Leren creatief schrijven
Schrijven is met name in woorden uitdrukken wat je wilt vertellen of wat er in je hoofd speelt. Ook heeft schrijven te maken met waarnemen. Als je je gevoelens durft te tonen in je eigen verhalen ben je ertoe in staat om een levend verhaal te schrijven.
Redenen om te schrijven
Waarom schrijven we? Er zijn veel redenen om te schrijven. Zo kun je bijvoorbeeld schrijven om een therapeutisch effect te bereiken, om zelfvertrouwen op te bouwen of om dingen die je nog niet verwerkt hebt opnieuw te beleven en te verwerken.
Sommige mensen schrijven omdat ze de werkelijkheid niet aan kunnen of omdat ze de werkelijkheid gewoon niet willen geloven. Schrijven helpt je om je gedachten en emoties weer op een rijtje te zetten. Door dat wat je opschrijft geef je jezelf de kans om het te verwerken. Schrijven kan ook ontspanning zijn.
Als je elke dag schrijft kan je de concentratie die je op het moment dat je schrijft hebt vergelijken met de concentratie van een hardloper. Je zult dan vrij snel merken dat als je elke dag schrijft, je je veel beter kan concentreren. Je bent dan lang zo druk niet in je hoofd en door te schrijven maak je je hoofd leeg. Kortom, genoeg redenen om te schrijven en om het te blijven doen.
Daar komt ook bij dat als je schrijft, je je eigen wereld kan creeeren. Als je je creatieviteit verder wilt ontwikkelen is het goed om elke dag drie pagina`s vol te schrijven. Je schrijft dan over alles wat in je op komt en daarbij maakt het niet uit wat dat is.
Iemand die schrijft begint vaak te schrijven voor zichzelf. Daarna gaat het langzaam van schrijven voor jezelf over naar schrijven voor anderen.
Het proces
Schrijven is iets waar heel veel tijd in zit en het zal ook nooit in een rechte lijn verlopen. Het is goed om in ieder geval te weten hoe het schrijfproces bij jezelf verloopt.
Je begint met informatie verzamelen voor je verhaal. Dit is de eerste fase van het schrijven, in deze fase mag je zoveel rommel maken als nodig is zonder het gelijk op te hoeven ruimen. Pas in de tweede versie ga je de rotzooi die je gemaakt hebt, ordenen en schrappen wat weg kan. Pas als je alles geordend hebt en je rommel opgeruimd hebt, ga je kijken naar spelling, grammatica en zinsopbouw.
Petlice
In Tsjecho Slowakije bestond er vroeger een heel ondergronds netwerk van schrijvers die verhalen schreven die voor de wet verboden waren. Er waren mensen die de verhalen schreven maar ook mensen die de verhalen de grens over smokkelden. Sommige van deze verhalen kwamen dan in het buitenland terecht en daar werden deze verhalen bekend terwijl ze in Tsjecho Slowakije nergens van wisten.
Regels voor als je iets op wilt sturen
- Stuur niets handgeschreven op maar stuur het getypt via de e-mail op of geprint via de post.
- Gebruik regelafstand 1,5.
- Gebruik bij elk begin van een nieuwe alinea 3x een spatie om hem in te laten springen.
- Als je aanhalingstekens gebruikt, gebruik dan niet dubbele maar enkele aanhalingtekens. Dit maakt je tekst overzichtelijker.
- Plaats nooit een punt achter de titel!Maak de regels niet te breed, zo zorg je ervoor dat ze langs de kantlijn hun opmerkingen erbij kunnen schrijven.
Dit heb je nodig om te leren schrijven
- Gevoel en verstand
- Gevoel voor taal
- Doorzettingsvermogen
- Eigen manier van denken en voelen ervaren
- Lef