De rock-ola magic glo 1422, 1426 en 1428 jukebox
Rock-Ola was een late toetreder tot de jukeboxmarkt en had zeker geen gemakkelijke entree hierin gemaakt. De top van Seeburg en Wurlitzer trachtten Rock-Ola ervan te overtuigen dat er geen plek voor zijn bedrijf was in de jukebox-industrie; met teveel fabrikanten zouden de winsten onder druk komen staan. Als tegenprestatie boden ze Rock-Ola een leidende positie in de overige coin-operated machines aan. Achteraf kunnen we tevreden zijn met de afwijzing van Rock-Ola op dit bod; diverse van de mooiste jukeboxen komen van dit bedrijf af, waaronder de prachtige “magic-glo” serie: De 1422, de 1426 en de 1428.
Het naoorlogse Rock-Ola
Waar Rock-Ola een relatief succes had met de laatste modellen voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog, zou het einde van deze oorlog pas echt interessante verkoopaantallen genereren. Het eerste model dat Rock-Ola presenteerde na de oorlog was de 1422 uit 1946, met 20 78-toeren selecties. Advertenties met teksten als “
The phonograph of tomorrow, today” en “
operators everywhere are saying Rock-Ola” moesten de verkopen opstuwen. Uiteindelijk zou het de meest verkochte Rock-Ola worden, met een geschat aantal van meer dan 15.000 stuks. Hoewel Wurlitzer en Seeburg in 1946 meer jukeboxen verkochten, had Rock-Ola hiermee toch een goede derde plek bemachtigd.
De Rock-Ola 1422
Het uiterlijk van de Rock-Ola 1422 leek in niets meer op de vooroorlogse modellen van Rock-Ola. Waar de Commando, de President of de Premier allen gekenmerkt werden door een lange slanke vorm, met een soort telefoondraaischijf om de selecties te kunnen kiezen, sloot de Rock-Ola 1422 meer aan bij de ontwerpfilosofie die Wurlitzer reeds voor de oorlog had ingezet met de Wurlitzer 700 en 800. In feite was het uiterlijk van de 1422 daardoor juist minder radicaal dan die van de voorgaande modellen. Een andere nieuwigheid aan deze Rock-Ola was dat het de eerste Rock-Ola sinds de Windsor en Monarch uit 1938 was waar het mechanisme weer zichtbaar was. De Windsor en Monarch waren tevens de laatste Rock-Ola’s voor het light-up tijdperk.
Het uiterlijk van de Rock-Ola 1422
Rondom de 1422 waren verlichte buizen aangebracht, met in de top in een verlichte buis het Rock-Ola merk. De door Wurlitzer geïntroduceerde metalen versieringen rondom de buizen werden ook door Rock-Ola gebruikt in dit ontwerp. Het midden, bij de speakergrill was rijkelijk versierd met verschillende kleuren verlicht glas. Als eerste Rock-Ola had deze 1422 ook de typerende schuin geplaatste titelkaartjes bij de selectieknoppen. Deze schuine titelkaartjes zouden nog tot de Rock-Ola 1455 uit 1957 beeldbepalend blijven voor Rock-Ola’s.
De Rock-ola 1426
In 1947 kwam Rock-Ola met de opvolger van de 1422, de 1426. Net als Seeburg had Rock-Ola aan het nieuwe model niet teveel uiterlijke wijzigingen doorgevoerd. De verschillen tussen de 1422 en 1426 waren miniem; een ander design bij de speakergrill, twee ronddraaiende verlichte buizen in plaats van vier, een andere achterkant bij het draaimechanisme en in plaats van een houten middenstuk bij de speakergrill, nu een ontwerp van metaal. Van deze 1426 zouden iets meer dan 10.000 exemplaren verkocht worden.
De Rock-Ola 1428
Als derde in de Magic Glo serie bood Rock-Ola in 1948 de 1428 aan; het design hiervan was deze keer meer onder handen genomen dan bij de voorganger. Het uiterlijk doet tegenwoordig veel strakker aan dan het uiterlijk van de meer “krullerig” weergegeven 1422 of 1426. De drukke speakergrill van de 1422 en 1426 waren nu vervangen door een houten rooster met in het midden een draaiende verlichte buis. Ook de verlichtte zijkanten waren aangepakt; waar de deze in de 1422 en de 1426 nog vrij eenvoudig van vorm waren met simpele metalen ornamenten, waren deze nu sierlijker vormgegeven. Ook het Rock-Ola-merk in de top werd duidelijk onderscheidden. Technisch bezat de 1426 echter nog steeds 20 selecties.
Het houten speakergrill patroon was verkrijgbaar in verschillende ontwerpen; de dubbele ruitvorm, een dubbele ruitvorm met pijltjes en de enkele ruit met ornament. De verschillende speakergrills werden door een letter na de typenaam weergegeven. Uiteindelijk zou deze 1428 minder goed verkopen dan de voorgaande twee modellen, een aantal van 10.000 werd net niet gehaald. Het volgende verkoopsucces werd pas weer gehaald met de Tempo 1 en Tempo 2.
De koop en prijs van de Rock-Ola Magic Glo
Tegenwoordig zijn de Magic Glo Rock-Ola’s nog redelijk goed te vinden. Dit wordt ook gereflecteerd in de prijzen, die vaak rond de 5.000 euro hangen. Dit terwijl een Wurlitzer uit deze periode toch significant hogere prijzen heeft. Uit de Magic-Glo serie is de 1428 het meest gezocht; deze jukebox kan dan ook wel eens aangeboden worden voor hogere prijzen, van rond de 7.000 euro.