwballen te drukken
  • Druk stukjes kool in het hoofd voor de ogen
  • Druk voorzichtig een winterwortel in het hoofd voor de neus
  • Druk een kettinkje van stukjes kool in het hoofd voor een vrolijke lachende mond
  • Druk stukjes kool over de verticale lijn van het lichaam, alsof het knopen van een jas zijn
  • Zet een hoge hoed of een zelfgemaakte puntmuts op het hoofd van de sneeuwpop
  • Vorm armen van sneeuw, dit kun je doen door stevige ballen aan de zijkant van het lichaam te vormen en daaruit armen te vormen, maar je kunt ook twee takken als armen gebruiken
  • Schuif een bezem of wat takjes in een van de armen van de sneeuwpop (alleen bij uit sneeuw gevormde armen)

Sommige mensen gaan zo op in hun liefde voor de sneeuwpop die ze gebouwd hebben, dat ze het niet kunnen aanzien dat de sneeuwpop dag en nacht buiten in de winterkou staat. Daarom kleden ze de sneeuwpop aan met een oude warme jas en een extra sjaaltje en een paar handschoenen. Sommige mensen plaatsen een paar schoenen in de onderste bal. Ziezo, dan is meneertje Sneeuwpop lekker warm aangekleed.

Sneeuwsculptuur

Een sneeuwpop maken van sneeuw door te beeldhouwen kan ook. Maak daarvoor een grote vorm van sneeuw, sla de sneeuw stevig aan en hak je sneeuwpop-achtige figuur daarna uit met voorwerpen zoals lepels, strakke touwtjes, spatels, schepjes, de roskam van je paard, een bot mes, en dergelijke. Snij en schep de sneeuw voorzichtig weg om je beeld tevoorschijn te laten komen. Een sneeuwsculptuur kun je alleen maken van sneeuw die stevig genoeg is om iets uit te hakken of te snijden.

Toren-sneeuwpop of sneeuw-spook

Een toren-sneeuwpop of sneeuwspook is eigenlijk alleen een hoge toren van sneeuw waar een paar donkere ogen in gemaakt zijn. Dit is een hele snelle 'doe het zelf' sneeuwpop, voor zeer luie sneeuwpopbouwers. Maar het lijkt me best wel leuk om 's nachts vanuit een slaapkamerraam onverwachts op zo'n sneeuwspook de lichtbundel van een zaklantaarn te richten, om mensen die hun hond uitlaten eens goed aan het schrikken te maken. Je kunt ook het hoofd uithollen, de ogen doorprikken, en in het achterhoofd een waxinelichtje zetten om de buren doodsbang te maken.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sneeuwplezier: hoe maak je de mooiste sneeuwpop?Sneeuwplezier: hoe maak je de mooiste sneeuwpop?Als de sneeuw weer valt hopen we met z’n allen natuurlijk één ding: laat het niet dooien! Met sneeuw kun je ongelooflijk…
Leuke dingen doen met de sneeuwLeuke dingen doen met de sneeuwIn Nederland komt sneeuw niet heel erg vaak voor. Als er sneeuw blijft liggen levert dit meestal voor bijvoorbeeld wegge…
Spelletjes in de sneeuwSpelletjes in de sneeuwWeken achter elkaar sneeuw, dat maken we niet zovaak mee. In sommige plaatsen staan waarschijnlijk evenveel sneeuwpoppen…
Leuke dingen die je met sneeuw kunt doen!Leuke dingen die je met sneeuw kunt doen!Zodra het stevig heeft gesneeuwd staat het nieuws bol van de berichten over de overlast die sneeuw veroorzaakt. Er zijn…

Kinderfeestje: sprookjeKinderfeestje: sprookjeKinderen zien hun verjaardag als het hoogtepunt van het jaar. Een magisch mooie dag waarin zij in het middelpunt van de…
Leren creatief schrijvenSchrijven is met name in woorden uitdrukken wat je wilt vertellen of wat er in je hoofd speelt. Ook heeft schrijven te m…
Bronnen en referenties
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.