Een nieuwe naaimachine kiezen

Een nieuwe naaimachine kiezen Zelf kleding maken is een hobby van velen. Hoewel het vak kleermaker eigenlijk een mannenberoep is wordt kleding in de hobbysfeer vooral door vrouwen gemaakt. In de industriële sfeer is het ook vooral werk voor vrouwen en helaas ook nog steeds dikwijls voor kinderen. Voor al dat werk zijn naaimachines nodig. Naaimachines voor hobbyisten zijn er in veel soorten van eenvoudige modellen, die zelfs mee op reis kunnen worden genomen, tot computergestuurde machines. Een goede keuze maken is niet zo makkelijk.

Eerste naaimachines voor kleermakerijen

Het vele handwerk in grote kleermakerijen werd vanaf 1830 geleidelijk aan verdrongen door naaimachines die alsmaar verbeterd werden. Na apparaten van een aantal uitvinders ontwikkelde Barthélemy Thimonnier de eerste goed bruikbare machine die bijna geheel uit hout bestond. Amerikanen wijzen echter hun landgenoot Elias Howe aan als uitvinder van de naaimachine. Howe ontving in 1845 patent op zijn ontwerp. Vijftien jaar later werd Singer in 1860 de grootste producent van naaimachines.

Eerste naaimachines voor thuiswerk

Naaimachines voor thuiswerk zijn al beschikbaar vanaf het einde van de negentiende eeuw. Dat waren zogenaamde trapnaaimachines omdat het mechanisme door trapbewegingen met de voet in werking trad. De trapnaaimachines bleven bij velen tot ver in de twintigste eeuw in gebruik ook al waren er toen al elektrische machines voor thuiswerk beschikbaar.

Af en toe een kledingstuk

Wie slechts af en toe achter de naaimachine kruipt om een leuk kledingstuk te maken of om iets aan kleding te herstellen kan goed uit de voeten met een simpele naaimachine. Ook beginners doen er goed aan een eenvoudige machine aan te schaffen. Adverteerders spreken over instapmodellen die daar zeer geschikt voor zijn.

Een nieuwe naaimachine maar welke?

Bij de keuzebepaling voor een nieuwe naaimachine speelt een aantal zaken mee.

Mechanisch of elektronisch

Ten eerste moet bepaald worden of het een mechanische of elektronische naaimachine moet worden. Een belangrijk verschil is dat bij een mechanische machine alles met de hand moet worden ingesteld terwijl bij een computergestuurde machine meer dingen automatisch gaan. Een voorbeeld is een bepaalde steek die handmatig in de juiste lengte en breedte moet worden ingesteld. Bij een elektronische machine is slechts een druk op de knop voldoende en wordt via de computer de juiste lengte en breedte ingesteld. Sowieso werken elektronische machines secuurder en hebben veel creatieve naaiprogramma’s. Maar een niet belangrijk verschil is ook de aanschafprijs die voor elektronische machines aanzienlijk hoger is.

Krachtige motor

Om enkele stoflagen op elkaar goed te kunnen stikken is een krachtige motor nodig. Daarnaast speelt ook het vermogen van de motor een rol. Bij een krachtige motor met groot vermogen kan ook met lagere snelheid moeiteloos door een dikke laag stof worden gekomen.

Instelbare naaivoetdruk

Let op dat de machine een instelbare naaivoetdruk heeft. Verschillende stoffen hebben een verschillende naaivoetdruk nodig. Bij een hoge naaivoetdruk kan dik en stevig stof beter worden getransporteerd. Bij elastische materialen als tricot moet juist een lagere naaivoetdruk worden ingesteld maar niet te laag zodat de stof nog voldoende wordt getransporteerd.

Creatief bezig zijn

Eenvoudige naaimachines hebben slechts weinig steken maar voldoende om alle soorten kleding te maken. Om creatiever bezig te zijn beschikken duurdere machines over talrijke steekprogramma’s om bijvoorbeeld letters te kunnen naaien. Sommige machines hebben zelfs vele tientallen naaiprogramma’s.

Bron: Stux, PixabayBron: Stux, Pixabay
Bron: Stux, PixabayBron: Stux, Pixabay
Bron: Stux, PixabayBron: Stux, Pixabay

Knoopsgaten naaien

Alle moderne machines hebben de mogelijkheid om knoopsgaten te naaien maar er zijn naaimachines waar verschillende modellen van knoopsgaten mee kunnen worden genaaid. Gevorderde hobbyisten zullen ook ingewikkelde modellen maken waarbij wellicht een ander soort knoopsgaten voorkeur heeft.

Draad-inrijger

Een handige functie om bij de aanschaf rekening mee te houden is een automatische draad-inrijger. Stress veroorzakend geklungel met de naald in een klein oog komt dan niet meer voor.

Verdere aandachtspunten

 • Automatische naaldstop
 • Gewicht (als machine vaak vervoerd moet worden)
 • Gewicht (zwaarder voor stabiliteit)
 • Verlichting
 • Vrije arm

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vijf voordelen van naailesDe vijf voordelen van naailesTegenwoordig is het weer hip om achter de naaimachine te zitten en zelf kleding of accessoires te kunnen maken. Je kunt…
Husqvarna: van naaimachine naar maaimachineHusqvarna: van naaimachine naar maaimachineHusqvarna, de meeste mensen kennen deze naam als merk naaimachine. In Zweden ligt het (bijna) gelijknamige stadje Huskva…
Hoe zet ik een knoop (weer) aan en maak ik knoopsgaten?Hoe zet ik een knoop (weer) aan en maak ik knoopsgaten?Iedereen verliest weleens een knoop van een kledingstuk. Voor sommigen is dit een reden om het kledingstuk naar een repa…
Hoe maak je zelf een broek of rok korter?Hoe maak je zelf een broek of rok korter?Gebeurt jou dit ook regelmatig? Je past allerlei nieuwe broeken (of rokken) in een winkel, maar ze zijn vaak te lang. So…

Boormachines voor allerlei klussenBoormachines voor allerlei klussenDe term boormachine slaat op een apparaat dat machinaal kan boren in tegenstelling tot een handboor. Maar wat wordt prec…
Boeken met een berg in de hoofdrolBoeken met een berg in de hoofdrolNaast films over de belevenissen van bergbeklimmers, zijn er ook boeken over dit onderwerp geschreven. Sommige boeken zi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Naaimachine
 • http://www.naaimachinestore.nl/advies/naaimachines.html
 • http://www.wehkamp.nl/huishouden/naaimachines/C27_7GB/
 • http://www.wilmakarels.nl/geschiedenis-naaimachine.php
 • Afbeelding bron 1: Stux, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stux, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Stux, Pixabay
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.