De Mills Empress en Throne of Music jukebox
Sinds de AMI Top Flight het gestroomlijnde en strakke ontwerp geïntroduceerd had binnen het jukeboxdesign, was er nog nooit een jukebox geweest die deze designfilosofie zo goed wist uit te dragen als de Mills Empress. Deze voor 1939, 1940 en 1941 geproduceerde jukebox was bedoeld als het goedkopere broertje voor de Mills Throne of Music; beiden gebruikten dan ook vrijwel dezelfde techniek, alleen was de Throne of Music op de markt gebracht met een voor die tijd spectaculairder ontwerp en een hogere prijs.
Introductie Mills Throne of Music
De Mills Throne of Music werd in 1939 op de markt gezet. In tegenstelling tot veel van de concurrenten, bood Mills een relatief groot aanbod in verschillende kleuren aan voor twee verschillende kastontwerpen. Zo was de Throne of Music onder andere verkrijgbaar met gele, rode en groene plastics. Het afspeelmechanisme was bij dit model niet zichtbaar. Met een verkoopaantal van bijna 7.000 stuks was het voor Mills een verkoopsucces. Het model is gemaakt van 1939 tot en met 1941.
De reden voor het succes lag in de vormgeving; de lightup kast was sinds 1938 in zwang geraakt, maar geen enkele fabrikant wist het light-up principe zo ver door te voeren als Mills met de Throne of Music. In plaats van de houten kast die in de andere light-ups nog steeds de hoofdrol speelde, pakte de Throne of Music massaal uit met verlichting; het was niet meer de houten kast die de jukebox leek te dragen, maar de jukebox was nu een geheel geworden met de verlichting als belangrijkste drager van het ontwerp. In 1940 met de 700, en eigenlijk pas in 1941 met de 750, wist Wurlitzer hetzelfde effect te bereiken. Het was dan ook de Mills Throne of Music die aan Paul Fuller van Wurlitzer de juiste richting leek te hebben gewezen.
Introductie Mills Empress
De goedkoper aangeboden Mills Empress, die ook van 1939 t/m 1941 verkocht werd, zag er met de naar onder gerichte futuristische pijl typisch gestroomlijnd uit. Dit model is tegenwoordig populairder dan de Throne of Music. Ook de Mills Empress werd in verschillende kleuren aangeboden; zeven verschillende kleuren werden aangeboden. Van de Empress zouden in totaal meer dan 9.000 stuks gemaakt worden; nog meer dan van de Throne of Music.
Ontwerp van de Mills Empress en Throne of Music
Hoewel het ontwerp het niet doet vermoeden, waren zowel de Throne of Music als de Empress door verschillende ontwerpers gemaakt. De Throne of Music was ontworpen door Lawrence Burnham, terwijl de Empress door Everett Eckland ontworpen was. Dit was dezelfde ontwerper die reeds eerder de Zephyr en de Swing King ontworpen had, net als de Do-Re-Mi. Kijkend naar deze ontwerpen is het haast bijzonder te noemen dat Everett Eckland toch een jukebox als de Empress wist te ontwerpen; de voorgaande ontwerpen van zijn hand hadden een geheel andere vormgeving.
Dat de Throne of Music niet door dezelfde ontwerper was gemaakt als de houten kasten die Mills eerder geproduceerd had, leek wel duidelijk bij de presentatie van het model in 1939; nog nooit had men in jukeboxdesign zo’n goed doorgevoerd lightup principe gezien. Het is van Everett Eckland niet bekend of hij nog meer jukeboxen ontworpen heeft; wel weten we dat hij nog vele andere apparaten ontworpen heeft, waaronder slotmachines, horeca-diepvriezers en projectiemachines (Mills Panoram) voor Mills. Deze Mills Panoram is in feite een soort TV-jukebox en was vooral populair voor de Tweede Wereldoorlog; door de opkomst van de TV verdween deze Panoram uit het straatbeeld en zijn ze tegenwoordig zeer lastig te vinden. Slechte exemplaren kunnen al voor 10.000 euro van hand verwisselen.
Prijs en koop van een Mills Empress en Throne of Music
Zowel de Throne of Music als de Empress worden niet zo vaak aangeboden op de Nederlandse markt. Beiden zijn vrij gewild, hoewel de Empress voor iets hogere prijzen weggaat. Vergeleken met de prijzen voor de light-up Wurlitzers zijn deze Mills jukeboxen een goed alternatief. Wel hebben de Wurlitzers met 24 selecties een grotere platencapaciteit.