Een nieuwe naaimachine kiezen
Zelf kleding maken is een hobby van velen. Hoewel het vak kleermaker eigenlijk een mannenberoep is wordt kleding in de hobbysfeer vooral door vrouwen gemaakt. In de industriële sfeer is het ook vooral werk voor vrouwen en helaas ook nog steeds dikwijls voor kinderen. Voor al dat werk zijn naaimachines nodig. Naaimachines voor hobbyisten zijn er in veel soorten van eenvoudige modellen, die zelfs mee op reis kunnen worden genomen, tot computergestuurde machines. Een goede keuze maken is niet zo makkelijk.
Eerste naaimachines voor kleermakerijen
Het vele handwerk in grote kleermakerijen werd vanaf 1830 geleidelijk aan verdrongen door naaimachines die alsmaar verbeterd werden. Na apparaten van een aantal uitvinders ontwikkelde Barthélemy Thimonnier de eerste goed bruikbare machine die bijna geheel uit
hout bestond. Amerikanen wijzen echter hun landgenoot Elias Howe aan als uitvinder van de naaimachine. Howe ontving in 1845
patent op zijn ontwerp. Vijftien jaar later werd Singer in 1860 de grootste producent van naaimachines.
Eerste naaimachines voor thuiswerk
Naaimachines voor thuiswerk zijn al beschikbaar vanaf het einde van de negentiende eeuw. Dat waren zogenaamde trapnaaimachines omdat het mechanisme door trapbewegingen met de voet in werking trad. De trapnaaimachines bleven bij velen tot ver in de twintigste eeuw in gebruik ook al waren er toen al elektrische machines voor thuiswerk beschikbaar.
Af en toe een kledingstuk
Wie slechts af en toe achter de naaimachine kruipt om een leuk
kledingstuk te maken of om iets aan kleding te herstellen kan goed uit de voeten met een simpele naaimachine. Ook beginners doen er goed aan een eenvoudige machine aan te schaffen. Adverteerders spreken over instapmodellen die daar zeer geschikt voor zijn.
Een nieuwe naaimachine maar welke?
Bij de keuzebepaling voor een nieuwe naaimachine speelt een aantal zaken mee.
Mechanisch of elektronisch
Ten eerste moet bepaald worden of het een mechanische of
elektronische naaimachine moet worden. Een belangrijk verschil is dat bij een mechanische machine alles met de hand moet worden ingesteld terwijl bij een computergestuurde machine meer dingen automatisch gaan. Een voorbeeld is een bepaalde steek die handmatig in de juiste lengte en breedte moet worden ingesteld. Bij een elektronische machine is slechts een druk op de knop voldoende en wordt via de
computer de juiste lengte en breedte ingesteld. Sowieso werken elektronische machines secuurder en hebben veel creatieve naaiprogramma’s. Maar een niet belangrijk verschil is ook de aanschafprijs die voor elektronische machines aanzienlijk hoger is.
Krachtige motor
Om enkele stoflagen op elkaar goed te kunnen stikken is een krachtige motor nodig. Daarnaast speelt ook het vermogen van de motor een rol. Bij een krachtige motor met groot vermogen kan ook met lagere snelheid moeiteloos door een dikke laag stof worden gekomen.
Instelbare naaivoetdruk
Let op dat de machine een instelbare naaivoetdruk heeft. Verschillende stoffen hebben een verschillende naaivoetdruk nodig. Bij een hoge naaivoetdruk kan dik en stevig stof beter worden getransporteerd. Bij elastische materialen als tricot moet juist een lagere naaivoetdruk worden ingesteld maar niet te laag zodat de stof nog voldoende wordt getransporteerd.
Creatief bezig zijn
Eenvoudige naaimachines hebben slechts weinig steken maar voldoende om alle soorten kleding te maken. Om creatiever bezig te zijn beschikken duurdere machines over talrijke steekprogramma’s om bijvoorbeeld letters te kunnen naaien. Sommige machines hebben zelfs vele tientallen naaiprogramma’s.
Bron: Stux, Pixabay Bron: Stux, Pixabay Bron: Stux, Pixabay
Knoopsgaten naaien
Alle moderne machines hebben de mogelijkheid om knoopsgaten te naaien maar er zijn naaimachines waar verschillende modellen van knoopsgaten mee kunnen worden genaaid. Gevorderde hobbyisten zullen ook ingewikkelde modellen maken waarbij wellicht een ander soort knoopsgaten voorkeur heeft.
Draad-inrijger
Een handige functie om bij de aanschaf rekening mee te houden is een automatische draad-inrijger.
Stress veroorzakend geklungel met de naald in een klein oog komt dan niet meer voor.
Verdere aandachtspunten
- Automatische naaldstop
- Gewicht (als machine vaak vervoerd moet worden)
- Gewicht (zwaarder voor stabiliteit)
- Verlichting
- Vrije arm
Lees verder