Geschenken & cadeaus: tips en ideetjes

Het is altijd moeilijk om voor iemands verjaardag dat perfecte geschenk te vinden. Of voor de eindejaarsperiode voor zoveel mensen een leuk geschenk te kopen, dat ook nog eens binnen het budget past. Alles is tegenwoordig te vinden, maar zonder goed idee, komt u er niet. Eindeloos de winkelstraat op en af lopen heeft al snel een ontmoedigend effect. Daarom, hierbij enkele tips.

De voorbereiding is altijd bezig!

Een veel gehoord excuus, als men voor iemand geen cadeau vindt, is ‘hij/zij heeft alles al’. Wel, laat het duidelijk zijn dat niemand alles reeds heeft en dat er altijd nog wel iets is waar men deze persoon een plezier mee kan doen. Het komt er wel op aan oplettend te zijn. Dat oplettend zijn zal ook niet enkel net voor de feestdagen moeten gebeuren. Op alle momenten dat u met een persoon doorbrengt, moet u echt aandacht hebben voor deze persoon of meerdere personen. Er komt altijd wel een moment dat moeder bijvoorbeeld een programma over een museum ziet en zucht dat ze dat wil gaan bezoeken of dat iemand zegt dat hij of zij nog wel eens op weekend wil maar hier geen geld voor heeft. Het is dus zaak om deze dingen echt te horen en op te schrijven. Het noteren van ideetjes is zeer belangrijk omdat men deze anders zeker en vast zal vergeten.

Ken de persoon

Het is niet zo dat ieder persoon graag krijgt wat u graag krijgt. Onze persoonlijkheden verschillen enorm van mens tot mens en zo ook onze interesses. Het is daarom belangrijk de persoon echt te kennen en goed op te letten wat de interesses zijn en waar deze mens zich graag mee bezig houdt. Het kan heel goed zijn dat hij of zij iets graag ziet wat u helemaal lelijk vindt maar de essentie van een cadeau is nog steeds van de ander er een plezier mee te doen. Ga er ook niet altijd van uit dat iemands interesses zijn waar men het meest mee bezig is. Het is goed mogelijk dat men aan iets veel tijd besteedt omdat het nodig is, bijvoorbeeld in de keuken, maar dat men veel liever op dat moment een goed boek zou lezen. Het is dus belangrijk te weten waarom iemand iets doet en wat men graag doet.

Wees creatief

Een goed cadeau hoeft niet steeds een duur cadeau of een exclusief geschenk te zijn. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u een erfstuk heeft dat uw zus of broer schitterend vinden maar dat toevallig bij u terecht kwam. Zoiets kan natuurlijk duur of exclusief zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Soms is de emotionele waarde die aan zoiets vasthangt een stuk groter en maakt u waarschijnlijk heel wat los als u het met Kerst onder de kerstboom legt.

Hetzelfe geldt voor een zelfgemaakt geschenk. Iedereen is wel ergens goed in, of het nu tekenen is of knutselen, breien, koken ... Op de één of andere manier is het steeds mogelijk iets in elkaar te steken en de persoon die het geschenk krijgt, zal weten dat het uit het hart komt door de tijd die u erin gestoken heeft om het te maken. Natuurlijk moet u geen Piccasso proberen schilderen als u helemaal niet kan schilderen want dan zal de andere het geschenk enkel uit beleefdheid aannemen. Hieronder wat tips om zelf geschenken te maken:

Handjes en voetjes in gips

Dit is een ideaal geschenk indien u kinderen heeft en nog een geschenk zoekt voor de grootouders. Het is helemaal niet zo omslachtig om in de hobbywinkel gips te halen en uw kind of kinderen te vragen hier hun hand- en voetafdruk in te maken. Het is prachtig als u deze op een plaat kan zetten of kan verwerken tot een stuk om op de kast te zetten.

Een canvasfoto

Voor ouders, geliefden, grootouders, kinderen, ... dit cadeau kan zo ongeveer voor iedereen. Trek een leuke, mooie, grappige foto en laat deze op groot canvas drukken. De sfeer wordt vooral door de foto zelf bepaald en door bijvoorbeeld een zwart wit foto te kiezen, zal u een heel stijlvol canvas bekomen. Voor een kinderkamer kan u een heel grappige en kleurijke foto nemen of, voor al iets grotere kinderen een foto van toen ze nog klein waren. Het gaat er allemaal om de juiste foto te nemen of te kiezen en op die manier een goede sfeer weer te geven.

Een geschenkmand

In alle winkels kan men tegenwoordig geschenkmanden kopen. Echter, deze zijn zeer algemeen en bevatten niet noodzakelijk items die op uw gelukkige afgestemd zijn. Daarom kan u zelf aan de slag gaan om een mand, doos of zelfs zak, samen te stellen met productjes die van toepassing zijn. Stel dat de persoon aan wie u een geschenk wil geven heel graag films ziet, dan kan u een pakket samen stellen voor de ideale filmavond (een leuke film, iets lekkers om te drinken, wat popcorn, chips en andere hapjes, ...)

Scrapboek

Een scrapboek maken is in de VS zeer ‘in’ en komt langzamerhand over gewaaid. Er kruipt veel tijd in het maken van een mooi scrapboek, maar voor degene die het krijgt is het zeker een mooi geschenk. Het is eigenlijk een boek vol herinneringen. Door het gebruik van foto’s, kaartjes, stukjes stof en andere objecten die met een persoon te maken hebben, verkrijgt u een schitterende verzameling van kleine herinneringen. Het gaat er in dit geval natuurlijk om op tijd te beginnen want, zoals gezegd gaat hier veel tijd in kruipen.

Een plaid

Bent u goed in naaien, dan kan u een persoonlijke plaid of dekentje maken. Is degene waarvoor u een cadeau maakt gek op dieren, dan kan u alle soorten dierenprints in deze plaid verwerken. Wat ook kan is bijvoorbeeld werken met stukjes van oude baby- en kinderkleertjes. Het is een prachtig cadeau als uw kinderen al wat ouder zijn geworden en bijvoorbeeld buiten huis gaan wonen. Ze nemen dan een stukje van hun kindertijd mee.

Breien

Kan u goed breien, dan kan u een sjaal of zelfs trui maken voor de gelukkige krijger. Probeer erachter te komen wat deze persoon mooi vindt, welke kleuren hem of haar aanspreken en wat zijn of haar stijl is. Ga dan snel aan de slag.

Zelfgemaakte pralines

Bent u goed in de keuken, dan is het zelf maken van pralines zeker een leuke uitdaging voor u. Als u weet dat u een cadeau moet zoeken voor iemand die heel erg van chocolade houdt, dan is dit ideaal. Niet alleen zal het lekker gevonden worden, maar het is ook nog eens heel persoonlijk. U kan bijvoorbeeld op iedere praline een letter van de naam van de persoon zetten en de chocolade combineren met zijn of haar favoriete ingrediënten. Ook de verpakking kan u daarbij heel persoonlijk maken! Er is op het internet veel te vinden over hoe u zelf pralines maakt. Ga wel op tijd aan de slag want u zal toch eerst een paar dingen moeten uittesten.

Geef een belevenis cadeau

Het is altijd gemakkelijk om een winkel binnen te stappen en iets materieels te kopen. Toch is het leuk om een belevenis cadeau te krijgen. Ga op zoek naar wat mensen altijd al wilden doen, binnen uw budget natuurlijk, of waar ze naar uitkijken. In sommige gevallen doet u iemand wenen van geluk als u ze een balonvaart cadeau doet omdat ze dat altijd al wilden doen. In andere gevallen kan u een klein hotelletje zoeken en een overnachting aan iemand cadeau doen die momenteel geen geld heeft maar wel nood heeft aan een ontspannend weekend. Ook een ticket voor een toneel of balletvoorstelling kan heel erg geapprecieerd worden. Veel mannen dromen ervan ooit met een ferrari te rijden en ook dergelijke belevenissen kan u tegenwoordig vrij makkelijk cadeau doen. Indien de prijs van iets dergelijks te hoog is, maar u er zeker van bent dat u de ander daar een plezier mee doet, is het nog altijd mogelijk met enkele vrienden/famillie samen te leggen. Ook een romantisch etentje is een belevenis die heel erg geapprecieerd zal worden.

Vermijdt geschenkbonnen als het kan

Geschenkbonnen zijn vaak een gemakkelijke oplossing. Vooral een bon voor een boek of CD is heel in trek. Hoewel degene die ze gekregen heeft er zelf iets van zijn of haar zin mee kan kopen, is het krijgen van iets wat men wil een stuk leuker. Het is ook veel verrassender om een echt geschenk te krijgen. Wist u ook dat geschenkbonnen het meest winstgevend zijn voor de winkels die ze verkochten? Dat komt omdat veel van deze bonnen niet worden ingeruild. Dat wil zeggen dat u er op zo een moment geld heeft aan gegeven en de persoon er niets voor in de plaats heeft gehaald.
© 2009 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oei, ik vind het geen leuk cadeauIedereen kent het fenomeen: met Kerstmis of nieuwjaar krijg je een cadeau dat je niet zo leuk vindt. Wat doe je ermee? e…
Een gewaardeerd geschenk kopenEen gewaardeerd geschenk kopenEen geschenk of cadeau kopen lijkt niet moeilijk. Er zijn genoeg winkels en zelfs online vind je tal van cadeautips en g…
Originele en zelfgemaakte cadeaus voor vrouwenOriginele en zelfgemaakte cadeaus voor vrouwenVind jij het ook moeilijk om je partner te blijven verrassen met leuke en originele cadeautjes? Over een goed cadeau val…
Leuke en originele kerstcadeaus om te geven!Leuke en originele kerstcadeaus om te geven!Elk jaar is het weer de vraag wat een leuk en origineel cadeau is om aan iemand te geven met kerstmis. December is de fe…

Planten als bladwijzersVoedsel, medicijn, kleurstof. Er zijn heel wat manieren om planten te gebruiken. Maar er zijn nog veel meer mogelijkhede…
Speelgoed, vroeger en nuSpeelgoed is niet alleen leuk om mee te spleen, maar vaak is het nog leerzaam ook. Zo leert een kind dat met blokken tor…
Gringo (77 artikelen)
Laatste update: 16-12-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.