De vulpen, hoe populair is hij nog?
De vulpen is een pen met vloeibare inkt. Een belangrijk verschil met de balpen is dat de vulpen rechtstreeks te vullen is met kant en klare inktpatronen of via de inktpot. De vulpen vraagt minder inspanning van de hand en wordt daarom vaak als prettiger schrijfmiddel ervaren dan de pen. Waarom pakt men dan toch veelal de balpen? Of is de grote concurrent van de vulpen de computer?
Geschiedenis
Vroeger schreef men met een pen van riet, welke vervangen werd door de ganzenveer. Hoewel er in de 10e eeuw in Egypte al een voorloper van de vulpen was, komt de eerste vulpen die daar ook voor doorgaat pas in de 18e eeuw terug. Een vulpen construeren bleek erg moeilijk. Vanaf 1850 zag je steeds meer vulpennen op de markt komen. Waterman was een van de eerste en belangrijkste producenten.
M. Klein en H. Wynne kregen in 1867 patent toegewezen voor een inktkamer en inktafleveringssysteem.
Vulpennen werden gevuld door de inkthouder open te schroeven en de inkt erin te druppelen. Dit duurde lang en was een smerige aangelegenheid.
Waterman kwam met het draaivulsysteem, vervolgens kwamen Shaeffer en Parker met betere versies en aansluitend verscheen er bij Visconti een vulpen met een dubbel inktreservoir.
Hoe werkt de vulpen?
In basis had de vulpen een rubberen vulzak met een hefboompje, wat vervolgens vervangen werd door een zuiger die met een schroef bediend werd en zo de inkt via de pen op kon zuigen.
De duurdere vulpennen hebben de pen inmiddels zo ingericht dat er met kant en klare vullingen gewerkt kan worden, maar ook de inkt via een zuiger op laten zuigen uit de inktpot. Bijvoorbeeld Waterman en Visconti.
De vulpen bestaat uit twee helften, waartussen de inkt vloeit door de capillaire werking en door zwaartekracht. Je zult met een vulpen dus nooit op het plafond kunnen schrijven.
De pen is bij de goedkopere merken van staal en de duurdere van goud (geel of wit of gecombineerd) en er kunnen verschillende punten van heel dun, medium tot dik geleverd worden. Heel persoonlijk wat je prettig vind schrijven.
Niet uitlenen
Vroeger moest je inderdaad een vulpen niet uitlenen, de pen ging naar je hand staan. Aangezien we met balpen zijn gaan schrijven en we dus harder moeten drukken op de pen, is men de punt van de vulpen steviger gaan maken. Met als gevolg dat de punt niet meer “naar de hand gaat staan” en niet uitlenen dus niet meer op gaat. Inmiddels een fabeltje dus.
Vulpen versus balpen versus computer
De liefhebber blijft met de vulpen schrijven en degene die van design spullen houdt zal eerder een design vulpen kopen dan een balpen (hoewel die er ook zijn). Maar de balpen is nu eenmaal sneller gereed om mee te schrijven, minder kwetsbaar en gevoelsmatig schrijft de balpen ook sneller. En dat vinden we nu eenmaal prettiger.
Voor de toekomst is de computer wellicht de grote concurrent. De agenda wordt elektronisch en de pda vervangt tevens een schrijfblok, notitieboekje, boodschappenlijstje en “to do” – blok op kantoor. …. En hoe gaan we verder?