Speelgoed, vroeger en nu

Speelgoed is niet alleen leuk om mee te spleen, maar vaak is het nog leerzaam ook. Zo leert een kind dat met blokken torentjes bouwt het verschil tussen hoog en laag te herkennen, en maakt het kennis met de zwaartekracht. Een kind dat graag ritjes maakt op een hobbelpaard leert zijn of haar evenwicht te bewaren. Maar wat zijn er voor een soorten speelgoed en waar zijn deze speeltjes goed voor?

Vroeger

Al zolang men leeft wordt er gespeeld. Met een beetje fantasie kun je overal wel een stuk speelgoed van maken. Vroeger speelden kinderen met tolletjes, hoepels, zelfgemaakte poppen en bijvoorbeeld ballen. Van simpele materialen werd vanalles gecreeerd. Wat denk je bijvoorbeeld van een schoenendoos die tot wiegje werd om getoverd, en een maiskolf die als pop functioneerde? Voorbeelden van oud speelgoed zijn gevonden op het eiland Rhodos en bijvoorbeeld in Egypte, zo weten we hoe kinderen vroeger speelden. Niet heel anders dan nu!

Nu

Poppen

Poppen zijn al eeuwenlang ontzettend populair. Ze werden werkelijk van alles gemaakt. Karton, hout, lappen, was en papier. Vanaf de 19de eeuw af aan begon men mooie sierpoppen te maken die vaak prachtige porceleinen hoofden hadden en mooi kleding. Tegenwoordig wordt er nog steeds met poppen gespeeld, al zijn deze vaak heel complex. Er zijn poppen die praten, poppen die eten en poppen die lopen. Poppen met haar en die hun ogen kunnen knipperen. Erg populair zijn Baby Borns.

Knuffels

Kinderen spelen graag met knuffels omdat ze vaak zacht zijn en ze erg lijken op levende wezens. De knuffel der knuffels is wellicht de teddybeer. Deze beer wordt sinds het jaar 1902 geproduceert en heeft zijn naam te danken aan de Amerikaanse precident Theodore Roosevelt. Deze president werd ook wel Teddy genoemd. Het verhaal gaat dat Rooseveld tijdens een jachtpartij weigerde een jong beertje te doden. Hierna besloot een fabrikant van beervormige knuffels zijn knuffel Teddy te noemen. Zo ontstond de teddybeer. Deze beren worden tot op de dag van vandaag nog geproduceert in vele maten en kleuren.

Elektronisch speelgoed

Kinderen spelen graag me playstations, computers en gameboys. Dit bevorderd het reactie vermogen van het kind. Ook leren kinderen die veel computer spellen spelen strategisch denken en wordt hun hand oog coordinatie aanzienlijk verbeterd. Ook is het aangetoond dat computerspellen goed gebruikt kunnen worden om kinderen dingen te leren en spellen voor de Wii zijn uitermate geschikt om kinderen te laten bewegen.

Bouwspeelgoed

Er zijn veel soorten speelgoed verkrijgbaar waarbij het kind wordt gevraagd dingen te bouwen. Denk hierbij aan speeltjes als Lego, Knexx en een simpele blokkendoos. Door kinderen te laten bouwen dwing je ze hun creativiteit te gebruiken en logisch na te denken. Hoe bouw ik een huis? Voor wat ouderen kinderen zijn er hele competities waarbij ze van Lego bijvoorbeeld robots moeten bouwen. Dit vinden ze vaak erg leuk en zo worden ze zonder dat ze dat zelf heel hard door hebben geinteresseerd in techniek.

Buitenspelen

Voor kinderen is het erg belangrijk dat ze nu en dan buitenspelen. Beweging is erg goed voor kinderen net als het opsnuiven van de buitenlucht. Verder komen kinderen wanneer ze buitenspelen vaak in contact met andere kinderen en daarom is buitenspelen ook erg goed voor het leggen van sociale contacten.
© 2009 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lego, maar dan goedkoperLego, het bekendste bouwsteentje en kinderspeelgoed ter wereld, krijgt (eindelijk) legale concurrentie. Sinds september…
De LEGO film is een groot succesDe LEGO film is een groot succes‘The Lego Movie’, een film gebaseerd op het LEGO speelgoed was een groot succes. De recensies waren lovend en een vervol…
Waarom spelen voor kinderen belangrijk isWaarom spelen voor kinderen belangrijk isVrij spel voor kinderen, lekker buiten spelen en liefst zonder al te veel toezicht. Het lijkt soms iets uit vroegere tij…
Lego Digital Designer: Lego op je computer!Lego Digital Designer: Lego op je computer!Wie heeft er niet als kind met Lego gespeeld? Lego, gekleurde blokjes die je op alle mogelijke manieren kon combineren t…

Geschenken & cadeaus: tips en ideetjesHet is altijd moeilijk om voor iemands verjaardag dat perfecte geschenk te vinden. Of voor de eindejaarsperiode voor zov…
UGG, wat is het en waar komt het vandaan?UGG, waar komt het vandaan? Waarom heet het zo? Waarom zijn UGG laarzen zo hip? Dit artikel verschaft u alle antwoorden…
Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.