De Rock-Ola 1438 en 1448 Comet Fireball jukebox

De Rock-Ola 1438 en 1448 Comet Fireball jukebox Rock-Ola heeft in haar geschiedenis een aantal prachtige jukeboxen geproduceerd, waarbij de Tempo wellicht de meer bekende is. Voor de ontwikkeling van de Tempo echter, waren er een aantal modellen die zeer zeker de moeite waard zijn; de 1438 en 1448 Comet Fireball. Deze modellen zijn wellicht door velen al vergeten, gezien ze niet zo vaak aangeboden worden. Juist de schaarste van dit model zou er echter wel eens voor kunnen zorgen dat deze Rock-Ola's aan populariteit gaan winnen.

Presentatie Rock-Ola 1438

Op 3 oktober 1953 presenteerde Rock-Ola een jukebox die opmerkelijk genoeg aantrekkelijk was om naar te kijken, maar toch ook voor niemand echt aanstootgevend was in uiterlijk. Vlak voor de presentatie adverteerde het merk met de tekst “you asked for it” met een grote cadeauverpakking erbij. Bij de presentatie bleek dat men hiermee refereerde aan de 120 select mechaniek die ook gebruikt was in de voorganger. Men beweerde diverse brieven van operators te hebben gekregen die hier specifiek om vroegen in een nieuw model. Qua styling bevatte deze jukebox dan alle elementen die geaccepteerd waren in het jukeboxdesign zoals Seeburg het had neergezet met de M100C. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Rock-Ola 1438 in feite erg leek op een kleine M100C hoewel de grootte ongeveer hetzelfde was (de Rock-Ola is zelfs iets hoger), alleen de breedte is smaller.

Promotie Rock-Ola Comet Fireball

Hoewel de Rock-Ola Comet Fireball 120 selecties had, was dit niet het eerste model van Rock-Ola dat deze hoeveelheid bood; één jaar eerder was de 1436 Fireball 120 uitgebracht met 60 platen, aan beide zijden afspeelbaar. Toch bezat dit model wel een primeur voor het bedrijf; dit zou de eerste Rock-Ola zijn die puur als 45-toeren-machine werd uitgebracht. Om dit model te promoten maakte het bedrijf ook gebruik van het kleine formaat van de Comet 120:

“The world’s smallest phonograph with the world’s largest number of selections!”

Dat deze teksten niet geheel correct zijn, gezien de Comet hoger is dan een M100C en vele malen groter is dan een countertop-model van bijvoorbeeld Wurlitzer, deed er schijnbaar niet helemaal toe. Wel wist het bedrijf hiermee ook goed de aandacht te vestigen op de 120 selecties, wat indertijd inderdaad een enorm aantal was.

Het design van de Rock-Ola Comet Fireball

In het door C.E. Waltman ontwikkelde design valt het ronde rad voor de platen direct op, wat aan de achterkant begeleid wordt door de kleine spiegeltjes. De typerende schuine titelkaartjes onder de glazen koepel laten de mogelijke selecties zien. Met een druk op de knop aan de linkerzijde van de knoppenbalk draaide de titelkaartjesbalk zodat ook de andere selecties zichtbaar werden. De verlichtte zuilen hadden in tegenstelling tot Seeburg’s M100C geen draaiende verlichting. Een set om ook de pilasters van de Comet draaiende verlichting te geven was wel beschikbaar.

De Rock-Ola 1446

Het jaar na de introductie werd de 1446 op de markt gebracht; in feite was dit dezelfde jukebox, maar dan met enkele kleine uiterlijke wijzigingen en een hifidelity-systeem waardoor het een extra speaker had voor de hoge tonen.

Meedenkend met de operators wist Rock-Ola niet alleen de minimale grootte van de jukebox te benadrukken, maar wist men ook te adverteren met de “three-way accessibility”. Dit betekende dat er drie manieren waren om in het kabinet te komen voor onderhoud (deur aan de voorkant, glazen koepel en achterplaat). Echt revolutionair kan dit niet genoemd worden, maar men dacht toch dat dit extra verkopen zou genereren. De lage mate van onderhoud die deze machine nodig zou hebben werd ook als een verkoopargument gebruikt; weinig storingen en weinig onderhoud zouden immers voor extra opbrengsten zorgen. Tegenwoordig worden Rock-Ola’s ook nog steeds geroemd voor hun eenvoudige, doch onderhoudsvriendelijke mechaniek.

Koop en prijs van de Rock-Ola Comet Fireball

Een echte verkoopbom is de Rock-Ola Comet Fireball nooit geworden; van de 1438 zijn naar schatting nog geen 5.500 stuks gemaakt en van de 1446 slechts zo’n 2.500. Ter vergelijking, Seeburg wist in 1953 meer dan 20.000 jukeboxen te verkopen; hetzelfde jaar waarin de Comet Fireball uitkwam.

Tegenwoordig is de Rock-Ola Comet niet te hoog geprijsd; de Seeburg M100C, waarop de Rock-Ola Comet toch erg veel lijkt, gaat voor hogere prijzen weg. Hoewel deze Seeburg M100C slechts 100 selecties heeft en de Comet 120 selecties, heeft deze waarde waarschijnlijk ook te maken met de betere geluidskwaliteit van de Seeburg.
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rock-ola jukeboxen: Prijzen, selectieaantallen en bouwjarenRock-ola jukeboxen: Prijzen, selectieaantallen en bouwjarenSamen met Wurlitzer, Seeburg en AMI behoorde Rock-Ola tot de grootste fabrikanten van jukeboxen tijdens de hoogtijdagen.…
De Rock-Ola Tempo 1 en 2 jukeboxDe Rock-Ola Tempo 1 en 2 jukeboxEen van de mooiste en best gewaardeerde jukeboxen van Rock-Ola is toch wel de Tempo, en dan met name de Tempo 1. Dit mod…
De rock-ola magic glo 1422, 1426 en 1428 jukeboxDe rock-ola magic glo 1422, 1426 en 1428 jukeboxRock-Ola was een late toetreder tot de jukeboxmarkt en had zeker geen gemakkelijke entree hierin gemaakt. De top van See…
De Seeburg M100B jukeboxDe Seeburg M100B jukeboxAls opvolger van de M100A was de Seeburg M100B wellicht even revolutionair als haar voorganger. Met deze jukebox zorgde…

De Seeburg 146, 147 en 148 trashcan jukeboxDe Seeburg 146, 147 en 148 trashcan jukeboxHet laatste model dat Seeburg uitbracht voordat de inspanningen voor de Tweede Wereldoorlog verdere jukeboxen van Seebur…
De Mills Empress en Throne of Music jukeboxDe Mills Empress en Throne of Music jukeboxSinds de AMI Top Flight het gestroomlijnde en strakke ontwerp geïntroduceerd had binnen het jukeboxdesign, was er nog no…
Bronnen en referenties
  • https://books.google.nl/books?id=awoEAAAAMBAJ&pg=PA82&lpg=PA82&dq=The+world%E2%80%99s+smallest+phonograph+with+the+world%E2%80%99s+largest+number+of+selections!&source=bl&ots=IFXyxEmSNu&sig=Xb91eLoOPgR1iHx1kbtIXbNbcZk&hl=nl&sa=X&ved=0CCgQ6AEwAWoVChMI2q348J3CyAIVZSxyCh352wrn#v=onepage&q=The%20world%E2%80%99s%20smallest%20phonograph%20with%20the%20world%E2%80%99s%20largest%20number%20of%20selections!&f=false
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.